En støtte til ordblindes færdigheder

En støtte til ordblindes færdigheder

Eye-q har ændret navn til Equazen 

 

Det er ikke en sygdom, og man er bestemt ikke mindre intelligent end andre. Sprogforskere, lærere og neurologer arbejder sammen om at finde nogle af årsagerne, så man måske kan gøre en forskel for børn og voksne. Vi har kigget på en ret så enkel støtteterapi.

Af Marianne Palm

At omsætte, hvad der sker lige foran øjnene, kan faktisk være svært. Og især har ordblinde svært ved at omsætte de mange bogstaver og ord til nogle sammenhænge, der giver mening, både når de skal læses eller gengives mundtligt. Faktisk kan det handle om, at mange har problemer med at se bogstaver og ord klart og derfor har svært ved at omsætte det, de ser, så det bliver forståeligt for dem selv og andre. Det handler slet ikke om intelligens, men forskellige komplicerede områder i hjernen, der skal arbejde sammen, og heldigvis bor vi i et af verdens rigeste lande med et skolesystem som anno 2021 har en lang stribe arbejdsmetoder til at få hjernen til at samarbejde med øjnene. Men en mulig støtteterapi kan også findes inden for gode kostvaner.

En af årsagerne til, at det kan være svært for ordblinde at få tekster gjort brugbare, kan være de såkaldte magno-cellulære nerveceller, som hjælper til at identificere bogstaver og sætte dem i en kontekst, så de danner ord, der giver mening.

I nogle studier har man set, hvordan en svækkelse af de magno-cellulære celler, fx pga. nedarvede forhold, kan være en af årsagerne. Man kan også se, at evnen til at optage omega-3-fedtsyrer for at udvikle nerveceller, kan være nedsat, og det går ud over cellemembranerne, hvorfra signalmolekyler i nervecellerne skal optages. For få omega-3-fedtsyrer kan med andre ord få membranerne på de magno-cellulære celler til at reagere for langsomt på de påvirkninger de fx fra synet modtager gennem en lang kædereaktion.

Sammen med de magno-cellulære celler findes også de parvocellulære celler, og i 2011 lavede man et studie, hvor man ville se, om eye-q kunne gøre en forskel.

Nervecellernes arbejde er superindviklet og meget mere kompliceret end beskrevet her, men det giver mening at kende ”magno” og ”parvo”, når man vil forstå, hvorfor fedtsyrer i det rette forhold er vigtige.

På vej ind til disse celler sker der en række forandringer i nervesystemet, der, ligesom magno-cellulære celler er en vigtig detalje, når vi skal kunne sortere i de informationer, vi får fra hvert øje. Til forskel fra de store celler (deraf navnet magno) er de parvocellulære neuroner, som nerveceller hedder, mere følsomme over for farve og er bedre i stand til at skelne fine detaljer.

Det er især de magno-cellulære celler, der har med hastigheden at gøre, hvormed vi opfanger en tekst, men begge typer celler sammen med en stribe af andre nerveceller er nødvendige for at omsætte tekst til noget forståeligt for hjernen.

Et forsøg med fedtsyrer

I forsøget indgik 22 personer på 19-34 år, der gik gennem en forsøgsperiode, hvor de forinden ikke måtte spise omega-3-fedtsyrer fra kapsler i en måned, men blot skulle fortsætte med at spise, som de plejede.

Ud over at måle, om omega-3-fedtsyrer havde en effekt var man interesseret i at se, om eye-q med sit højere indhold af EPA:DHA i forholdet (tre dele EPA til en del DHA) ville virke anderledes bedre end en mere almindelig omega-3-fedtsyre, som indeholder fire dele DHA til en del EPA.

Begge grupper fik samme dosis (seks kapsler), og forsøget var et såkaldt cross-over med en periode, hvor de ikke fik hverken det ene eller det andet fedtsyreprodukt.

I en måned fik den ene gruppe eye-q, og den anden gruppe fik ”almindelig” omega 3, hvorefter ingen af dem fik nogen kapsler i en måned. Så byttede man gruppe, så man fik det modsatte produkt i en måned, altså et forsøg over tre måneder. Det er selvsagt, at ingen af dem vidste, hvilken type kapsel de fik.

