Nerver eller hormoner?

Hjerne, nervesystem, nerver

Det er ikke hormonerne alene, som skaber ubalance, faktisk er det oftest nervesystemet, der skaber hormonelle udsving.

 

Af Marianne Palm
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – juni/juli 2019

 

Så kort kan det skrives, og hvis ellers du lige giver dig tid til at mærke efter, så ved du det jo godt: Hvis du trækker for meget på kroppens ressourcer, får den aldrig fred, og det er vel at mærke nervesystemet, der skal have ro, så der dannes mindre kortisol, så du bedre kan danne de rette kønshormoner. Ikke nødvendigvis omvendt! Faktisk slet ikke omvendt. For pøser du blot på med ”hormonterapi” uden at kigge på det styrende nervesystem, vil du desværre opdage, at du godt nok på den korte bane kan få mere energi, men på den lange bane brænder ud, fordi det overordnede ”neuro-hormon” pregnenolon ganske simpelt begynder at danne stress hormoner frem for kønshormoner.

Din hjerne skal med andre ord have hvile og ro, så du danner mindre kortisol i dine binyrer. Derved stopper du omdannelsen af et af de kvindelige kønshormoner, progesteron til kortisol, for går den kaskade af stresshormonet i gang, kan du meget vel løbe ud af den forkerte sti. Og noget tyder på, at du også vil få meget sværere ved at danne nok østrogen. Din krop farer med andre ord vild af de forkerte stier i labyrinten af nervebaner, hormoner og uforklarlige symptomer. Listen af symptomer er lige så lang, som stisystemet i de sværeste labyrinter, for om det bliver til træthed, smerter i muskler, syredannelse i muskler eller det bliver til influenzalignende symptomer, aggressioner og grådanfald – der er lige så mange muligheder, som der er sygdomme: For nervesystemet skal sammen med immunsystem og hormoner regulere alle organsystemer, så afhængig af belastende faktorer og herunder ikke mindst arvelige forhold og din næringsstatus, kan problemerne sætte sig alle vide vegne.

 

 

Ud med kun at tænke på hormonsystemet…

Skal du så slet ikke bruge naturlige urter, vitaminer og mineraler samt fedtsyrer til at støtte dit hormonsystem?

Jo, da, du skal bare ikke falde i ”one cure fits your whole body”, men blive ved med at huske det vigtige samspil, der er mellem nervesystemet, hormonsystemet og immunforsvaret, og lade naturlige metoder støtte din krop, så det ikke bliver til rovdrift på dine ressourcer. For meget kortisol går nemlig ikke kun ud over hormonsystemet, men sætter også immunforsvaret på arbejde: For lidt kortisol, og du får lettere akutte sygdomme, for meget, og du arbejder dig hen mod kroniske sygdomme.

Ud over de vigtige byggesten som vitaminer, mineraler og fedtsyrer, kan du få hjælp fra de urter, der støtter processerne og sportsinstruktører som fx Anna Bogdanova, som altid inddrager det hele menneske i sine træningsforslag, og selvfølgelig hjælp til nervesystemet via mindfulness, meditation og forskellige terapiformer som tankefeltsterapi, EMDR og andre metoder, der får hjernen til at falde til ro.

 

Mangel på østrogen – og et spring til skjoldbruskkirtlen… 

Og østrogen? Det er der slet ikke nok byggeklodser til, når der ikke dannes progesteron på naturlig vis. Og alt det her handler også om stofskiftet: Der bliver simpelthen ikke skabt en stabilitet, så kroppen kan omdanne T4 til det mere aktive T3, hvis hele kroppen er sat under pres fra en overophedet hjerne. Med andre ord bliver konverteringen hæmmet, og du udsætter din krop for alverdens symptomer, der meget vel ligner dem, der så ofte er beskrevet af især kvinder med for lavt stofskifte. En forgæves tur til lægen, fordi de ikke kan måle problemer med skjoldbruskkirtlen? Så gå op i helikopterperspektiv, og inddrag hele kroppens ressourcebillede og alle kroppens organer. Måske ligger problemerne som en sum af belastende faktorer, og nej, ikke kun en enkelt, selvom det ville gøre livet så meget lettere, hvis vi blot skal arbejde med en enkelt årsagssammenhæng, så er der ingen labyrint at fare vild i. Sådan er livet ikke.

Fortsætter du med ”mono-terapi”, hvor du kun fokuserer på en enkelt detalje i hormonsystemet og går hårdnakket efter en forsimplet løsning, kan du meget vel bringe bl.a. din hypothalamus op i det røde felt. Det mærker du ikke i hjernen, men dine celler rundt omkring i kroppen vil reagere: Enten fordi du ikke længere kan danne de rette hormoner, eller fordi dine celler ikke længere vil danne de receptorer, der skal tage imod besked fra hormonerne. Eller ganske simpelt ikke kan finde ud af at reagere.

Og så er vi tilbage ved udgangspunktet, hvor du kan stoppe den onde cirkel ved at sørge for de basale næringsstoffer. Alle dine hormoner dannes fra kolesterol, og for at fedtsyre-forvandlingen kan foregå sundt og godt, skal der vitaminer og mineraler til. Det hjælper også dit nervesystem og dit immunsystem. Og otte andre organsystemer.

Så farvel og tak til ensidig fokusering på et enkelt organsystem, lad os inddrage dem alle. Lad os inddrage hele dig.

 

KENDER DU MODERHORMONET PREGNENOLON?

Pregnenolon er i stand til at forbedre aktiviteten af andre hormoner ​​og stabilisere virkningerne af bl.a. kortisol, testosteron, progesteron og østrogen. Når vi bliver ældre, daler vores pregnenolon-niveauer, som kan være en af ​​årsagerne til den stadigt stigende degenerative virkning af stress, når vi bliver ældre. Med andre ord har en ung hjerne lettere ved at håndtere stress end en gammel hjerne, fordi bl.a. pregenolon-dannelsen er i balance.

Den stabiliserende effekt er især fremtrædende, når det kommer til neuroner, som er blandt de mest aktive celler i kroppen. Det gør pregnenolon meget vigtigt at forholde sig til ved alle lidelser, der handler om hjernen samt ved psykiske problemer fx angst, søvnforstyrrelser og depression. Fordi produktionen af ​​pregnenolon falder med alderen, kan det være værd at tænke over, hvis der er problemer med hukommelsen, psykiske problemer og endda demens. Det beskytter hjerneceller mod toksiner og har en beroligende virkning. Det har en ”feel good” effekt på nerveceller, og det bidrager til at afbalancere kemien i den grå substans i hjernen.

Kilde: www.vitalzone.dk , Marie Louise Theill

 

Hvad kan du gøre aktivt for at regulere pregnenolon?
Sørg for en god fedtsyrebalance, fx med eye q fra Novasel, Bio Marin fra Pharma Nord eller Eskimo 3 fra Midsona. Din hjerne, dine nerveceller OG dine hormoner er opbygget af fedt….

Sørg også for en god vitamin- og mineralbalance gennem en stærk vitamin-mineral-tablet. Det kan være Multivitamin Pharma Nord, Omnimin eller lignende lidt stærkere vitamin/mineraltablet.

Sørg for de styrkende droger, de såkaldte adaptogene urter. Her kommer nogle ind på førstepladsen, når det gælder hjernen, bl.a. Keen Mind fra Novasel, eller Super B complex fra Natur Drogeriet, som indeholder fire forskellige droger sammen med B-vitaminer.

 

Arctic Root fra Midsona vil også være et godt valg
Den flittige læser vil opdage, at det er de selvsamme grundlæggende næringsstoffer, vores celler har brug for – mere besværligt er det ikke at være gode venner med pregnenolon!

 

Der skal også skabes balance i dit nervesystem via bevægelse – og ro
De fleste fitnesstrænere og andre eksperter udi sport mener jo ofte, at jo mere bevægelse til fx overvægtige jo bedre. Og ja, men alt med måde! For pisker du rundt i manegen, så pisker du måske også rundt med dit nervesystem, som overordnet set arbejder på to skift: sympatikus og parasympatikus. Sympatikus er den del af nervesystemet, som er evig klar til flugt eller kamp, mens parasympatikus er den del af nervesystemet, der er mest aktivt om natten, som beskytter os mod overophedning i sympatikus, men også hjælper med at fordøje vores mad, at slappe af og få bragt ro i hverdagen. Hvis vi altså tillader os selv den ro i et meget forjaget samfund…

 

Vælg fx motion i naturen til at afbalancere motionen i et fitnesscenter, som ofte er fyldt med larm fra maskiner eller høj musik i ørerene.

 

Få sund kontakt til dit nervesystem gennem nervus vagus og Anna
Anna Bogdanova kan du møde på www.annabogdanova.dk, hvor du bl.a. kan deltage i onlineforløb, hvor du lærer gennem viden og øvelser at regulere vagusnerven. Læs mere om kroppens måske vigtigste – og længste nerve – på Annas sider.

 

Mindfulness når du har svært ved at falde til ro
Hør ”afspænding og fantasirejse med Marianne Palm” på Youtube. Her finder du fx også psykolog Ane Katrine Beck, som har lavet flere meditationer og hypnoser fx frokostmeditationer.