Al sundhed begynder i tarmen, så lær at blive gode venner med dem.
De mange noter her på siden er fra Ugebladet Søndag, hvor jeg i årene omkring 2003 har skrevet “Naturligvis” om alskens problemer i fordøjelsen og ikke mindst hvilke problemer, der kan opstå helt andre steder i kroppen. Noterne blev bragt på siderne “Sundhed og velvære”
Naturligvis i Søndag, uge 21, 2003
Tarmkatar kan behandles
Har du af lægen fået at vide, at du har tarmkatar, er det udtryk for, at der er uro og irriterede slimhinder i tynd-og/eller tyktarm. Måske er du oppustet, bliver træt efter måltider, får ondt i maven, skiftevis diarre og forstoppelse eller blot en af delene. Alt sammen er udtryk for, at den naturlige mikroflora, vi har i tarmene. ikke fungerer optimalt. Et voksent menneske har op til tre kilo bakterier, som er med til at danne visse vitaminer samt at holde fremmede bakterier og parasitter i skak. Som tak for det, lever de af de næringsstoffer, som vi skaffer frem via vores kost. Efter penicillinkure, ved for stort forbrug af kød, kaffe og sukker kan der komme ubalancer og alt efter, hvor tilstanden er værst, kan der opstå et eller flere af de nævnte symptomer. Men du kan gøre meget selv. Undlad rå grønsager samt kål, porrer og løg i et par måneder. Spis hellere let kogte grønsager samt kød fra fjerkræ og fisk. Undgå røgede madvarer eller for stærke krydderier samt hvidt hvedemel, som klistrer sig til tarmene. Spis mange små måltider og tyg din mad grundigt uden at drikke til maden. Det fortynder fordøjelsessafterne og hindrer en god fordøjelse. Der findes flere kosttilskud som hurtigt kan hjælpe dig til en sund tarm. Sørg for nogle gode mælkesyrebakterier – Symbioplex, Biotura eller Symbioflor. Hjælp din krop med en bedre fordøjelse. Spis Husk sammen med enten Appital, Vellos Body Control eller Restora. De virker lidt forskelligt, og helsekosten kan vejlede dig, så du ikke farer vild i butikken.
Naturligvis i Søndag, uge 24, 2003
Rejsemave
Der findes vel ikke noget bedre end at se frem til den ferie, som længe har været planlagt, og som også i år har tømt den sidste femøre ud af sparegrisen. Sol i syden, havvand, måneskin og eksotiske retter serveret på en lille taverna uden at røre en finger. Derimod findes der vel heller ikke noget værre end at du et par dage efter ankomsten mærker de første mavekneb for til sidst ikke at turde bevæge dig væk fra hotelrummets trygge toiletvægge. Heldigvis kan du gøre noget for at forebygge situationen. Hvis du i forvejen har en følsom tarm, så begynd allerede fjorten dage før ferien med Symbioplex. Produktet er smækfyldt med mælkesyrebakterier, som hjælper din naturlige mikroflora mod fremmede bakterier og parasitter. Har du normalt et stærkt tarmsystem kan du begynde kuren på første feriedag. For os alle gælder det, at det ikke gør spor, at man smugkigger på toilettet eller ud i køkkenet på restauranten. Faktisk kan hygiejnen på førstnævnte godt fortælle noget om standarden i sidstnævnte. Du skal spise to kapsler tre gange dagligt, og undgå altid det lokale vand, men sørg for masser af kildevand både på grund af væsketabet fra varme og fra tarm. Cola i hverdagen er noget skidt, men kan ligesom bananer og rå havregryn godt hjælpe, hvis uheldet er ude. Kamille, anisfrø og pebermynte kan lige som ingefær berolige tarmen men ikke uden Symbioplex. Rejsemaven kan du næsten kun forebygge ikke helbrede, for kroppen er så viseligt indrettet, at den skal reagere på disse helt ukendte fiduser, som både ødelægger tarm og ferie.
Naturligvis i Søndag, uge 37, 2003
Sunde børn bli´r stærke voksne
Al sundhed begynder i tarmen og det gælder sandelig også for lille Marie eller lille Ole som just er begyndt på et nyt liv som skolebarn. De fleste forældre har forstået, at morgenmaden er en vigtig start på skoledagen, og de fleste vil da også gerne sende barnet i skole med en sund madpakke. Men hvad er det egentlig ? Er det rugbrød med leverpostej og spegepølse ? Er det et par gulerødder sammen med en hvid sesambolle ? Spørgsmålet kan være svært at svare på, for der er masser af børn, der tilsyneladende gror som de skal trods et næringsfattigt indhold i madpakken. Leverpostej indeholder salt, proteiner og fedt men ingen vitaminer og mineraler. Spegepølsen indeholder mest fedt, salt og nogle proteiner. Børn vokser af proteiner, men hvis ikke der er rigeligt til stede af vitaminer og mineraler, så kan der let opstår mangler. Mangler som ikke lige er til at se i dag, men som på længere sigt kan skabe symptomer, sygdomme, koncentrationsbesvær, uro i kroppen og et hav af andre problemer. Den hvide sesambolle indeholder hvidt mel, som klistrer i tarmen og i værste fald stjæler b-vitaminerne fra kroppen. B-vitaminer, som netop skal bruges til at skabe energi til hjerne og andre organer. Derfor må vi frem med en anden type madpakke-kultur. Hiv små plasticbøtter frem fra skabene og giv barnet noget af salaten fra aftensmaden, en fiskefrikadelle og en grovbolle med. Hvis dit barn bare elsker spegepølse, så køb en af økologisk oksekød og læg masser af grønt under. Vær med til at danne en ny trend i skoleklassen. Væk med chokolade madder, som på linie med en dårlig spegepølse er ”ikke-mad” og frem med mange små måltider, så dit barn har energi til mange timers indlæring.
Naturligvis i Søndag, uge 41, 2003
Vita Biosa
Vita Biosa er en blanding af krydderurter og andre planter, som er mælkesyregæret med en speciel sammensætning af mælkesyrer- og gærkulturer. Under gæringen dannes mælkesyre, som giver en lav pH værdi på ca 3.5. Den lave pH værdi hindrer skadelige bakterier i at udvikle sig i det færdige produkt. Mælkesyre virker regulerende på tarmmiljøets pH værdi og hæmmer forrådnelsesbakterier og parasitter herunder svampe i at formere sig. Vores naturlige mikroflora har faktisk 300 kvadratmeter at boltre sig på – så meget fylder vores slimhinder i tarmene, hvis vi skar dem op og bredte dem ud. Selvom der er mange andre faktorer, som styrer vores fordøjelse, så er de små mikroorganismer, som der findes cirka fem kilo af i en sund tarm, særdeles nødvendige for os. Ved at afværge ovenstående problemer og samtidig sørge for, at vi kan nedbryde vores mad korrekt, danne K-vitamin og visse B-vitaminer, sørger en sund bakterieflora også for, at den øvrige organisme ikke bliver befængt med alskens mærkværdigheder, som har det med at hobe sig op i led, muskler, hud og bindevæv med alverdens sygdomme til følge. Så hold dig gode venner med din mikroflora. Det kan du få hjælp til med Vita Biosa, som er nødvendig, hvad enten det er diarre, forstoppelse, ubehagelig luft eller du har brug for at skabe et bedre miljø i resten af kroppen. Du kan læse mere på https://biosa.dk/products/vita-biosa – Tlf: 4777 2270, mail: info@biosa.dk for at få flere oplysninger.
Du skal selvfølgelig gå til lægen, hvis du er i tvivl om, hvorfor du har nogle symptomer, men for de fleste af os, som bare ikke har den bedste mikroflora, er Vita Biosa et værdifuldt kosttilskud til de lange tarme.
Naturligvis i Søndag, uge 45, 2003
Trifalla til tarmen
Jeg havde egentlig lovet mig selv, at vi nu skulle have et par ”tarm-frie” uger her i bladet, for netop fordøjelsen går igen og igen på disse sider. Men jeg kan ikke holde, hvad jeg har lovet, for jeg bliver nødt til at fortælle, at der nu er kommet en ”Trifalla special” for alle, som lider af træg tarm og forstoppelse. Mange kender allerede Trifalla fra sin gode normaliserende effekt på tarmen, hvad enten det er forstoppelse eller diarre, men Trifalla-special hjælper så særdeles godt på forstoppelse, at jeg simpelthen må nævne det her i de tarm-frie numre. Produktet er sammensat af Morten Krabbe, som elsker indiske urter og indisk filosofi, den såkaldte auyrvediske medicin. I Indien gør man meget ud af at inddrage krop, sjæl og ånd, når man skal behandle en sygdom, men Trifalla-special kan sagtens spises som et væsentligt kosttilskud uden at du behøver at kigge indad på dit sjæleliv. Men at du behøver at kigge på dine kostvaner er vel ikke noget nyt: spis groft, spis fiberrigt, drik masser af vand før og efter måltiderne, undgå hvidt mel, som klistrer sig fast i de trætte tarme, og hold igen med store mængder af kød, som er svært at fordøje, når der er forstoppelse. Mangler din tarm noget at arbejde med, så suppler med Husk. Trifalla-special er lette at have med at gøre. Spis to urtetabletter hver aften inden sengetid. Slug dem med et stort glas lunkent vand på bedste indisk vis. Ifølge ayurvedisk medicin må du ikke drikke kolde drikke, når der er problemer med tarmen. Et brudt løfte? Ja, men til gengæld en nyttig information for de mange, som lider af kronisk forstoppelse.
Slut med sure julemaver
Vi kender det alle – somme tider er det, som om maven ikke er helt tilfreds, det er som om mætheden ikke indfinder sig, mavesyren gnaver og det kan give ret så ubehagelige smerter. Smerter, som kan ødelægge selv den største optimist. Så er der dage, hvor blot et stykke med sild gør maven sur. Også kaffe og alkohol kan give sur mave, og det er ikke spor behageligt at slås med halsbrand, sure opstød, oppustethed, luft i maven eller smerter. Slet ikke i denne søde juletid hvor de danske borde bugner af måske usund mad men i hvert fald for meget mad. Mad, som ofte er svær at fordøje, mad som hober sig op i de trætte tarme og mad som kun efter kort tid efter første mundfuld gør, at vi blev glade for elastikken i nederdelen frem for en stram livrem. Når mavesækken gør oprør, er det tegn på mangel af de basiske mineraler. Et af dem er silicium, der danner grundlaget for produktet Silicol Gel. Det er en kendsgerning, at Silicol Gel har en syreneutraliserende effekt. Desuden ligger gélen sig over tarmvæggen og skaber en beskyttende hinde på maven og tarmens slimhinde. Gélen opsuger blandt andet bakterier, der dernæst transporteres ud af kroppen. Det er vel også en kendsgerning, at vi skal være særdeles stædige, hvis vi skal holde os helt væk fra julebordets glæder, hvad enten vi er vegetarer eller kødspisende. Og hvem har lyst til kun at spise brune ris med kogte grønsager hele julen ? Silicol kan hjælpe dig igennem bordets glæder. Produktet er helt naturligt og uden bivirkninger. En spiseskefuld kan tages 2-3 gange dagligt alt efter behov. Så slut med bøvsen, svien og ubehag i julemåneden.
Naturligvis i Søndag, uge 8, 2004
Lavt blodsukker
For tyve år siden, da jeg begyndte som biopat, var der ingen læger, som ville tro på, at blodsukkeret havde med andet end sukkersyge at gøre. Svingende og dårligt humør, træthedsanfald eller oven i købet et ustyrligt raseri eller grådanfald, var nok bare et udtryk for stress, et dårligt liv eller psykiske problemer. Heldigvis har virkeligheden forandret sig siden da, og der er flere bøger skrevet af læger og ernæringseksperter, som beskriver, hvordan vi med simple kostjusteringer kan ændre på vores hverdag, så vi opnår et stabilt godt humør og et højt energiniveau til glæde for os selv og vores omgivelser. Den nyeste bog er ”Det glykæmiske indeks – en moderne revolution” af Professor Jeanne Brand-Miller og Diætist Kaye Foster-Powel fra forlaget Ashehoug. En mindre bog fra samme forfattere ”Gi-tabellerne” er let at have med i indkøbstasken, hvis du pludselig får lyst til at købe andet end du på forhånd har planlagt hjemmefra. Og husk at den gode gamle regel stadig gælder: køb ind, når du er mæt, så du ikke bliver fristet af de mange hurtige kulhydrater, som hylderne ved kasseapparatet bugner med. Slik, kager, is og andre hurtige kulhydrater, kan få dit blodsukker på rutchetur, så du bare bliver så træt og irriteret på alle andre og dig selv på vej hjem fra supermarkedet. En herlig sidegevinst ved at spise efter det glykæmiske indeks er, at du forebygger hjerte-og kredsløbsproblemer, taber dig eller undgår overvægt, forebygger gammelmandssukkersyge og i det hele taget får skabt dig et nyt liv – blot ved simple manøvrer med din indkøbskurv.
Naturligvis i Søndag, uge 14, 2004
Øv, nu er jeg sur igen
Savner du også et stabilt humør? Og forstår du bare ikke, at du var glad for en time siden og nu sidder og brokker dig uhæmmet overfor familien, kollegerne eller vennerne? Vender fingeren nedaf lige meget hvad, der bliver foreslået? Måske er det tanker, som dukker op fra dybet, måske er det bare sådan, dit temperament er. Men det kunne også være fordi, du for en times tid siden drak et glas sodavand, spiste noget slik, drak et glas vin eller simpelthen bare ikke fik noget ordentlig mad at spise men i stedet en masse hurtige kulhydrater, som pisker ind i blodet, giver et øjebliks energi, hvorefter dit humør bare kommer ud på en rutchetur og direkte ned i hullet, hvor det bare ikke er til at komme op fra igen. Og der er såmænd heller ikke nogen kosttilskud som hjælper særligt i den akutte situation. Til gengæld kan du gøre meget for at forebygge dagens raseri anfald, dagens humørsyge, dagens ulvetime og tidspunktet, hvor du overvejer at grave dig ned eller finde den nærmeste øde ø. Spis mange små måltider – du tager ikke på af det. Spis et chromtilskud i et par måneder sammen med Myrtilliforce og Molkosan. Lad vær med at købe ind, når du er sulten og afskaf slik, sodavand, vin og alkohol i hverdagen. Drikker du kaffe men sagtens kan lade være, så lad vær. Kaffe får blodsukkeret i ubalance og giver både lyst til sødt og forkert mad. Begynd hver morgen med masser af proteiner fra æg eller spis en god musli eller endnu bedre en blandet korngrød, hvor kornene har stået i blød natten over. Spis lidt til formiddag, og spis igen til frokost. Ikke en masse frugt men god gammeldaws rugbrød med sund pålæg på. Spis igen om eftermiddagen inden kiosker og supermarkeder lokker med sukker en masse. Og lav aftensmad før du bliver sulten. Så vil du måske opdage, at hvad der tidligere var helt uforståeligt ligesom bare bliver herligt. Et herligt stabilt humør, hvor du bestemmer, hvornår de sure tanker skal kravle op i dit sind og ikke købmandens sodavand.
Naturligvis i Søndag, uge 17, 2004
En sund mund
Tandbørsten kommer selvfølgelig ind på en klar førsteplads, når vi skal sørge for en ren og sund mundhule, men der er meget andet, du kan gøre, for at bevare eller skabe sunde tænder og sunde slimhinder. Alle slimhinder er beklædt med en stor mængde bakterier, der sammen med spyttet og den grundige tygning af maden sørger for, at gummerne holder sig sunde, men også hjælper med at nedbryde din mad korrekt. Bakterierne er særdeles glade for sukker og der kan let opstå en mindre krig, hvis visse bakterier vinder kampen, for ikke at tale om, hvad der sker, når bakterieflokken er i en sådan forfatning, at svampe overtager pladsen. En sund mundhule skabes derfor ved at holde sig gode venner med mikrofloraen. Sukker-og syreholdige mad-og drikkevarer, kaffe, tobak og slik er guf for fjenderne, mens vennerne vil have en ren mundhule uden belægninger, et miljø, hvor vi passer på dem. Tandtråd og tandstikker hjælper, hvor tandbørsten ikke når frem, men er der først opstået problemer med betændelse, så prøv at gurgle flere gange dagligt med Molkosan, som fortyndes med fire dele vand. Dup efter med Prosan Propolis, som nedbryder betændelse og derfor kan bruges i behandlingen af tandkødsbetændelse og den endnu værre paradentosen. Et andet middel, som er velkendt for at skabe ro i rækkerne er Aloe vera drik, som kan gurgles og drikkes flere gange daglig. Visse sygdomme giver tørhed i slimhinderne, som udover at gøre ondt også fortæller, at mikrofloraen har brug for ekstra hjælp og råd
ene er virkelig værd at forsøge i en måned eller to, endog uden at du får ondt i pengepungen i stedet, da de naturlige midler hører til i den billigere ende.
Naturligvis i Søndag, uge 21, 2004
Al sundhed begynder i tarmen
Al sundhed begynder i tarmen. Hvis den ikke fungerer optimalt hver dag, kan slagger, hvidt mel, parasitter og andet stads meget let klistre sig til tarmens vægge, gemme sig i små folder og udover at det kan give en masse ubehagelige reaktioner fra selve tarmen, så kan disse ophobninger meget let blive årsag til et hav af problemer i resten af kroppen. Kroppen vil altid forsøge at regulere alle mekanismer bedst muligt, og forsøger da også at komme de lokale problemer kvit. For mange uden særligt held, og det giver træthed, forøger risikoen for at svampe og dumme bakterier udsender giftstoffer til hele kroppen. Hudproblemer, smerter i led, hovedpiner, og alskens andre symptomer og sygdomme kan sagtens være resultatet af den gift, som kroppen bare ikke formår at skille sig af med. Nu er der heldigvis kommet flere og flere klinikker, som kan udføre en effektiv tarmskylning hvor 40-60 liter vand skyller tyktarmen igennem, mens behandleren forsigtigt masserer tarmene. Et tyndt rør føres op i endetarmen fra et lukket slangesystem og vandet skyller ind, mens du ligger på ryggen og faktisk ikke mærker noget ubehag. Behandlingen er helt lugtfri, og du får grundlagt en god begyndelse til et velfungerende tarmsystem og en sundere krop. Der findes flere klinikker rundt om i landet, men de er ikke organiseret i et netværk. Men min gamle kollega, Ulla Stavnsbjerg, som er biopat, sundhedsplejerske har lovet at henvise til den nærmeste behandler i hydroterapi. Du kan ringe på tlf.: 36173787 eller læse mere på www.klinikcolon.dk
Naturligvis i Søndag, uge 28, 2004
Undgå ferie mave
Det er lige nu, du let kan få ødelagt en ellers velarrangeret ferie sydpå, hvis du bliver ramt af feriemave med mavekneb og masser af ture på toilettet. De fremmede bakterier, som din krop ikke er vant til, kan sagtens skabe stor ravage i en ellers velfungerende tarm og det er da ærgerligt, når du faktisk godt kan gøre noget for at forebygge problemet. Lige så vigtigt som rent kildevand fra flaske på feriestedet er at tage Symbioflor med hjemmefra. De små kapsler indeholder et væld af naturlige mælkesyrebakterier, som styrker din tarmflora, så den bedre kan modstå de fremmede indtrængere. Spis to kapsler tre gange daglig både som forebyggende og hvis skaden skulle være sket. Timian og især hvidløg kan, hvis du ellers spiser rigeligt, være en yderligere bremse, da krydderierne indeholder desinficerende stoffer. Bananer, kartofler og rå havregryn virker lettere stoppende på en for løs mave, det samme gælder den ellers usunde cola, så der er hjælp at hente i det lokale supermarked, – hvis du ellers kan nå derned… for de vandige diarreer kommer pludseligt og kan gøre det vanskeligt at gå længere væk end et par meter fra toilettet. Netop det store væsketab kan være den næste trussel mod en god ferie, for det er ikke kun længere gennem sveden, du mister en masse væske. Derfor skal du drikke vand, vand og atter vand og ikke kun, hvis du er tørstig. Symbioflor kan købes hos både Matas og i helsekostbutikkerne, men kun her i Danmark, så tag dem med hjemmefra. Har du svært ved at sluge kapslerne hele, kan de åbnes og hældes i lidt vand eller i youghurten. God ferie!
Naturligvis i Søndag, uge 45, 2004
For meget mavesyre
Det er rigtig surt at have for meget mavesyre. Mangen en god middag kan blive ødelagt og timerne efter blive ganske ulidelige med opknappede bukser og stort ubehag. Har du tendens til for meget mavesyre, eller syre som stiger op i spiserøret, fordi lukkemusklen mellem mavesæk og spiserør ikke fungerer så godt længere, så er der dog hjælp at hente både før, under og efter måltidet. Køb en flaske Silicol Gel, hvor en spiseskefuld to til tre gange dagligt eller en enkelt spiseskefuld lige før middagen er nok. Flasken er ikke større end at du let kan have den med i håndtasken. Hjælp også dig selv på forhånd ved ikke at have for stramtsiddende tøj om livet, og tyg maden grundigt, så mavesækken aflastes. Hvis du drikker til maden har du måske tendens til at sluge maden. Drik derfor hellere før og efter og hellere lunkne drikkevarer end for kolde eller varme. Bananer og kartofler kan også hjælpe, og vil du gøre noget sundt fra morgenstunden, så kog en gang boghvede op til grød. Boghveden afgiver slim, som ligger sig som et beskyttende lag over mavesækkens syre gennem det meste af dagen. Tung mad som kød og bønner kan være svært at fordøje, og en masse hvidt brød sammen med krydderier og rå grønsager kan gøre en middag til et mareridt. Spis letkogte grønsager, lyst kød som fisk og fjerkræ og lad det brankede skind ligge. Er det mest af alt en slap mavemund, så kan syren blive nede i maven, når du sover ved at ligge lidt højt med hovedet enten ved at hæve hovedgærdet med et par telefonbøger eller brug en ekstra hovedpude.
Naturligvis i Søndag, uge 46, 2004
Kom let gennem julen
Har du allerede været til den første julefrokost med øl, snaps, friturestegte fiskefileter og al for meget mørbradbøf, har du sikkert allerede mærket tyngden, oppustetheden og en ulidelig træthed i timerne efter frokosten, som ikke kun skyldes mængden af alkohol. For hele din fordøjelse bliver sat på hårdt arbejde af al for meget stegt mad, store mængder af proteiner og fedtstoffer blandet med måske lidt rigeligt af de våde varer. Overarbejde for tarme og lever som vil glæde sig over at få lidt hjælp. Fang en citronskive fra pynten til dit vandglas. Citroner hjælper lige som andre citrusfrugter med at nedbryde kødet. Er du en storspiser, men egentlig ikke har lyst til at være det, så drik et stort glas vand før maden. Det mætter og hjælper oven i købet på tømmermændene dagen derpå. Hvis du tygger maden grundigt, og giver dig tid til at høre på, hvad krop og hjerne fortæller dig, så vil du også blive meget hurtigere mæt. Glemmer du at lytte, så gå en rask tur eller tag en svingom på dansegulvet. Du får ikke kun forbrændt kalorier, men sætter gang i alle fordøjelsessafterne og peristaltikken, så maden ikke sidder og belaster i timevis. Du vil sikkert også være særdeles øm i det kødfulde område mellem tommel-og pegefinger, så masser området blidt. Det kan du sagtens gøre under bordet eller lav det til en selskabsleg. Punktet hjælper dig såmænd også næste dag, hvis de våde varer var lidt for hårde for dig. Det samme gør et par punkter på kæbebenet nedenfor mundvigene. To små indhak i kæben, som er lette at finde, fordi de også er ømme. Skal du være rigtig god mod dig selv, så spiser du godt med B-vitaminer sammen med et par kapsler med plante-og fiskeolie. Kombinationen hjælper både dit tarmsystem mod de mange proteiner og leveren med at nedbryde alkoholen.
Naturligvis i Søndag, uge 16, 2005
Udposninger på tarmen
Det er ikke kun ældre mennesker, der efter et langt liv kan få udposninger på tarmen. Flere og flere mennesker får konstateret divertikler meget tidligere, og mon ikke det skyldes forandringer i kosten, hvor det hvide brød uden fibre hersker, hvor slik og andet ”Ikke-mad” bliver spist i store mængder, hvor vi drikker for lidt vand, for meget kaffe og ikke giver os tid til at komme på toilettet mindst en gang daglig. Vi kan gå rundt med disse små lommer i tarmen i årevis uden at opdage det, før halvt fordøjede madrester sætter sig fast og skaber en lille betændelse. Og det gør ondt. Til gengæld er det ikke så svært at undgå dem, hvis du bare sætter ind fra nu af og sørger for, at du hver dag får fibre fra groft brød, fra rå og let kogte grønsager, frugtfibre og masser af vand, der hjælper med at få det hele til at passere i et passende tempo. Har du allerede tendens til træg tarm, – og det er den, hvis du ikke kommer på toilettet hver dag – så tag en kur i en måned med Husk, som både fås som kapsler og som granulat til at komme på din sunde morgenmad eller til at omrøre og drikke. Rucolasalat, friske mælkebøtteblade, unge spinatblade og de mange andre salatformer, fremmer din fordøjelse, så lad det være en fast ingrediens i hverdagskosten. Drik kun så lidt kaffe som muligt og vælg nogle af de gode urteteer, der er blandet på forhånd. Har du allerede divertikler, der generer dig, så følg samme fremgangsmåde, men fortsæt med Husk i al fremtid, så din tarm aldrig kommer til at genere dig med betændelse i divertiklerne.
Naturligvis i Søndag, uge 19, 2005
Fem kilo bakterier i tarmen
I vores tarme bor der op til fem kilo bakterier. Det lyder måske ikke særligt flatterende, men faktisk er vi mennesker dybt afhængige af dem. De sørger for sammen med enzymer at nedbryde vores mad, de danner visse vitaminer, er en vigtig del af vores immunforsvar og vi vil i det hele taget gå til grunde, hvis de var væk. Inden vi går helt til grunde, kan de fleste nikke genkendende til en stribe af symptomer: oppustethed, smerter, ildelugtende afføring, forstoppelse, diarre, træthedsanfald og endog en lang stribe af andre sygdomme er direkte forårsaget af alt for mange års ignorering af de små bakteriers livsbetingelser. For bliver de ikke fodret med de rette næringsstoffer men i stedet med alskens medicin, sukkerstoffer, mel der klistrer på tarmvæggen og tungt nedbrydeligt kød, bliver deres evne til at formere sig og hjælpe os i dagligdagen særdeles ringe. I stedet skal de bruge deres energi på at nedbryde ”ikke-mad”, de bliver fortrængt af svampe eller parasitter, de lever i det hele taget en kummerlig tilværelse og kroniske problemer og sygdomme invaderer vores kroppe. I udlandet har man vidst det længe og også forsket i, hvordan vi kan gøre os til venner med dem. Produkter, som fremmer deres vækst, kaldes pro-biotics og herhjemme har vi kun ganske få firmaer, som beskæftiger sig med dette nøgle problem. Et af de absolut mest seriøse er Engholmgruppen, hvor behandlere henvender sig men også forbrugere kan få en gedigen rådgivning på 98 43 35 00 og dermed forvandle de mangfoldige følgesvende til dine venner og kampfæller mod alskens snavs og ubehag i tarmene og dermed skabe sundhed for hele kroppen. Og skal du på årets bedste helsekur, så begynd med en tarmskylning (se note ovenfor) og Engholmgruppens produkter.
