Hvad din partner virkelig ønsker sig til jul

 

 

 

Hjerternes fest ender desværre alt for ofte som de knuste hjerters tid. Få styr på stresshormonerne, og find roen i højtiden.

 

Af Christine Kjærholdt Schmidt
Artiklen blev bragt i sund pause en del af magasinet sund-forskning – december 2019/januar 2020

 

Vi betragter ofte julen som en romantisk tid. Tiden, hvor vi spiser god mad, går på date i julelysets skær og ser hinanden dybt i øjnene. Det giver egentlig ret god mening, for julen er jo kendt som hjerternes tid. Tiden, vi deler med dem, vi elsker i en afslappet og hyggelig atmosfære. Desværre bliver det sjældent en realitet, og i stedet bliver hyggen og romantikken skiftet ud med stress og jag. Vi bruger nemlig ofte tiden på at jage den perfekte jul, hvor alt står flot og smukt.

Derfor er julen virkelig også en tid, hvor kvinder og mænd ofte går fejl af hinanden. Det skyldes, at stressede tider som julen får vores biologiske forskelle til at blive endnu mere tydelige – og det er her misforståelserne og skænderierne opstår. Vi agerer nemlig hver især ud fra vores hormonelle betingelser for at klare presset.

 

Vidste du, at antallet af danskere, der søger skilsmisse, stiger markant lige efter juleferien ?

 

 

De to klassiske misforståelser

Lad os se på de to forskellige reaktionsmønstre, der typisk kan opstå imellem mand og kvinde:

 

Når en mand er stresset, forsvinder hans instinkt til at hjælpe

Mandens stresshormoner stiger, og hans testosteronniveau falder. For at afbalancere det vil manden, som en naturlig reaktion, trække sig og søge testosteronopbyggende adfærd som at se en fodboldkamp i TV, spille PlayStation, surfe på internettet eller være fysisk aktiv. Kvinden tolker ofte adfærden som værende ufølsom grundet mandens manglende tilstedeværelse og interesse i at hjælpe. Det får kvindens stresshormoner til at stige og skaber et fald i kærlighedshormonet oxytocin, og hun vil føle sig uelsket.

 

Når en kvinde er stresset, forsvinder hendes instinkt til at bede om hjælp

Når stresshormoner overtager kvindens hjerne, begynder hun at fokusere på alle andres behov i stedet for sine egne. Det betyder, at hun begynder at påtage sig alle opgaver og bander over sin mands manglende hjælp: ”Det tager alligevel alt for lang tid at spørge ham”, og ”det er også bare nemmere at gøre det selv”. Når manden ikke tilbyder at hjælpe, vil kvinden føle sig uelsket, og det kan nemt lede til passiv-aggressive tanker og kommentarer – og så er julehyggen slut. Manden ender nemlig med at føle, at han ikke gør noget rigtigt, hvilket får hans stresshormoner til at stige, og så føler han sig uelsket.

 

Når manden ikke tilbyder at hjælpe, vil kvinden føle sig uelsket, og det kan nemt lede til passiv-aggressive tanker og kommentarer – og så er julehyggen slut.

 

Afstem forventningerne

Stressen opstår, når urealistiske forventninger ikke passer med virkelighedens realitet.

Og i virkeligheden er mange af os måske ligeglade med, om alting står snorlige omkring os, for det julen reelt set handler om, er samværet med hinanden.

Kommunikation og forventningsafstemning mellem mand og kvinde er yderst vigtigt for at booste oxytocin (kærlighedshormon) hos kvinder – det gør hende tryg, og hun føler sig set og elsket af sin mand.

 

Du har selv ansvar for at skabe din balance

Vi skal respektere hinandens forskellige behov for at finde balance. Det betyder, at selvom december er en travl måned, så skal vi finde plads til vores individuelle behov.

Her er det godt fx for manden at give udtryk for, at han har brug for eksempelvis 30 minutter til at sænke sine stresshormoner. Og derefter kan han være klar til at hjælpe kvinden ved at spørge, hvad hun har brug for hjælp til.

Når kvinden føler sig set og hørt ved ikke at stå alene med opgaverne, stiger hendes oxytocin-niveau, som sænker hendes kortisolniveau (stresshormonet). Det vil gøre det lettere for hende at sætte ord på, hvad hun har brug for hjælp til og endda spørge efter den.

 

Vidste du, at når mandens hjælp bliver værdsat af kvinden, så stiger mandens testosteron og skaber et øget flow af dopamin i hjernen – og det sænker hans stresshormoner.

 

Kvinde, du skal tage dig godt af dig selv og huske dine egne behov. Det er meget vigtigt, at vi kvinder dyrker vores oxytocin hver dag – gerne bare i 10 minutter. Så overvej, hvad der gør dig glad:

 • Er det at danse til god musik?
 • Se et afsnit af din yndlingsserie?
 • Gå en tur i naturen?
 • Tale i telefon med en veninde?
 • Kramme med din mand?
 • Dyrke yoga?
 • Tage et karbad?
 • Drikke en kop te og lave ingenting?

 

Vi er nødt til at finde ud af, hvad vi i virkeligheden betragter som en god jul for at kunne afstemme det med os selv og hinanden. Snak med din partner om, hvilke forventninger du har til julen. Det er ikke perfektionen, men det vi har sammen, som vi husker tilbage på.

 

Tre gode hurtige hormonråd til at holde dig afbalanceret igennem julen

 • Husk din søvn! Gode søvnvenlige kosttilskud, som du kan tage, når du føler dig ekstra presset. Find et godt magnesium tilskud hos din helsekost, og suppler med Tryptonat.
 • Overvej, hvordan du kan få skabt et øget niveau af oxytocin, fordi det er virkelig vigtigt for at sænke kortisol (stresshormon).
 • Hør en julefredsmeditation eller afslappende musik i dæmpet belysning med tændte stearinlys en time før sengetid. Det vil sænke stresshormonerne og få melatoninen (søvnhormonet) til at stige.

 

2 thoughts on “Hvad din partner virkelig ønsker sig til jul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *