En daglig multivitaminpille kan måske beskytte ældre mod demens

Tegnet hjerne

 

Mange tager en multivitaminpille hver dag, og det har de nu endnu en god grund til. Ny forskning viser nemlig, at det kan beskytte mod kognitivt forfald hos ældre.

 

Af Bjørn Falck Hansen

 

Forskere bag en ny undersøgelse vurderer, at hvis ældre personer tager en daglig multivitaminpille i mindst tre år, kan det bremse deres kognitive forfald med op til 60 pct. De understreger dog, at det kræver flere undersøgelser af samme art, før man ligefrem kan præsentere befolkningen for konkrete anbefalinger. Det er forskere fra Wake Forest University School of Medicine samt fra Brigham and Women’s Hospital i Boston, som står bag det nye forskningsprojekt.

Selen beskytter hjernen

I alt 21.442 mænd og kvinder fra hele USA medvirkede i undersøgelsen, hvor forskerne kiggede på virkningen af henholdsvis et multivitamintilskud samt et produkt med kakaoekstrakt og sammenlignede disse med snydepiller (placebo). Selvom der findes en række gavnlige stoffer i kakao, fandt forskerne ingen effekt på kognitivt forfald. Det gjorde de til gengæld med multivitaminerne. Dette hænger sammen med, at multivitaminpræparater indeholder en række mikronæringsstoffer, som er vigtige for blandt andet hjernefunktionerne. Det gælder eksempelvis C-vitamin og en række af B-vitaminerne. Sporstoffet selen er ligeledes afgørende for hjernefunktionen, blandt andet fordi det beskytter hjerneceller mod oxidativt stress forårsaget af frie radikaler.
  

Vigtigt med optageligheden

Netop selen kan give udfordringer i multivitaminpiller, da mange præparater indeholder uorganisk selen, som kroppen ikke optager og udnytter tilnærmelsesvist så godt som organisk selengær. Den selengær, som kan dokumentere den højeste grad af optagelighed og udnyttelse i kroppen, hedder SelenoPrecise og bliver fremstillet af den danske virksomhed Pharma Nord. SelenoPrecise findes både i multivitaminpræparatet Multivitamin Pharma Nord og som monopræparat. Det var monopræparatet (Bio-SelenoPrecise), der blev anvendt i den svenske KiSel-10 undersøgelse, som fortsat jævnligt bliver omtalt i medierne.

Et tilskud kan være godt for mange

Et dagligt tilskud af de forskellige livsvigtige vitaminer og mineraler er generelt en god ide for mange, da det kan være en udfordring at dække behovet for alle de forskellige næringsstoffer, selv hvis du spiser varieret. Især småt-spisende personer kan komme i mangel, og veganere og vegetarianere skal være særligt opmærksomme på at komme omkring hele spektret af næringsstoffer. En række af tingene findes nemlig primært (og i nogle tilfælde udelukkende) i animalske fødevarer, og hvis disse bliver fravalgt i den daglige kost, kan det giver mangler. Et godt eksempel er B12-vitamin, som er et af de B-vitaminer, der har stor betydning for kognitive funktioner.

Kilde: Alzheimer’s & Dementia, september 2022

One thought on “En daglig multivitaminpille kan måske beskytte ældre mod demens

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *