Mere D-vitamin øger livslængden
March 2, 2013

solskin_0

 

D-vitamin-påvirkelig sygdom er årsag til mere end halvdelen af dødsfald i verden. På baggrund af eksisterende forskning, har forskeren WB Grant vurderet, at ved at fordoble blodets indhold af D-vitamin vil den samlede livslængde kunne øges med gennemsnitlig 2 år, hvilket gør D-vitamin-tilskud til den mest kost-effektive metode til at reducere global dødelighed.

Forskning i D-vitamin er nærmest eksploderet over det seneste 10-år. Nu handler D-vitamin ikke længere blot om regulering af kroppens calcium, men om mange forskellige områder, idet næsten alle celler i kroppen har receptorer for D-vitamin.

 

Menneskelige og økonomiske fordele
De sygdomsgrupper som er påvirkelige af kroppens D-vitamin-niveau er hjerte-karsygdom, kræft, luftvejsinfektioner, tuberkulose og sukkersyge. Derudover tegner Alzheimers syge, fald, meningitis, Parkinsons syge, blodforgiftning hos gravide, svangerskabsforgiftning og sklerose sig for yderligere 2-3 procent af de globale dødsfald. En fordobling af blodets D-vitaminindhold fra 54 til 110 nmol/l vurderes at nedsætte dødeligheden med ca. 20%. Også samfundets økonomiske byrde af disse sygdomme vurderes at kunne reduceres med ca. 10%!

Værdien 54 nmol/l som er anvendt i denne undersøgelse, er en gennemsnitsværdi udregnet på basis af en meta-analyse af  D-vitaminindholdet i blodet på befolkningsgrupper verden over.

Reduktionen i total dødelighed varierer fra 7,6% for afrikanske kvinder til 17,3% for europæiske kvinder. Reduktionen for mænd er gennemsnitlig 0,6% lavere end for kvinder. Den anslåede stigning i levetiden er 2 år for alle regioner.

Forskere er sædvanligvis forbeholdne i deres anbefalinger og plejer at afslutte deres artikler med at anbefale mere forskning, før de tør anbefale at den omsættes i praksis. I dette tilfælde mener Dr. Grant at et sådant forbehold er unødvendigt og kun vil forsinke en accept af fremgangsmåden. Det skyldes at D-vitamin ikke er medicin, men et billigt naturprodukt som er nødvendigt for et optimalt helbred.

Der har været undersøgelser, der konkluderede at D-vitamin kun gavnede knoglerne og at blod-værdier kun på 50 nmol/l er tilstrækkeligt. Disse undersøgelser er imidlertid blevet skarpt  kritiseret for at være mangelfulde.

 

2-3 almindelige D-Pearls daglig
Grant nævner flere mulige metoder til at hæve blodets D-vitaminindhold. Der er fødevareberigelse som skal tilpasses individuelle befolkningsgrupper. Man kan også tilskynde folk til at få mere sollys på huden, evt. fra solarier, og endelig kan D-vitamin som kosttilskud gøres lettere tilgængelig. (I praksis kræver det blot 2-3 stk 20 µg D-Pearls daglig. Ed. note).

 

Ref.
Grant WB. An estimate of the global reduction in mortality rates through doubling vitamin D levels. Eur J Clin Nutr 2011. E-pub. ahead of print.

Pharma Nords D-Pearls
Pharma Nord producerer D-Pearls som er D3-vitamin opløst i koldpresset olivenolie, der forbedrer optagelsen. D-Pearls kommer i hygiejnisk blister pack og findes i to styrker: 20 µg og 38 µg

Omregning
D-vitamin regnes både i internationale enheder (IE) og i mikrogram (µg)
Man omregner fra mikrogram til IE ved at gange med 40. Fem mikrogram svarer således til 200 IE. 38 mikrogram svarer til 1520 IE.

 

Skriv en offentlig kommentar...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Giv mig besked om: