Kæledyr og jul

Hund2

 

Julen er nok den højtid, der betyder mest for os. Her samles vi, kommer hinanden ved og udveksler gaver. Og julen har også fået stor betydning i forholdet til vores kæledyr.

Kenneth og Charlotte Dinesen

Hen over de seneste 20 år er vores kæledyr blevet en endnu større del af familien end tidligere. Faktisk er de fleste dyr blevet en fuldt integreret del af familien.

Vi køber gaver og weekendguf til dem, ligesom vi gør til vores børn. Og når det kommer til højtiderne, er både vores hunde og katte med på gavelisten.

Jeg synes, det er skønt og fantastisk, at vi gør så meget for vores dyr. For det er trods alt endnu en måde at vise vores kærlighed til dem på.

Når du skal ud at finde en julegave til din hund eller kat, så vær opmærksom på, hvad du køber. Der er så mange, der vil sælge os alverdens ting til vores dyr, men der findes meget skidt på markedet, som ikke er hensigtsmæssigt at give dyr.

Vælg naturlige materialer

Her tænker jeg især på syntetisk legetøj. Det er som udgangspunkt OK at købe noget, som ikke er lavet af naturlige materialer. Og står du og skal vælge noget af den type, så brug din næse, før du vælger.

Det kunne for eksempel være et pivedyr lavet af syntetisk gummi. Hvis det lugter meget syntetisk eller har en underlig lugt, så lad være med at købe det. For det kan indeholde farlige og forbudte stoffer.

Men det er også vigtigt, at du er kritisk, hvis det dufter af vanilje, frugt eller lignende. Disse dufte kan være tilsat for at dække over farlige stoffer og dermed gøre det mere indbydende for os at købe.

Vil du være helt sikker på, at din hund eller kat ikke får noget, der er farligt for dem, så køb legetøj, der er fremstillet af naturlige materialer. Nøjagtig som du ville gøre, hvis du køber legetøj til børn.

Og der findes så mange gode materialer på markedet. Hellere et reb af hamp end et reb af nylon. Nylonreb slider desuden på dyrenes tænder og er heller ikke godt for deres tandkød.

Julemaden

Julemaden dufter vidunderligt, og det gør den også for vores kæledyr. Og da de jo behandles som fuldgyldige medlemmer af familien, vil vi også gerne gøre det lidt ekstra lækkert for dem.

Det er fuldt ud i orden at give kæledyr lidt af den julemad, vi selv spiser. Hvis du mener, at din hund eller kat skal have noget and, så er det okay at give den noget and. Du skal blot være opmærksom på, om dyret kan tåle det. Her tænker jeg på allergier eller mavetarmsygdomme.

Hvis dit kæledyr ikke fejler noget, så kan du med god samvittighed pille noget af kødet fra, men undgå altid varmebehandlede ben, og hvis din hund eller kat er sensitiv over for fedt, så lad være med at give den skindet.

Hvis det er flæskestegen, du vil lade hunden eller katten smage, så skær kødet fra benet, og smid benet ud. Vær forsigtig med sværen, da vi ofte salter den ret meget, og for meget salt er ikke godt – hverken for vores dyr eller for os.

Gift for hunde

Men der er julemad, du helt skal undgå at give dit kæledyr. Brunede kartofler, sovs, småkager, nødder og konfekt. Vores dyr har ingen ernæringsmæssig glæde af at få nogle af disse fødevarer, og når det gælder nødder, så er de decideret giftige for hunde. Og lad være med at give hunden noget med sten i, fx dadler.

Hvis din hund eller kat ikke er så aktiv og har problemer med at holde vægten så husk altid at skære ned på dens hovedmåltid, når du gerne vil give den lidt ekstra godt eller lækkerier. Ligesom vi ville gøre med os selv.

Til slut er blot at sige tusind tak til alle jer, der læser vores artikler. Vi håber, I kan bruge vores råd og blive lidt bedre klædt på som hunde- eller katteejer.

Glædelig jul og godt nytår til jer alle sammen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *