Bindevæv er ikke bare bindevæv – styrk det meste med nyt produkt

 

[gdgallery_gallery id_gallery=”63″]

 

Vil du styrke dit bindevæv i flere forskellige væv på samme tid? Det er nu muligt med et blandet letoptageligt hydrolyseret kollagen-peptid pulver. NDS Multi Collagen Total indeholder flere forskellige letoptagelige kollagen-peptider, der i bindevævet omdannes til megetelastiske kollagener. Efter 20-30 års alderen falder vores egen produktion af kollagen med ca. 1-2 % om året. Her nedbrydes der mere kollagent bindevæv, end der dannes.


Af Marianne Fjordgaard, ernæringsterapeut DET

Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – juni/juli 2019

 

Kollagen findes i mange forskellige sammensætninger, typer og udgaver i forskellige bindevæv. Et bindevæv i kroppen, fx i led, har brug for en helt speciel sammensætning af kollagen-peptid. Andre bindevæv, fx i huden, tarmen, knoglerne, sener og ledbånd, har behov for helt andre kollagen-peptid-sammensætninger

Kollagen findes i mange forskellige udgaver i forskellige kropsvæv, der består af bindevæv. De mest kendte typer af kollagen er af typen 1 og 2, men selv inden for disse typer findes der undertyper, som indlejres mest optimalt i specifikke bindevæv. Type 1 kollagen, der er den hyppigst forekommende kollagentype, findes fx i en udgave til huden og i en helt anden udgave i knoglernes organiske væv. 90 % af kroppens kollagener er af type 1. Type 2 kollagenerne findes fx i tarmen og i vores bruskvæv i vores led.

 

Kollagen og kollagen-peptider

30 % af proteinerne i kroppen er lejret i kollagen, som findes som bindemiddel i vores bindevæv i huden, brusk, sener, muskler, knogler, blodkar og i fordøjelseskanalen.

Bindevævet er det væv, der støtter, giver struktur og form, og det holder sammen på vores væv. Kollagen er et proteinkompleks, der dannes ud fra peptidkæder, der igen er dannet af mange forskellige aminosyrer. Når vi spiser proteiner, skal de først nedbrydes ved hjælp af vores fordøjelsesenzymer, fx mavesyren. Herved nedbrydes proteinerne til små peptidkæder og derefter til enkelte aminosyrer, og denne nedbrydning skal ske, før vi kan optage det. Den største del af optagelsen foregår i den øverste del af tyndtarmen.

Kollagen-peptider er korte kæder af aminosyrer og nedbrudte små stykker af lange proteinkæder. Dette kaldes peptider. Denne for os naturlige fordøjelsesproces kan også i et laboratorium foregå ved hydrolyse. Denne nedbrydning af proteiner sker ved en specialudviklet patenteret enzymatisk nedbrydning af proteiner. Ved denne proces hydrolyseres forskellige proteinkæder fra kollagen til kollagen-peptiderne type 1 og type 2 af forskellig aminosyre sammensætning til forskelligt væv. Det giver en optimal optagelighed, da proteinerne allerede er nedbrudt til mindre peptidkæder med molekylestørrelse på omkring 2000 kilo-daltons, og det giver unik optagelighed. Daltons er et mål for molekylevægt, og jo lavere tallet er jo bedre optagelighed. Normalt ligger molekylevægten på kollagen-peptid pulvere mellem 2000-6000 datons og nogle gange mere. Når vi har optaget disse kollagen-peptider, bygger kroppen dem om til de forskellige kollagener, de forskellige bindevæv har behov for. Disse letoptagelige kollagen-peptider findes i NDS Multi Collagen Total. I kollagen er ca. 1/3 af aminosyrerne glycin kombineret med andre aminosyrer, fx prolin, hydroxyprolin, arginin og lycin, men det kan også være andre aminosyrer i individuel rækkefølge beskrevet som Gly-X-Y.

