Når hjernen er gået i sort

 

 

Amygdala er en lille mandelkerneformet struktur i hjernens tindingelap, som håndterer frygt og forsvarsreaktioner, og den overvælder let resten af hjernen, indtil vi med forskellige metoder får den til at falde til ro. Det kan du læse meget mere om på bl.a. sund-forskning.dk i nogle af vores store artikler om emnet.

 

Af Marianne Palm
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – december 2019/januar 2020

 

Skal der balance i hjernen, så en anden vigtig del af hjernen, hippocampus, kan få lov til at håndtere kriser og ikke mindst lagre vigtig læring, er der en række metoder, fysiske som psykiske, du kan anvende.
Kognitiv terapi kan gøre en forskel, det kan EMDR også (tjek det ud på www.emdr.dk) eller en dygtig tankefeltterapeut, men du kan også gøre noget for din krop og dermed din hjernes overskud til at skabe forandringer. Men det handler også om kroppen! Så derfor:

 

Få styr på stabile madvaner
Det er skræmmende at se de forslag til mad, som fx Team Danmark stiller op med til en dreng på 12 år, der elsker at spille fodbold og ovenikøbet er så god til det, at han er med på de bedste hold. Kostplanen er fedtfattig og fyldt med kulhydrater, så knægten kan spurte af sted på banen under en kamp, men stort set ingen energi har til at bære skoletasken hjem og få lavet lektierne. Man tror, det er fordi, han ikke kan, men i virkeligheden er der slet ikke fedt nok til, at hjernen kan udvikle sig og holde til den stressbelastning, den bliver udsat for.

Få fat i nogle gode fedtsyrer til hjernefilerne, fx eye q, og få også styr på at spise dig mæt til hvert måltid, og suppler eventuelt med lidt nødder til mellemmåltider. Det kan også være ristede kerner, som de fleste kan lide med en lille bitte smule salt på.

Et stabilt blodsukker hele dagen skaber stabilt humør, prøv det i 14 dage, det skaber forvandling.
Læs de mange forslag til sundere madvaner både for sportsfolk og alle os andre på www.sund-forskning.dk.

Sørg for chrom til blodsukkeret, hvis det er svært at gøre stabilt. Det kan ses på et svingende humør og alt for stor trang til sukker og alkohol. Skab balance i et par måneder med Bio-Chrom og små måltider.

 

Proteiner er nødvendige, også for hjernen

Ud over fedt og et stabilt blodsukker er hjernen helt afhængig af aminosyrer og kulhydrater. Aminosyrer fås nemmest ved at nedbryde proteinerne i kød, men kan også sagtens klares gennem linser, bønner og bælgfrugter – dog skal de spises hver dag. Spiser du æg et par gange om ugen, bliver du nemt dækket ind, det gør du også med ost og andre mælkeprodukter. Er du eller dit barn veganer, så læs de mange artikler, vi har samlet sammen.

 

Støtteterapi fra en indisk urt pakket ind i schweizisk forskning

Er din hjerne allerede overrumplet af stress, angst, depression eller andre belastninger, så er det værd at kigge på ekstra støtteterapi i minimum tre måneder. Det kan du få fra Keen Mind, som med sine flotte studier viser, at vi både som børn og voksne kan få mere overskud, vi kan afbalancere amygdala og hjælpe hippocampus med at vokse. Men husk, også terapien fra ovennævnte metoder: kognitiv terapi, EMDR eller tankefeltterapi.
Keen Mind er det produkt på det danske marked, der er lavet mest forskning på.

Er du meget træt og energiforladt, kan du supplere med Ginsana G 115, der ligesom Keen Mind hører til i eliten, når det gælder forskning på de pågældende droger.

Ginsana G115 og Q10, fx Bio-Quinone 100 mg, er uden tvivl et fantastisk match, hvis du over længere tid har kørt dig selv for hårdt. Eller du gerne vil forebygge, at du skader kroppens energiproduktion, hvis du ikke kan stoppe din fortravlethed.

Og så skal du selvfølgelig have et samlet tilskud af vitaminer og mineraler. Dem forbruger kroppen mange af under belastende situationer, og du har særligt brug for fx B-vitaminerne, der skal anvendes i udviklingen af hjernens signalstoffer.

Du har også brug for calcium og magnesium til at overføre signalstoffer mellem de enkelte nerveceller, og derfor kunne en ”Protokol for at modvirke overanstrengte hjerner” være:

  1. Et grundlæggende multi-/vitaminprodukt i den letoptagelige ende
  2. Ekstra Bio-chrom, hvis der er mange blodsukkerudsving
  3. Calcium- og magnesiumtilskud. Ved meget uro kun magnesium
  4. Keen Mind til hjernen, 1-2 stk. daglig
  5. Bio-Quinone Q10 100 mg, 1-2 stk. daglig, hvis du forbruger meget energi på sport eller er udmattet
  6. Ved voldsom træthed Ginsana G115 eller andre ”adaptogene” droger

 

 Ny forskning viser også betydningen af D-vitamin mod aggressioner!