Periode 1
Ingen spiser fedtsyrer i form af tilskud.

Periode 2
Gruppe 1 spiser EPA:DHA (eye-q) og gruppe 2 DHA:EPA (omega-3-fedtsyrer) i en måned.

Periode 3
Ingen spiser fedtsyrer som tilskud, så der ikke sker et overlap mellem de to produkter, hvorved man kan sikre sig mere korrekte resultater i de forskellige neurologiske tests.

Periode 4
Nu bytter forsøgsdeltagerne, så gruppe 1 spiser DHA:EPA (omega-3-fedtsyrer), og gruppe 2 spiser EPA:DHA (eye-q).

(Den anvendte omega-3-fedtsyre sælges ikke i Danmark, den er kendt af redaktionen og hører til blandt de bedste af sin slags. Så målingen er ikke lavet op mod ”hvad som helst).

Ved hjælp af en stribe neurologiske tests så man, at eye-q havde en signifikant bedre evne til at få hjernen til at opfange ord hurtigere end på de andre omega-3-fedtsyrer. Men begge grupper opnåede en god effekt.

En samlet konklusion

Man kunne se, at eye-q styrkede de magnocellulære celler i at kunne reagere på stimulation via synsnerverne.

Der opstod også en hurtigere reaktion og eye-q styrkede i det hele taget funktionerne i den del af hjernen, som opfatter synsindtryk og kan dermed være en god støtte for mennesker med ordblindhed.

Studiet bekræfter i øvrigt flere studier på eye-q, bl.a. fra Sverige, Australien og England, hvor man har kunnet se, hvordan eye-q har kunnet gøre en forskel både i evnen til at koncentrere sig, bevare overblikket og at kunne læse og skrive.
Det kan være en fordel at kombinere med Keen-Mind og så selvfølgelig masser af fed fisk, nødder og gode frø og kerner, som også bidrager til at holde hjernen så sund som muligt.

Dosering: Seks kapsler dagligt i tre måneder og derefter tre kapsler.

Ordblindhed kort fortalt

Dysleksi (ordblindhed) er store vanskeligheder med at lære at læse og skrive, som kommer af langsom og upræcis omsætning af bogstaver og bogstavfølger til sproglyde. Personer med dysleksi har særligt svært ved at læse ord, som de ikke har set skrevet før. Læse- og stavefejlene er ofte i modstrid med almindelige forbindelser mellem bogstav og lyd, fx kulde læst som kunne og dig skrevet som din.

Når man har dysleksi, har man svært ved at lære at læse. Det er ikke nogen sygdom; og dysleksi er ikke defineret ved nogen enkelt psykologisk eller fysiologisk årsag. Langt de fleste tilfælde af dysleksi skyldes vanskeligheder med at få fat i de enkelte sproglyde (fonemer) i talt sprog. Det er disse enkeltlyde, der er grundlaget for skriften (bogstaverne). Dysleksien kommer af vanskeligheder med at opdele sammenhængende tale i enkeltlyde – og med at få enkeltlyde til at smelte sammen til stavelser og ord. Dysleksi forekommer da også hyppigt sammen med en forsinket udvikling af sproget.

Der er fundet mange sammenhænge mellem dysleksi og hjernens opbygning og funktion.

Dysleksi forekommer hyppigere i nogle familier end i andre. Man ved, at arvelige faktorer har stor betydning. Dysleksi skyldes hverken dårlig begavelse, synsvanskeligheder eller problemer med at kende forskel på venstre og højre.

(Kilde: Sundhed.dk)


Hvor udbredt/hyppige er disse læse- og staveproblemer?

Forekomsten af dysleksi er ca. otte pct. i skolealderen og blandt unge under uddannelse, men tallet er selvfølgelig usikkert i de første klasser. Der er mange gange flere med dysleksi i erhvervsuddannelserne end i mellemlange og lange videregående uddannelser. I 1990 beskrev syv pct. af de voksne 19-65-årige (ca. 250.000) sig selv som ordblinde. Dette tal har nok ikke ændret sig meget siden.

