Lige syd for grænsen i vores naboland Tyskland har man opdaget, hvor stærk terapeutisk effekt sang og musik har på en syg og udfordret krop. Lyd- og sangterapeut Anne Ryom har besøgt syngesygehuset i Køln, hvor de bruger sang terapeutisk, men også til at hjælpe patienten til at genskabe eller fastholde kontakt til kroppen. Det sker i en erkendelse af, at en helingsproces bedst sker, når der er balance i krop og sind.
Af Pernille Borg
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – april 2017
”Kl. er 14 på en helt almindelig tirsdag eftermiddag. På en hvid, destilleret hospitalsgang følges jeg med musik- og sangterapeut Norbert Hermanns. I døråbningen til stuen møder vi lægen. Han forklarer, at hr. Schwartz netop har fået en blodtransfusion. Den 66-årige mand ligger bleg og afkræftet i sengen, tydeligvis plaget af smerter. Norbert flytter guitaren fra ryggen og over på skødet. Blide, vibrerende omsorgsfulde sange i roligt tempo smyger sig nu ud i rummet og lægger sig beroligende om patienten, der giver slip og lader tårerne strømme. Efter 15 minutter forlader vi stuen, hvor patienten nu ligger roligt og afslappet i den store seng.”
Fortællingen kommer fra Anne Ryom, som fortsætter: ”Når du synger, så skaber du automatisk kontakt til dit dybe åndedræt, som har en groundende effekt. Vi ved, at sang får blodtrykket til at falde, ligesom stresshormoner som adrenalin, nor-adrenalin og kortisol falder ved brug af sang. Samtidig stiger indholdet af lykke- og kærlighedshormonerne oxytocin og endorfin, og jeg er overbevist om, at det er denne kombination, der virker smertelindrende og kan hjælpe til at genskabe balance i krop og sind og dermed være medvirkende til en hurtigere helingsproces.”
Syngende danske ambulancer
Danmark har også opdaget de positive effekter, som sang og musik har på alvorligt syge patienter. Aalborg Universitetshospital står fx bag et forskningsprojekt, der har påvist, at de fleste patienter får stor gavn af beroligende musik under ambulanceturen. Ambulanceturen er ofte forbundet med meget stress og larm og er derfor, særligt for hjertepatienter, et kritisk led i en indlæggelse.
I Region Nord og Region Hovedstaden har man med stor succes indført musik i ambulancerne.
I dag er der 62 syngesundhedscentre i Tyskland, hvoraf de 28 er syngesygehuse. Det sidste kom til i 2016. ”De fortsætter nok ikke med at udvide for sjovs skyld”, smiler Anne. ”De gør det, fordi de har opdaget, hvor stærk en effekt sang rent faktisk har”.
Vil du vide mere om, hvad sangterapi kan gøre for kroppen og få et par fif til nogle gode øvelser, så læs den udvidede artikel på www.sund-forskning.dk