Motion virker bedre end medicin mod hjertesvigt

Mand_på_cykel


I en ny rapport slår amerikanske hjertelæger på tromme for motion som et bedre behandlingstilbud end medicin til patienter med hjertesvigt.

Af Bjørn Falck Madsen

 

Hjertesvigt er en alvorlig lidelse, som generelt skyldes, at hjertet ikke er i stand til at pumpe tilstrækkeligt med blod rundt i organismen. Det fører til forskellige symptomer som træthed, udmattelse og en række andre begrænsende forhold, som både kan ødelægge livskvaliteten og forkorte livet. Nu har amerikanske hjertelæger på vegne af American Heart Association og American College of Cardiology udsendt en erklæring om, at motion er et bedre valg end medicin mod en af de mest almindeligt forekommende former for hjertesvigt.

Øget træningskapacitet og livskvalitet

I den amerikanske hjerteforenings (American Heart Association) tidsskrift, Circulation, skriver de, at de fleste medicinske behandlingstilbud mod hjertesvigt hovedsageligt har givet neutrale resultater, hvorimod behandlingstilbud baseret på træning har ført til omfattende og klinisk signifikante forbedringer af symptomerne, hovedsageligt når det gælder træningskapacitet og livskvalitet. De mener, at det især skyldes, at motion har en positiv indvirkning på en række forskellige ting såsom kredsløb og muskelstyrke.

En temmelig markant udmelding

Der er tale om en temmelig markant udmelding, eftersom netop hjertepatienter ofte bliver behandlet med forskellige slags medicin for at mindske belastningen af hjertet. Fælles for de fleste slags hjertemedicin er, at de blokerer for forskellige biologiske processer for derigennem at opnå den ønskede virkning. Det er imidlertid også muligt at gøre det modsatte, nemlig at stimulere biologiske processer, som styrker hjertet.

Q10 lovende mod hjertesvigt

Det bedste eksempel på dette er stoffet coenzym Q10, som er en nøglefaktor i cellernes energiomsætning. Hjertesvigtpatienter har typisk lavt indhold af coenzym Q10 i hjertemuskelvævet, og hjertemusklen mangler energi til at trække sig sammen. Men i 2014 offentliggjorde forskere en banebrydende undersøgelse, hvor 420 hjertesvigtpatienter hver dag i to år enten fik 300 mg coenzym Q10 eller placebo. Q10-præparatet hed Bio-Qinon Q10, og forskerne valgte det, fordi det i en række undersøgelser har vist at have særligt god optagelighed.

Markant færre dødsfald

Efter forsøgets afslutning sammenlignede forskerne de to grupper, og de kunne se en tydelig forskel. Hjertesvigtpatienterne i Q10-gruppen havde markant forbedret hjertemuskelstyrke. Deres livskvalitet var blevet forbedret mærkbart, og der var tilmed 43 procent færre af de Q10-behandlede, som døde af deres sygdom, sammenlignet med gruppen, der fik snydekapsler. Hvad der også bør nævnes, er, at mange af patienterne, som havde fået coenzym Q10, fik en forbedret NYHA-klassificering. NYHA (New York Heart Association) inddeler hjertesvigtpatienter i fire grupper, hvor gruppe 1 har de mildeste symptomer, og gruppe 4 er de hårdest ramte.

Kilde: Circulation, april 2023