Ny hvalp i huset

Hund

 

Der er ikke noget mere skønt end glæden af en smuk hundehvalp. Hvis man er hundeforælder for første gang, er der en del overvejelser, som Den Grønne Pote her hjælper dig på vej med.

Af Charlotte Dinesen

Men hvordan finder jeg den rigtige hvalp? Det tager tid at finde lige den race, der passer til én. Stor, lille, tæve eller hanhund, og hvad passer til dit aktivitetsniveau?

Spørg altid andre hvalpeejere om deres erfaringer, besøg flere steder, få anbefalinger og mest af alt: Mærk godt efter. Derefter skal du afgøre, om du vil købe fra en privat familie/stueopdræt eller en professionel opdrætter.

Hvalpens første betydningsfulde del af dens liv har en væsentlig prægning. En god opdrætter har tid til at svare på alle dine spørgsmål og udviser en oprigtig interesse i hvalpens fremtid! Der bør sættes en stor ære i hvalpene og ønsket om at lære dig at kende. Nogle steder kan du ikke selv vælge, men må vente til opdrætter har udvalgt en hvalp.

En god opdrætter opfordrer til flere besøg undervejs i hvalpens liv. Så kan hvalpen knytte en positiv oplevelse til dig som ny ejer. De er ligeledes gode til at informere undervejs i hele opvæksten og virker ærlige i hele deres fremtoning. Man skal ikke gå med til at se eller købe en hvalp andre steder end i dens hjem.

Hvad skal du være opmærksom på?

Glade, sunde hvalpe, der er nysgerrige og aktiverede. “Aktiveret” betyder masser af plads, legetøj, og at den er socialiseret. Mød resten af kuldet og tæven, allerhelst begge forældre. Så får du også en ide om størrelsen af hvalpens far. Er de velsoignerede og harmoniske eller voldsomme og gøende. Nogle tæver kan være tilbageholdende og ikke ønske kontakt med fremmede, men en tæve, der opleves som frygtsom eller aggressiv, bør man ikke avle på og derfor heller ikke købe hvalp fra.

Hvem skal vælge hvalpen – du eller opdrætter? 

Inden for samme kuld kan der være stor forskel på hundenes sind, og opdrætter har jo fulgt hvalpen og kender den bedst. Jeg ser derfor fordele ved, at opdrætter vælger. Jo mere opdrætter interesserer sig for hvalpens bedste fremtid, jo bedre. Vi har altid haft en facebookgruppe, så vi kan kommunikere med de andre nye hvalpeejere og opdrætter.

Alt det praktiske

Sørg for de vigtigste ting: sundhedsbog, evt. stambog, kontrakt for køb, overførsel af ejerskab, forsikringsselskab og dyrlæge. Så skal du overvejes kurv eller bur. Sele, halsbånd, legetøj, navneskilt, shampoo og børste m.m.

Planlægning til hvalpens ankomst

Inden hvalpen flytter ind, skal du sikre hjemmet. Det kan være alt fra sko og børnenes legetøj, der ligger på gulvet, en trappe, der skal have sikkerhedsgitter, værdifulde gulvtæpper, der skal væk til gulvplanter der bør flyttes.

Den første tid hos dig

Guldklumpen skal have tid og ro. Forbered dig på at være sammen 24/7. Tre til fem ugers ferie er bestemt at foretrække. Er der børn i huset, er det nemt at overaktivere hvalpen, for den “holder“ kun til 15 minutters leg ad gangen, ellers kan den blive stresset. Der bliver tid til leg i parken, løbeture og nye venner på sigt. Find en hundeskole. De er populære, så tilmeld dig i god tid, og få styr på basale lydighedsøvelser.

Foder – moderne eller gammeldags?

Næsten alle gør, hvad opdrætteren og dyrlægen siger. Det er også fint, men man må godt tænke selv. Vi møder dagligt kunder, som lever holistisk og kommer hjem med en hvalp, der spiser “gammeldags” mad. Det skal opdrætter jo ikke straffes for, men ofte bliver folk fortalt, at de “skal” fodre med det, som opdrætter har valgt. Her mener jeg “hundens McDonald’s”. Tørfoder af kødmel, sukkerroe, soyabønner m.m. For os i Den Grønne Pote er det altafgørende for en hunds sundhed, styrke og opvækst, at den får mad af egnede proteiner og kulhydrater. Vi er også tilhængere af at fodre med frisk kød og grøntsager, også kaldet BARF (en forkortelse af Biologically Appropriate Raw Food/Biologisk Afpasset Rå Føde. Her rådgiver vi altid, så du kommer godt fra start.

Må hvalpen fodres med rå mad?

Din hvalp kan godt håndtere at blive fodret med råt kød og grøntsager. Den bliver mere robust, end en hvalp opvokset på tørfoder. I dag er der komplette måltider, så det er kun op til dig at servere de tre portioner, hvalpen spiser dagligt. Tilbyd, hvad den kan/vil spise i starten.

Du kan få foder fra opdrætters anvisning, dyrlægen m.m., og du kan få foder fra os, som har gjort det til vores levevej dagligt at se og studere hundens spisevaner, livsstil og anatomi. Det største problem, vi ser, er at hvalpen ikke vil spise det foder, den har fået med. Så må man skifte, og det rådgiver vi selvfølgelig om, så det bliver en succes.
 

Vælg naturlige helseprodukter 

Udvalget af naturlige helse- og plejeprodukter er gudskelov eksploderet de sidste par år. Du kan få alt fra sunde og endda økologiske godbidder til shampoo samt flåt-/loppemiddel.

Når I kommer hjem 

Kærlighed, tid, tålmodighed og ros er nøglen. Der findes mange indgangsvinkler og metoder til at opdrage sin hund på. Snak med din hundetræner om det og frem for alt, brug din sunde fornuft.