Kollagen-peptider består oftest af omkring 100 aminosyrer i forskellige variation. Kollagen er lange kæder med polypeptider, bestående af op til 1050 aminosyrer fra nedbrudte og fordøjede proteiner. Flere, oftest tre, af disse lange kæder snor sig rundt om hinanden som flettede tove, og derved skabes struktur og fleksibilitet i vores bindevæv. Disse peptidkæder kan strækkes op til 50-80 % og finde tilbage til formen igen. Der findes ca. 28 forskellige former for kollagener, men type 1 og type 2 kollagen-peptiderne er de hyppigst forekommende. Forsøg med de specifikke bioaktive kollagen type 1 og 2 peptider, der er anvendt som råvarer i produktet viser, at 100 % bliver absorberet i fordøjelseskanalen, at der de næste 12 timer findes kollagen-peptider i blodet, og at der efterfølgende findes forøgede mængder i forskelligt bindevæv i op til 192 timer efter indtagelsen. Studier viser, at der er et to gange højere optag i blod og forskelligt bindevæv end andre kollagen-peptider af type 1, type 2 eller type 3.

 

 

 

 

Bone broth
Langtidskogte knogler og ben, som koges til suppe, indeholder også kollagen og mineraler. Kog fx en hel økologisk kylling sammen med de grønsagsrester, du har i køleskabet. Tilsæt vand, så det hele tiden dækker kyllingen, krydderier og citronsaft eller æblecidereddike. Suppen koges i mindst seks timer og gerne 12 timer eller meget længere. Kyllingekødet tages op efter 45 minutter, og det kan bruges til frokost eller aftensmad. Ben, brusk og skind skal blive i gryden. Efter endt kogning fjernes ben og udkogte grønsager, fx i en sigte, og suppen fordeles i forskellige beholdere, der passer til køleskabet og fryseren. Drik evt. 2-4 deciliter af denne suppe dagligt, eller anvend suppen til gryderetter, nye supper, sovs eller smoothies.

 

Indhold af kollagen i forskelligt væv (alle angivelser er i tørvægt):

I knoglernes organiske bindevævsdel er indholdet 93 % kollagen. I huden er 75 % kollagen. I ledbrusk er 70 % kollagen.

I sener er 85 % kollagen. I ledbånd (ligamenter) er 70 % kollagen.

 

Type 1 og 2 kollagener

 

Type 1 kollagener

(90 % af kroppens kollagen):

Hud, hår, negle, muskler, sener, ledbånd, knogler, tænder og tandkød, øjne og blodkar.

 

Type 2 kollagener

Tarm, led, brusk, knogler og immunsystem.

 

KNOGLER:

Vores knogler består af ca. 70 % uorganiske mineraler, 20 % organisk materiale i form af kollagen og 10 % vand. I knoglerne er 95 % af kollagenerne af type 1. Den mineralske uorganiske del af vores knogler består af meget mere end kalk. Til denne del er det nødvendigt med calcium, magnesium, zink, silicium, natrium, kalium, fosfor, jern, selen m.m., og til optagelsen og bindingen af disse mineraler til knoglerne er det nødvendigt med D3-vitamin og K-vitaminer. Den organiske del af vores knogler består af bindevæv, kollagen-peptider, vitaminer, mineraler, proteiner og kulhydrater. Den organiske del af vores knogler består af ca. 93 % kollagen, 5 % protein, 1 % proteo-glykaner og 1 % citrat. Til at holde dine knogler stærke og forebygge knogleskørhed kan du tage tilskud med et unikt ekstrakt af kollagenpeptider fra kollagen type 1. Disse kollagen-peptider findes i produktet. Dosis 7500 mg/15 ml dagligt. Har du fået konstateret osteoporose, så anbefaler jeg at du tager produktet NDS Probiotic OsteoCare, der består af 5000 mg kollagen-peptider type 1, 10 forskellige probiotiske bakterier, præbiotika, mineralblanding af magnesium, kalium og mangan og amylase, et kulhydratspaltende enzym. Dosis skal så være tre teskefulde dagligt.

 

HUD

Omkring 75 % af hudens tørvægt består af kollagen-peptider, der er indlejret i hudens bindevæv. Hudens opbyggende kollagen-peptider findes i NDS Multi Collagen Total 7500 mg/15 ml dagligt eller NDS Probiotic SkinActive. 2 teskefulde indeholder: Kollagen type 1 peptider 2.500 mg, C vitamin 60 mg, Zink 15 mg, E vitamin 10 mg, 4 forskellige bifidobakterier, FOS, inulin, majsstivelse, maltodextrin, mineralblanding af magnesium, kalium og mangan, amylase enzymer og vanilje.

