
Protein er blevet et nøgleord for fitness-entusiaster såvel som for sundhedsbevidste forbrugere, der ønsker at optimere kost og præstation. Vi jagter protein som aldrig før, og den islandske kollagendrik Collab tapper direkte ned i tendensen. På Island er Collab nu så populær, at den for længst har udkonkurreret Coca-Cola og ovenikøbet er blevet fremhævet som et bud på fremtidens protein på World Economic Forum.
Af Helle Retbøl Carl
Mange af os er mere optaget af træning og sundhed end nogensinde. Det kan ses på den kost, vi indtager. Fra proteinbarer til proteinyoghurt og proteinshakes i lange baner, og danske googlesøgninger på protein har været støt stigende de sidste fem år.
Markedet for proteinrige fødevarer boomer, for ifølge trendforsker Louise Byg Kongsholm er funktionelle fødevarer med sundhedsfremmende egenskaber i høj kurs. En udvikling, der oprindeligt startede efter coronapandemien, hvor flere fik øjnene op for, hvordan kost og motion hænger sammen.
“Under pandemien gik vores egen dødelighed og ansvar for eget liv for alvor op for os. Flere vendte blikket mod sundhed, både fysisk og mental sundhed, og fik øget interesse for både motion og mad, herunder en forståelse af, at kroppen og hjernen er afhængig af, hvad kroppen fodres med. Det har givet en mærkbar vækst for kosttilskud og funktionelle fødevarer, herunder protein, magnesium og kollagen,” fortæller Louise Byg Kongsholm.
Kaster man blikket tværs over Atlanten, er der tilsvarende stor interesse for protein. Hvert år foretager The International Food Information Council en omfattende undersøgelse blandt amerikanske forbrugere for at forstå deres mad- og indkøbsvaner. I 2024 svarede 71 procent af de 3.000 adspurgte, at de forsøgte at spise mere protein, mens tallet i 2023 var 67 procent og 59 procent i 2022.
Tilsvarende har Novos slankemedicin Wegovy indvarslet et skift i måden, hvorpå en voksende gruppe forbrugere indtager deres kost, og verdens største retailer, amerikanske Walmart, oplever også, at kunderne køber mindre mad og generelt tiltrækkes af fødevarer med færre kalorier og et større ernæringsmæssigt udbytte.
Den islandske kollagendrik Collab med et proteinindhold på hele 5,9 gram ren marinkollagen tapper direkte ind i det hastigt voksende marked for funktionelle fødevarer beriget med protein. Og på hjemmemarkedet Island, med blot 364.260 indbyggere, har Collab for længst udkonkurreret både Coca-Cola og Pepsi med langt over 27 millioner solgte dåser siden lanceringen i 2019.
I 2017 gik Islands største bryggeri, Ölgerðin, sammen med den islandske startup Feel Iceland om at udvikle en funktionel drik, som var tilsat rent kollagen fra fisk.
Oprindeligt fik Hrönn Margrét Magnúsdóttir idéen til at udvinde kollagen fra fiskeskind, da hun en dag stod på sin svigerfars fiskerbåd og så, hvor mange fiskerester der gik til spilde.
“Jeg så, at de udvandt kollagen fra fisk i Asien og begyndte at tænke på, hvad vi egentlig gjorde med fiskeskind på Island. Folk troede, jeg var blevet skør, men på Island har vi de mest fantastiske råvarer til at udvikle produkter af høj kvalitet.”
“Kollagen udgør 30 procent af kroppens protein og spiller en vigtig rolle i muskelrestitution og ledfunktion. Derfor ville vi skabe en drik, der både booster energien og understøtter kroppen på lang sigt,” fortæller Hrönn Margrét Magnúsdóttir,
Siden har Collab fået international opmærksomhed og er blevet fremhævet på World Economic Forum som et innovativt bud på, hvordan man kan udvinde protein i fremtiden. For hvis vi i 2050 skal have protein nok til at brødføde klodens 10 milliarder mennesker, er der behov for at mindske madspildet og gå nye veje.
“Det giver mening for os både at tænke funktion og bæredygtighed. Havet er en stor del af vores kultur og en vigtig kilde til råvarer. Det skal vi forvalte klogt,” siger Hrönn Margrét Magnúsdóttir.
Måden, hvorpå kollagen proteinet udvindes, harmonerer med en ny og bedre måde, hvor havets ressourcer udnyttes, og på Island er flere industrier, herunder medico- og fiskeriet, i gang med at udnytte hele fisken, så madspild bekæmpes.
Melanie Siggs har fulgt Collab tæt som en del af et internationalt projekt om bæredygtig udnyttelse af havets ressourcer. Hun er vicepræsident i The Center for Responsible Seafood og rådgiver for World Economic Forums havprogram, Friends of Ocean Action:
“Med en voksende befolkning i verden er vi nødt til at bruge råvarerne mere effektivt, for at folk kan blive mætte og få den rigtige næring, uden at vi øger det fodaftryk, mennesker sætter på kloden og dens ressourcer,” siger Melanie Siggs.
“Collab er et godt eksempel på, hvordan man effektivt udnytter en råvare som fisk og tænker ud af boksen. Siden 2013 har Feel Iceland brugt mere end 2.500 tons fiskeskind, som ellers var gået til spilde, til at skabe kosttilskud og funktionelle fødevarer. Jeg er sikker på, at der ikke er andre steder i verden, hvor man beriger læskedrikke med så meget ren kollagen.”
Fakta om fiskeskind og kollagen
Collab er en funktionel drik udviklet af Islands største bryggeri, Ölgerðin, og Feel Iceland, som har specialiseret sig i at udvinde kollagen fra fiskeskind.
Collab produceres på Island, hvor man har en lang tradition for at udnytte havets råvarer. Kollagenet er udvundet af skind, hale og finner fra islandske torsk.
Med et højt proteinindhold på hele 5,9 gram ren marinkollagen, samt naturligt koffein og vitaminer, adskiller Collab sig markant fra andre funktionelle drikke.
Collab forener tradition og moderne teknologi i en funktionel drik.
Collab er blevet kåret som ”Best Functional Beverage” af det anerkendte branchemedie Food Bev Media, og fremhævet på World Economic Forum som et bud på fremtidens protein.
“Kollagen udgør 30 procent af kroppens protein og spiller en vigtig rolle i muskelrestitution og ledfunktion,” fortæller Hrönn Margrét Magnúsdóttir, CEO i Feel Iceland.
Flere data:
- Funktionelle fødevarer er en betegnelse, der dækker over fødevarer tilsat øget vitaminindhold eller mineraler for at øge sundheden.
- Hver dåse Collab indeholder 5,9 gram ren marinkollagen, naturligt koffein, vitamin B og 18 forskellige aminosyrer.
- Collab indeholder hverken sukker eller kulhydrater.
- Markedet for sukkerfrie drikkevarer er stigende. I følge Bryggeriforeningen var 2023 det første år, hvor der blev solgt flere sukkerfri end sukkerholdige drikkevarer på det danske marked.
- Det er den islandske startup Feel Iceland, der oprindeligt fik ideen til at udvinde kollagenet fra fiskeskind og putte det i en funktionel drik.
- Bryggeriet Ölgerðin, som producerer Collab, er grundlagt i 1913 og er en af Islands førende fødevarevirksomheder med over 3.000 forhandlere og næsten 400 medarbejdere. I 2023 havde virksomheden en omsætning på 1,9 milliarder danske kroner.
