Barnløshed er desværre noget, som rigtigt mange par kæmper med. Hvordan kan man bedst tackle, at storken flyver i ring? Når moderskabet binder og ikke vil åbne sig, findes der hjælp uden hormonbehandlinger.
Af Kristine Bindslev
Artiklen blev bragt i //mig// en del af magasinet sund-forskning – sommer 2014
Sund-forskning har spurgt Nanna Ewald Stigel, ernæringsterapeut, yogalærer og skribent, Caroline Fibæk, biopat/naturopath i biologisk medicin og forfatter, og Josephine Larsen, biopat/naturopath, phytoterapeut og kinesiolog. Hver især griber de ufrivillig barnløshed holistisk an og hjælper hundredevis af par ved at bringe det hele menneske i balance.
FUNKTIONELLE UBALANCER
Et andet ord for funktionelle ubalancer kunne være dybere eller bagvedliggende årsager. Faktorer, der typisk sætter en kæp i hjulet for fertiliteten hos kvinder, er:
- Mangler på mikro-næringsstoffer eller ubalancer mellem mineralerne fx for meget kobber i forhold til zink
- Ustabilt blodsukker
- Ubalance i hormonerne
- Ubalancer i fordøjelsen
- Uopdagede fødevarereaktioner
- Autoimmune sygdomme og andre immunrelaterede problematikker
- Afgiftningsproblemer
- Toksiske belastninger
- Hormonforstyrrende stoffer
- Elektromagnetisk stråling
- Stress
- Overvægt eller undervægt
- Følelsesmæssige/dybere problemer
- Manglende blodgennemstrømning og spændinger i underlivet
Ufrivillig barnløshed. Hvad går galt?
Nogle ved præcist, hvorfor de ikke kan blive gravide. De har måske en diagnose med tilstoppede æggeledere, endometriose, PCOS – eller måske har manden lav sædkvalitet. Men rigtig mange havner i kategorien ’ingen forklarlige årsager’. Diagnose eller ej, så er der rigtig meget, vi kan rette op på med ordentlig mad, målrettede kosttilskud og behandling samt justeringer på livsstilskontoen. Fertilitetsproblemer opstår som et resultat af ubalancer i kroppen. Vi må arbejde på at identificere ubalancerne – og gøre noget ved dem, i stedet for kun at “’symptombehandle” med heftige hormonkure, reagensglas og manuel befrugtning. Ved manglende fertilitet skal alt tages i betragtning lige fra kost og livsstil til sygdomshistorie, potentielle næringsmangler, miljømæssige påvirkninger og stressniveau. (Nanna Ewald Stigel)
Kvinden er født med sine æg. Kvinder er påvirket kropsligt, følelsesmæssigt, sjæleligt – alt sammen noget, der spiller ind i forhold til frugtbarheden – jeg kigger på, hvordan kvinden lever, og hvordan hun har levet. Er hun sund, får nok næring, er fri af symptomer og sygdomme, behandler hun sig selv med omsorg, lytter og handler på sine behov, har hun haft sygdomme i underlivet eller blæren, brugt p-piller eller anden medicin, haft regelmæssig menstruation, om hun har oplevet chok og traumer. Hvad har kvinden med sig fra sine forældre og frem til det liv, hun lever i dag. Det er sjældent blot en enkel tilstand. (Josephine Larsen)
Når storken udebliver, hvad kæmper man så med af følelser?
Infertilitet er en dyb sorg. Infertilitet er skam. Og tilsammen bliver det til en massiv cocktail af følelser, som sætter sig i kroppen. Kvinden kan komme til at kæmpe med følelsen af at være forkert og endda misundelig på andre gravide og dermed oveni hatten få skyldfølelse over det. Den ufrugtbare kvinde har mange tanker, der kører i ring, som handler om, hvorfor hun ikke kan blive gravid – tanker, som tager al hendes energi fra at leve og skabe liv. Måske trøstespiser hun, spænder op og har uro i kroppen. Måske bliver hun ofte syg med infektioner, fordøjelsesproblemer og mister sexlysten. Kvinder, der er udfordret med deres frugtbarhed, bør som det første led i en behandling finde frem til, hvem hun kan dele sin smerte med og få støtte fra. Opbakning og hjælp er alfa omega. (Josephine Larsen)
Mange føler sig magtesløse og deraf utroligt stressede. At få værktøjer til selv at kunne tage styring over sin fertilitet giver ofte en følelse af at have kontrol over kroppen igen. Jeg oplever, at mange bliver utroligt glade for selv at kunne tage ansvar for deres helbred og sundhed. (Caroline Fibæk)
Jeg oplever, at rigtig mange af mine klienter føler sig enormt ensomme og stressede. Mange sidder alene med alle deres frustrationer og angsten for aldrig at lykkes med projekt barn. Det er blandt andet en af grundene til, at jeg har skabt FertilityCircle. Et forum, hvor kvinderne kan støtte hinanden på deres fertilitetsrejse og samtidig få inspiration på vejen til en mere frugtbar krop. Hvis det har interesse, kan du læse mere her: http://www.nannastigel.dk/fertilitetsproblemer-du-er-ikke-alene.html (Nanna Ewald Stigel)
Hvordan får du harmoniske hormoner?
Hormonsystemet er konstant påvirket af, hvad der sker i nuet, af tanker, sindstilstande og følelser. Det er nødvendigt at forholde sig det hele og forandre de tilstande, som dræner for energi. Kroppens intelligens og samarbejdet med sindet påvirker hormoner, hormonkirtler og kønsorganer. At gå fra infertil til fertil er en proces med mange veje og muligheder – og det er vigtigt at tage et skridt ad gangen. Kvinden må bygge sit indre fundament op af vitalitet, sundhed og livskraft. Der er ingen hurtige løsninger, og tålmodighed må inviteres med om bord. Det første, jeg opfordrer kvinder til, der har problemer med deres frugtbarhed, er at finde nogen, hun kan dele sin smerte med og få støtte fra. (Josephine Larsen)
Et stabilt blodsukker er en af hjørnestenene i harmoniske hormoner. Både for mænd og kvinder. Hvis blodsukkeret cykler op og ned, får det vores insulin til at stige. Det skaber ravage i hormonbalancen og lægger en stor tyk dyne over fertiliteten. Det samme gælder fx stress og søvn. Det er derfor vigtigt at arbejde med hele mennesket, når fertiliteten skal forbedres. (Nanna Ewald Stigel)
Hvad kan man selv gøre – og lade være med at gøre?
Mad er en grundpille, når vi taler frugtbarhed. Gå efter hele og rene fødevarer. En god tommelfingerregel er at spørge sig selv: ”Ligner det noget, der kommer fra naturen?” Men det er også vigtigt at forholde sig til, hvad der sker med maden, når den kommer ind i kroppen: Er du i stand til at nedbryde og optage næringsstofferne godt nok, reagerer kroppen uhensigtsmæssigt på noget af det, du spiser etc.
Jeg anbefaler vitaminer, mineraler og fedtsyrer til at speede processerne lidt op og til at inddække mangler, der hvor der er behov for det. Jeg sammensætter altid tilskud efter den enkeltes klients behov og mangler, men D-vitamin, zink, selen, C-vitamin, magnesium, B-vitaminer (især B9, B12 og B6) samt omega-3-fedstyrer er vigtige for fertilitet. Og så er det en rigtig god idé at rydde ud i de værste fertilitetsrøvere som kaffe, alkohol, cigaretter og hormonforstyrrende stoffer fra fx kosmetik, rengøringsmidler og pesticider. Endelig er stressreducerende aktiviteter som fx yoga, sollys, kontakt til kroppen og god blodtilførsel i underlivet afgørende. (Nanna Ewald Stigel)
At spise en fertilitetsfremmende diæt som forberedelse på graviditet og for at booste din fertilitet, er et af de mest effektive skridt, du kan tage. Adskillige studier viser, at kostomlægning bl.a. øger chancerne for normal ægløsning, forebygger gentagne aborter og fører til en sund graviditet. Sammen med naturmedicin og ved at se på bagvedliggende faktorer (og ikke bare symptomer) kan man virkelig gøre meget for at styrke fertiliteten naturligt.
Spis så vidt muligt kun økologiske eller biodynamiske varer. Konventionelt dyrkede varer indeholder rester af pesticider og andre sprøjtemidler, som har skadelig effekt på både den mandlige og kvindelige fertilitet. Fedt er nødvendigt for en normal hormonbalance, spis derfor gerne avocado, oliven, hørfrø, nødder, kerner – også som olie eller kosttilskud.
Spis masser af frugt og grønt – specielt bær og citrusfugter. Spis meget bladgrønt, fx spinat, broccoli, persille m.m. Bladgrønt indeholder magnesium, som er vigtigt for at opretholde en graviditet, B6, for en god hormonbalance og folsyre, som forebygger neuralrørsdefekter. Kål inde-holder desuden indoler, som også styrker kvinders hormonbalance, og grøn te øger chancerne for graviditet. Drik 2-3 liter rent vand daglig. Og tag et tilskud af Gelé Royal, som er en slags fertilitets-super food, som øger ægcellens sundhed og kvalitet. Dronningebien fodres med gelé royal, og hun lever 6 år og producerer op til 2000 æg dagligt! (Caroline Fibæk)
Sex på klokkeslet kan sende de fleste forhold på kollisionskurs. Hvad kan man gøre for at undgå, at sexlivet bliver en byrde?
Alt for mange par i fertilitetsbehandling har alt for lidt sex! I gennemsnit skal der 402 samlejer til for at opnå en graviditet. Faktisk er der kun 4 dage i løbet af en cyklus, hvor det er muligt at blive gravid. Kun én af disse dage kan kvinden blive gravid. Men da sædceller kan overleve op til 3 dage i kvinden, så regner man med, at den samlede fertile periode er 4 dage i alt. (Caroline Fibæk)
Begynd at dyrke sex for at dyrke sex og ikke (nødvendigvis) for at få børn. Det kan måske synes umuligt, når det eneste, der står printet på ens nethinde er ønsket om en baby. Selvfølgelig er det også en god idé at lære din cyklus at kende og vide, hvornår du har ægløsning, og hvornår du er mest frugtbar, men det ændrer ikke på, at regelmæssig sex er godt for både hormoner og humør. (Nanna Ewald Stigel)
Når ufrugtbarheden skyldes PCOS
PCOS (Poly Cystisk Ovarie Syndrom) er en hyppig hormonel forstyrrelse hos kvinder i den fødedygtige alder, og desværre har mange kvinder PCO uden at være klar over det.
PCOS påvirker fertiliteten. En stor del af problemet med PCO er insulinresistens. Insulinresistens øger kroppens insulinniveauer, hvilket forhindrer ægløsning eller mindsker modningen af det frigjorte æg. Det påvirker fertiliteten og evnen til at undfange. Kvinder med forhøjede insulinniveauer (insulinresistens) har desuden 4-5 gange højere risiko for spontan abort. Forhøjede insulinniveauer, som det ses ved PCOS, gør det vanskeligt for embryoet at fastgøre sig korrekt til livmoderslimhinden.
NB: Ved mistanke om PCO: opsøg læge.
Mange PCOS kvinder kan heldigvis spise sig gravide:
10 GULDKORN TIL VEJEN MOD EN GULDKLUMP
- Spis kulhydrater med lav glykæmisk indeks. max 25 % kulhydrater fra kosten. Gode kilder til kulhydrater er fx fuldkornsris, fuldkornspasta, frugt, quinoa, linser mm. Udeluk fuldstændigt hvidt brød, hvidt pasta og hvide ris. Tag evt. et tilskud chrom, som virker blodsukkerregulerende.
- Spis essentielle fedtsyrer dagligt. Gode kilder til omega-3 er fisk, hampefrø, chiafrø, hampefrøolie, hørfrø, hørfrøolie.
- Spis ren uforarbejdet og økologisk mad.Stop indtag af stimulanser kaffe, sort the, alkohol og sukker.
- Koffein øger østrogenniveauerne. Bare 2 kopper kaffe dagligt booster østradiol-niveauerne. Kvinder, der drikker 4-5 kopper kaffe om dagen, har 70 % mere østrogen i follikulær-fasen (hvilket i forvejen ofte er et problem for PCO-kvinder).
- Spis kål. Kål indeholder stoffer, der støtte leverens nedbrydning af østrogener.
- Undgå komælksprodukter. Forskning tyder på, at indtag af mælkeprodukter er skadeligt for æggestokkene. Kvinder, der drikker mere end 1 glas mælk om dagen, har 73 % højere risiko for at udvikle ovariecancer.
- Vitex Agnus Castus regulerer hormoner, viser flere videnskabelige undersøgelser. Fås som tilskud.
- Tag kosttilskud af urten Silybum marianum for at styrke leverens udrensning.
- Homoøpatisk behandling med Ovarium compositum skulle virke ved underlivsproblemer, hvor hormonsystemet spiller en rolle.
- Motioner dagligt i en ½ time.
Om Josephine Larsen
Josephine Larsen er biopat/naturopath, kinesiolog og coach med speciale i holistisk sundhed og naturlig fertilitet. Med fokus på kroppens tilstand guider hun kærligt frem til selvomsorg og til at forstå kroppens symptomer.
Josephine Larsen tilbyder forløb i 1:1 session, skab liv circle og workshops.
Josephine Larsen er oprindelig inspireret af Organisationen Foresight fertilitetsprogram, og sidenhen af naturlig fertilitetseksperter i USA og England.
Josephine Larsen har ligeledes oprettet ‘Skab liv circle’ – en lounge for kvinder, der ønsker at skabe liv. Her kan du dele alle de mange følelser, tanker og processer, når det er svært at blive gravid. Det er gratis at deltage, og det holdes cirka en gang om måneden.
Læs mere på www.kvinderderønskeratskabeliv.dk
Om Nanna Ewald Stigel
Nanna Ewald Stigels tilgang til fertilitet er baseret på principperne bag Foresight Preconception (http://www.foresight-preconception.org.uk/) samt Functional Medicine (http://www.functionalmedicine.org/). I hendes optik er det meget ofte relevant at tænke i funktionelle ubalancer, når der er fertilitetsproblemer på spil. Nanna er en del af klinikfællesskabet Institut for integreret behandling, hvor der arbejdes tværfagligt om kli-enterne. Nanna tilbyder 1:1-konsultationer i Naturlig Fertilitet, forløbet FertilityCircle samt workshoppen Boost din fertilitet med yoga og mad.
Læs mere på www.nannastigel.dk
Om Caroline Fibæk
Caroline Fibæk arbejder til daglig i et klinikfællesskab med gynækolog Stine Fyrst, hvor de har specialiseret sig i så naturlig fertilitetsbehandling som muligt. Konsultationerne bygger på forskning fra Foresight Preconception og følger disse foreskrifter. 81,9 % bliver gravide og får en sund baby ved hjælp af Foresights metode. Succesraten er den højeste blandt alle fertilitetsbehandlinger.
Se mere på www.carolinefibaek.dk