 

LED:

Ledbrusken indeholder omkring 70 % kollagen. Cellerne i bruskvævet hedder kondrocytter, og substansen mellem disse celler er fast, elastisk og består af slim fra kondrocytterne og nogle elastiske kollagentråde. Bruskvævet ligger som en stødpude for at beskytte mod, at det ene led slider mod det andet led. Der er lavet over 20 studier med omkring 3.000 mennesker med led og knogleproblematikker, der indtog de specifikke bioaktive kollagen 2-peptider, der er anvendt som råvare til produktet til at forebygge slidgigt. Hvis du har fået konstateret slidgigt vil jeg anbefale at du tager NDS Probiotic EZY Move og tre teskefulde dagligt, der indeholder: Kollagen-peptider (type 2) 5000 mg, 13 individuelt udvalgte probiotiske bakterier, FOS, inulin, majsstivelse, maltodextrin, mineralblanding af magnesium, kalium og mangan, amylase, et kulhydratspaltende enzym og vanille.

 

TARM:

Tarmens barriere består af et enkelt lag tætstillede celler og en slimhinde, hvor nogle immunbeskyttende stoffer befinder sig. Over 70 % af vores immunforsvar befinder sig i og omkring vores tarmsystem. Det, der er i tarmen af mad og mikroorganismer, befinder sig uden for os. Det er først, når vi optager tarmens indholdsstoffer igennem dette enkelte lag celler, at det kommer ind i os. Tarmens mikroorganismer og tarmens immunforsvar kan sammenlignes med dørvogtere, der bestemmer, hvem der har det rigtige ID-kort og må komme ind i os, og hvad der skal nægtes adgang. Denne sortering er afhængig af intakte tarmceller, der er tæt sammenstillede, og mellemrummene tætnet med proteinforbindelser, fx fra kollagen og kollagen-peptider. Når vi optager færdigt fordøjede næringsstoffer, bliver de optaget igennem tarmcellernes kontrolforanstaltninger. Det er meningen, at vi skal kunne optage små færdigt fordøjede næringsstoffer. Sunde tarmceller i tyndtarmen har mange fimrehår, mikrovilli, der er med til at give fordøjelsessystemet den meget store overflade, der gør, at vi kan optage færdigt fordøjede næringsstoffer. Hvis vi har en for gennemtrængelig tarmslimhinde, kaldet leaky gut, så er tarmens barrierefunktioner nedbrudte. Når vi har leaky gut, så kan vi også optage store ufordøjede og skadelige stoffer fra tarmen. Det giver immunaktivering, inflammation, allergi eller autoimmune sygdomme. Disse tarmopbyggende kollagen-peptider findes i produktet. Ved leaky gut anbefaler jeg, at du begynder behandlingen med at tage tilskud med NDS Probiotic Leaky-G der indholder pr. 2 teskefulde: Kollagenpeptider (type 2): 2500 mg, probiotika med 10 forskellige individuelt udvalgte bakterier, risstivelse, maltodextrin, mineralblanding af magnesium, kalium og mangan og amylase, et kulhydratspaltende enzym.

 

Indhold NDS Multi Collagen Total 15 ml

1.500 mg specifikt bioaktivt kollagen type 1 peptid (CPV 101) til hudens bindevæv.

3.000 mg specifikt bioaktivt kollagen type 1 peptid (CPF 105) til knoglernes bindevæv.

3.000 mg specifikt bioaktivt kollagen type 2 peptid (CPF 218) til ledbrusk og tarmens slimhinde.

 

DAGLIG DOSIS

Normal dagsdosis i 1 mål / 15 ml indeholder 7.500 mg kollagen-peptider til almindelig vedligehold for normalt aldersrelateret tab af kollagen.

Ved øget behov fx ved ødelagt tarmslimhinde, knogleskørhed, slidgigt, efter operationer og sportsskader kan dagligt dosis i den akutte fase sagtens øges til 2 mål med 15.000 mg kollagen total eller 3 mål med 22.500 mg kollagen total dagligt.

Indeholder ingen E-numre, mælke- eller glutenbestanddele. Pulveret er smagsneutralt, og det opløses let i væske.

 

Du kan fx anvende det i din smoothie eller friskpressede grønsags- og frugtjuice. Det kan også tåle opvarmning og derfor kan det røres i din kaffe eller te.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *