Dagligt spreder hunde og katte lykke i vores liv, men også bekymringer, hvis de bliver syge eller dør tidligt. Nogle af årsagerne til sygdomme eller for tidlig død kan måske skyldes det foder og de godbidder, vi giver hunden og katten.
Af Charlotte Dinesen
Dengang
Jeg voksede op på en gård med urte- og grøntsagshave, frugttræer, avlsdyr, fjerkræ og havde adgang til alle gode pålidelige råvarer. Vi spiste min mors formidable økokøkken, og jeg regnede selvfølgelig med, at vores hunde fik den samme gode mad som os. Som voksen blev jeg overrasket, da jeg opdagede, at det ikke var tilfældet. Vores hunde spiste tørfoder. Tror bare, hun købte det i et supermarked. Og det billige af slagsen. Vi havde desværre ingen katte, men labrador, gravhunde og til sidst en Jack Rossel, som var min fars lille ballademager. Min mor stod altid for maden til hundene, mens min far elskede at lave lækre rugbrødshapser med leverpostej til hundene. Intet galt med leverpostej, men der er lidt for mange krydderier og salt i, som hundene ikke behøver.
Tørfoderets oprindelse
Det var under 1. verdenskrig, at både mennesker og hunde blev vænnet til at spise industrielt forarbejdet og konserveret mad. Den bestod især af hestekød fra de mange dyr, der døde på slagmarkerne rundt om i verden. Biprodukterne blev benyttet som kæledyrsmad, og ved 1. verdenskrigs slutning omsatte amerikanske fabrikker for 200 millioner dollars om året. Hundefoder blev hurtigt en profitabel industri, og sådan er det fortsat op til i dag, hvor de største brands inden for hundemad produceres af giganter, der eksporterer til de fleste lande.
Den rette næringsværdi
Det er ofte svært at se, hvilken form for kød der optræder i hundefoderet. Kødet omtales ofte som ”kød af biprodukt”, og producenten bliver ikke pålagt at være mere specifik. Så nu er det op til os at finde rundt i ”foderjunglen”. Kommer foderet fra en sund kilde, eller er det fra selvdøde eller syge dyr? Er det udløbet kød fra supermarkeder og slagterbutikker samt brugt fritureolie fra fabrikker og restauranter? Er det måske aflivede dyr fra dyrlæger, hospitaler og shelters, hvor deres kroppe kan indeholde medicinrester m.m.? Gode spørgsmål, som er svære at få svar på.
Vi er, hvad vi spiser
Mange hunde er plaget af allergi. Jeg kan desværre ikke finde en statistik eller et antal, men ser dagligt frustrerede kunder i butikken. Vi er, hvad vi spiser, og der er heldigvis mange nye produkter på hylderne, som er blevet af bedre kvalitet. Men tag ansvar, og læs ingredienslisten. Hunden og katten er nu engang carnivore (kødædere), men de kan sagtens tåle grøntsager og fibre. Det skal bare være de “rigtige” modsat unedbrydelige kornprodukter, kulhydrater, sukker, lim, konserveringsmidler, tilsætnings- og farvestoffer samt affaldsprotein. Ingredienser, som ikke er vores bedste ven værdig at spise eller tygge i. Der er intet galt med tørfoder, hvis ingredienserne er gavnlige, men i mit univers vil råt foder eller en kombination med tørfoder altid være det rigtige. Deres tandsæt er jo helt naturligt designet til at spise og flå kød.
Gode råd er simpelthen for gamle
Mange får instrukser og gode råd med fra kennelen, opdrætterne, dyrlægerne, mormor m.m., men nogle af de “gode råd” er simpelthen for gamle. Man behøver ikke længere gøre, hvad der bliver sagt. Ofte får folk at vide, at de ikke må skifte foder eller give friskt kød eller ben det første år.
Heldigvis er mange dyreejere åbne for “nye tider”, og jeg er sikker på, at jo mere vi ændrer vores syn på maden til vores kæledyr, jo sundere bliver de. Jeg vil gerne opdatere med “nye råd” til en ny generation af hunde og katteejere. Sætte fokus på et mere naturligt foder og give opmærksomhed til de varer, som er produceret i Danmark og i vores nabolande. Alle med ingredienser, som er vores bedste ven værdig.
Vælg 100 pct. ærlig mad
Man kan fx vælge Barf, som er 100 pct. råt kød, serveret sammen med grøntsager, vitaminpulver og en egnet animalsk eller vegetabilsk olie. Mange vælger også at fodre 50 pct. med tørfoder på grund af kulhydraterne. Det er dog ikke alle, der ønsker at fodre med Barf, og nogle hunde og katte trives slet ikke på Barf.
Skal man vælge et godt tørfoder, er en god tommelfingerregel at læse på ingredienslisten, så første ingrediens er friskt/fersk kød. Så er der en god chance for, at du får kvalitetshundefoder i posen. Er de første ingredienser majs, hvede, gluten, roepulp eller roetrævler, så er der nok ikke meget kød i.
Et eksempel på en traditionel tørfoderingrediensliste:
“Tørret fjerkræsprotein (næb, klør og fjer), majsfodermel, animalsk fedt, majsglutenfoder, planteproteinisolat, hvede, hydrolyseret animalsk protein, ris, tørret sukkerroepulp, mineralstoffer, fiskeolie, sojaolie og gær.”
Vores valg ville til enhver tid være et alternativ til ovenstående, fx:
“Fersk and, søde kartofler, frisk tilberedt lam, kanin, vildtkød, andefedt, tapioka, kikærter, hele æg, andelever, ærtefiber, gulerod, æble, spinat, kokosolie, lucerne, hyben, burrerod , kamille, tang, tranebær, anis & bukkehorn, timian, merian, oregano, persille og salvie”. Eller “Fersk udbenet laks, brune ris, laksekødmel, kyllingefedt, kartoffel, æbler, gulerødder, græskar, spinat, blåbær, tang, yucca schidigera ekstrakt, oregano, rosmarin, persille, salvie.”
Begge konserveret med E-vitamin.
Det samme gælder for dåsemad, hvor den traditionelle “ Kød og animalske biprodukter, korn, mineraler, diverse sukkerarter” i dag er udskiftet med fx “Kød af frisk kylling, vand, kyllingelever.
En ny generation ?
En lille revolution ?
Bid for bid?
Den Grønne Pote er forfatter til artiklen og du kan møde Charlotte her.
Du kan finde forhandlerne på Rigtighundemad.dk.