Naturligvis i Søndag, uge 20, 2005
Nakkelund mælkebøttesaft
Er man god ved sin lever, så lever man bedre. Så kort kan det egentlig siges, men hvad er det egentlig den gør, for vi hører jo næsten kun om den – eller mærker den – når vi har drukket alkohol? Faktisk er det et organ, som er lige så livsvigtigt som hjertet. Hvert døgn filtrerer den 600 liter blod og har i øvrigt mere end 500 kendte funktioner. Den er involveret i alle kropsfunktioner og der findes stort set ingen sygdomme, som ikke kan få et spark i den rette retning ved at hjælpe leveren med at danne galde, filtrere affaldsstoffer, sørge for at skubbe for mange hormoner den rette vej, hjælpe med at danne alverdens enzymer for ikke at tale om, hvor træt man kan blive af en træg leverfunktion. Leveren er også vigtig for immunforsvaret, for leveren fremstiller antistoffer, som nedbryder skadelige virus og bakterier. Og oven i alt det andet er det såmænd også leveren, som oplagrer mange vigtige vitaminer og mineraler, så vi har nogle depoter at tære på i trange tider.
I årevis har Nakkelund Mælkebøttesaft (firmaet har skiftet navn til Herrens Mark og ligger fortsat på Fyn) hjulpet danskere med at få liv i det store organ. Mælkebøttesaften er frisk fra den fynske mark i Nakke og du kan kun købe en dunk mælkebøttesaft ved at ringe til 64 78 10 52 eller sende en email til info@herrensmark.dk – se også https://herrens-mark.dk/om-herrens-mark/ En kur vil typisk vare mindst tre måneder, for det tager tid at få alle de mange celler til arte sig, så du slipper for problemer hvad enten det er en dårlig fordøjelse, gigt, hudsygdomme, dårligt blodomløb, hormonelle forstyrrelser, manglende appetit eller allergier.
Naturligvis i Søndag, uge 25, 2005
Børn er ikke kræsne
Børn er ikke kræsne. De har blot en fordøjelse, som ikke fungerer optimalt! Det er noget af en påstand, men gennem 23 år har jeg fulgt børn i alle aldre. Forældre, som har været bekymrede for deres børns dårlige spisevaner, hvor de kun vil spise spaghetti med kødsovs eller hovedsageligt har søgt mælkeprodukter, som deres eneste livret. Men uanset hvilken mad, barnet har hang til eller søger at undgå, så kan en stor del af forklaringen findes i fordøjelsen. For mangel på mavesyre og deraf mindre produktion af galde og enzymer fra bugspytkirtelen giver problemer med at fordøje lidt tungere ting, og barnet vælger den mad, der let glider ned i stedet for de grovere ting fra fuldkorn, grønsager og frugter, som alle tvinger kroppen til at danne de rette fordøjelsessafter. Er alle børn så syge? Næ, det er mere en sund reaktion på syge kostvaner. For vores mad er i dag så raffineret, at selv grønsagerne er dyrket, så de passer bedre til nutidens ganer. En artiskok indeholder ikke længere de samme gode bitterstoffer, som hjælper fordøjelsen, og blikket kan flakke hvileløst rundt i supermarkedet for at finde de gode gedigne stoffer, vi har så godt af. Urter, som var så almindelige i fordums tid, er forsvundet og erstattet med Cultura med 18 stykker sukker for ikke at nævne cornflakes og Guldkorn. Urtemix fra Bidro er et godt bud på et produkt som i en måned eller to kan give andre kostvaner. Urterne aktiverer fordøjelsen, så det fysiske kræsne mønster kan blive brudt. Tilbage står så lige også det psykiske mønster. Er det dig som forælder, der bestemmer, hvad der skal på spisebordet?