Dysleksi er næsten dobbelt så hyppigt blandt drenge som blandt piger (ca. 17 drenge pr. 10 piger). Dysleksi er den mest almindelige årsag til store læse-stavevanskeligheder, hvilket er den hyppigste indlæringsvanskelighed i skolealderen.

(Kilde: Sundhed.dk)

Andre vanskeligheder med at lære at læse og stave

Der findes andre vanskeligheder med at lære at læse end dysleksi. Nogle børn har svært ved at forstå sproget, når de læser. De læser altså de enkelte ord godt (modsat dyslektikere), men har svært ved at forstå, hvad de læser.

Sådanne vanskeligheder kan bl.a. komme af generelle sproglige udviklingsvanskeligheder, af mangelfuld aktivering af forhåndsviden og forståelsesressourcer, eller de kan skyldes, at dansk er et andetsprog eller fremmedsprog.

Hvad er kendetegnende (symptomerne) ved dysleksi?

Dysleksi viser sig generelt ved, at barnet har meget svært ved at komme i gang med den første læsning og stavning – til trods for almindelig undervisning. Der er tre hovedkendetegn:

 • Store vanskeligheder med at læse ord, som barnet ikke har set før. I lang tid kan det være vanskeligt for barnet bare at sætte lyd på helt enkle kombinationer af bogstaver, do, kæ, un osv.
 • Mange læsefejl, som er i modstrid med, hvordan bogstaverne normalt udtales, fx “din” læst som ”dig”, “kommer” som ”kom”, “sort” som ”solen”. Der er ikke noget system i fejlene.
 • Meget langvarige vanskeligheder med at stave.

Almindelige sproglige problemer ved dysleksi

Det er almindeligt, at børn (og voksne) med dysleksi også har svært ved at opdele talte ord i enkeltlyde og fx at sige, hvad der bliver tilbage, fx ”mad” uden ”m”-lyden, eller at tælle antallet af lyde i korte hørte ord.

Det er også et almindeligt kendetegn ved dysleksi, at der skal flere gentagelser til for at lære lyden af nye ord og orddele. Man kan derfor høre børn og voksne med dysleksi tøve over for mindre kendte ord og udelade eller bytte om på nogle af lydene. Dysleksi er dermed ofte forbundet med vanskeligheder med at lære fremmedsprog som fx engelsk.

Fakta om dysleksi
 • Når man har dysleksi, har man nedsat evne til at forarbejde talt sprog, skriftligt sprog og lyde.
 • Dysleksi eksisterer i alle kulturer og sociale klasser og har ikke noget med intelligens at gøre.
 • Det er vigtigt at komme i gang med specialundervisning tidligt. Det er effektivt og en forudsætning for at klare sig godt på sigt.

(Kilde: sundhed.dk)


Støtteforeninger og yderligere hjælp
 • Ordblindeforeningeni Danmark organiserer både mennesker med dysleksi og forældre til børn med dysleksi og har en rådgivningsfunktion.
 • Alle med dysleksi har adgang til Nota, et bibliotek for lydbøger og tilgængelige tekster til skole og uddannelse.
 • På dk kan borgere, pårørende og fagfolk finde viden om ordblindhed og støttemuligheder på tværs af uddannelses-, beskæftigelses-, kultur- og socialområdet.

Vil du vide mere?
 • Ordblindhed i grundskolen – et inspirationsmateriale. Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling
 • Ordblindhed: en håndbog til forældre. Fagfolk er velkomne til at læse med. Af Karl-Åge Andreasen og Birgit Dilling Jandorf. Special-Pædagogisk Forlag. 2. udgave. 2013

334 thoughts on “En støtte til ordblindes færdigheder

 • I all the time used to read piece of writing in news papers but now as I am a user of web therefore from now I am using net for articles,
  thanks to web.

 • When I initially commented I clicked the “Notify me when new comments are added”
  checkbox and now each time a comment is added I get three e-mails with the same comment.

  Is there any way you can remove me from that service?

  Thanks a lot!

 • Hi, after reading this awesome paragraph i am as well glad to share
  my familiarity here with colleagues.

 • Have you ever considered creating an ebook or guest authoring on other sites?
  I have a blog based on the same subjects you discuss and would really like to have
  you share some stories/information. I know my readers
  would value your work. If you are even remotely interested, feel free to send me an e-mail.

 • It’s amazing in favor of me to have a website, which is helpful
  in support of my know-how. thanks admin

 • I do not know whether it’s just me or if perhaps everyone else experiencing issues with your website.
  It appears as though some of the written text in your posts are running
  off the screen. Can somebody else please provide feedback and let me know if this is
  happening to them as well? This might be a issue with my browser because I’ve had this happen before.
  Thank you

 • Greetings from Los angeles! I’m bored to tears at work so I
  decided to check out your blog on my iphone during lunch break.
  I love the info you provide here and can’t wait to take a look when I get home.
  I’m surprised at how quick your blog loaded on my mobile ..
  I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyways, excellent blog!

 • Amazing! Its in fact awesome article, I have got
  much clear idea on the topic of from this article.

 • hello!,I love your writing so so much! share we keep in touch extra about your post on AOL?
  I require a specialist on this space to unravel my problem.

  Maybe that is you! Having a look ahead to see you.

 • of course like your web site but you need to check the spelling on several
  of your posts. Several of them are rife with spelling problems and I in finding it very troublesome to tell
  the truth however I’ll surely come again again.

 • It’s wonderful that you are getting ideas from this paragraph as
  well as from our discussion made here.

 • Great goods from you, man. I have understand your
  stuff previous to and you’re just extremely excellent. I actually like
  what you have acquired here, really like what you’re
  saying and the way in which you say it. You make it entertaining and you still
  care for to keep it wise. I can not wait to read much more from you.

  This is really a tremendous web site.

 • Right now it sounds like Drupal is the best blogging platform available right now.
  (from what I’ve read) Is that what you’re using on your blog?

 • Hello all, here every one is sharing such familiarity, so it’s nice to
  read this webpage, and I used to go to see this web site daily.

 • Nice answer back in return of this issue with firm arguments and telling the whole
  thing about that.

 • I read this post fully regarding the resemblance of most recent and previous technologies,
  it’s awesome article.

 • Heya i am for the primary time here. I found this
  board and I to find It truly helpful & it helped me out a lot.

  I am hoping to offer one thing again and help others like you helped me.

 • Hey just wanted to give you a brief heads
  up and let you know a few of the images aren’t loading properly.
  I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different web browsers and both show the same results.

 • My developer is trying to persuade me to move to .net
  from PHP. I have always disliked the idea because of the expenses.
  But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress on various websites for
  about a year and am nervous about switching to another platform.

  I have heard great things about blogengine.net. Is there a way I can transfer all my wordpress content into it?
  Any help would be really appreciated!

 • I’m curious to find out what blog system you have been working with?

  I’m experiencing some minor security problems with my
  latest site and I would like to find something more safeguarded.
  Do you have any suggestions?

 • Howdy! This is my first visit to your blog! We are a team of volunteers
  and starting a new initiative in a community in the same niche.
  Your blog provided us beneficial information to work on. You have done a marvellous job!

 • For newest news you have to go to see world-wide-web and on web
  I found this web page as a best web page for newest updates.

 • Wonderful beat ! I would like to apprentice while you amend your site, how
  could i subscribe for a blog site? The account aided me a
  acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of
  this your broadcast offered bright clear concept

 • Incredible quest there. What occurred after? Take care!

 • I visited multiple web pages however the audio feature for audio songs existing at this
  site is in fact fabulous.

 • Hi! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and
  tell you I truly enjoy reading your articles. Can you suggest any
  other blogs/websites/forums that cover the same subjects?
  Thanks for your time!

 • Hey There. I found your blog using msn. This is a very well written article.
  I will make sure to bookmark it and return to read more of your useful
  info. Thanks for the post. I will definitely return.

 • Hi there, just wanted to mention, I enjoyed this article.
  It was helpful. Keep on posting!

 • Hello to all, since I am actually eager of reading this webpage’s post to be updated daily.
  It carries good data.

 • If some one wishes expert view about running a blog then i advise him/her to pay a
  quick visit this weblog, Keep up the pleasant work.

 • Highly descriptive article, I enjoyed that bit.

  Will there be a part 2?

 • Wonderful blog! I found it while searching on Yahoo News.
  Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News?
  I’ve been trying for a while but I never seem to get there!

  Many thanks

 • Howdy! I realize this is sort of off-topic but I had to ask.
  Does managing a well-established blog like yours take a
  massive amount work? I’m completely new to blogging but I do write in my diary every day.
  I’d like to start a blog so I can share my experience and thoughts
  online. Please let me know if you have any suggestions or tips for new aspiring
  blog owners. Thankyou!

 • Very descriptive article, I liked that a lot.

  Will there be a part 2?

 • Have you ever considered about including a little bit more than just your articles?
  I mean, what you say is valuable and all. However just
  imagine if you added some great graphics or video clips to give
  your posts more, “pop”! Your content is excellent but with pics and
  videos, this website could undeniably be one of the very best in its niche.

  Wonderful blog!

 • Thanks for finally writing about > En støtte til
  ordblindes færdigheder – < Loved it!

 • Your mode of explaining all in this article is
  truly fastidious, all can without difficulty know it, Thanks a lot.

 • It’s going to be ending of mine day, however before finish I am
  reading this wonderful paragraph to improve my knowledge.

 • Magnificent goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you’re just too
  excellent. I actually like what you have acquired here, really like what you’re stating and the way in which you say it.
  You make it entertaining and you still care for to keep it
  wise. I can not wait to read far more from you. This
  is really a wonderful web site.

 • Please let me know if you’re looking for a author for
  your blog. You have some really good posts and I
  think I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d love to write some content for your blog in exchange for a link back
  to mine. Please blast me an email if interested. Regards!

 • I’ve learn several good stuff here. Definitely value bookmarking for revisiting.
  I wonder how so much effort you set to create this type of magnificent informative website.

 • Very good information. Lucky me I ran across your blog by accident (stumbleupon).
  I have bookmarked it for later!

 • This post is worth everyone’s attention. When can I find out more?

 • I pay a quick visit daily a few web pages and information sites to read articles, however
  this weblog presents quality based content.

 • Peculiar article, totally what I needed.

 • I’ll immediately seize your rss feed as I can’t find your email subscription link or e-newsletter service.
  Do you’ve any? Please permit me realize in order that
  I may subscribe. Thanks.

 • I’m impressed, I must say. Rarely do I come across a blog that’s both educative
  and interesting, and without a doubt, you have hit the nail on the head.
  The issue is something too few men and women are speaking intelligently about.

  I’m very happy that I came across this during my hunt for something
  relating to this.

 • It’s an awesome paragraph for all the web people; they will obtain benefit from
  it I am sure.

 • I do accept as true with all of the ideas you have offered
  on your post. They are very convincing and will certainly work.

  Still, the posts are too quick for novices. Could you please lengthen them a bit from next time?
  Thank you for the post.

 • I do not know whether it’s just me or if everybody else experiencing issues with your site.
  It appears as though some of the written text on your posts are running
  off the screen. Can someone else please comment and let me know if this
  is happening to them as well? This could be a issue with my browser because I’ve had this happen previously.
  Kudos

 • I read this article completely regarding the resemblance of
  most recent and preceding technologies, it’s remarkable article.

 • Everything is very open with a very clear clarification of the issues.
  It was truly informative. Your website is extremely
  helpful. Thank you for sharing!

 • Hey! This post couldn’t be written any better! Reading this post
  reminds me of my previous room mate! He always kept chatting about this.
  I will forward this article to him. Pretty sure
  he will have a good read. Thank you for sharing!

 • When I originally left a comment I appear to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on each time a comment is added I receive four emails with the exact same comment.
  Perhaps there is an easy method you are able to remove me from that service?

  Thank you!

 • I don’t even understand how I ended up here, but I thought this submit was great.
  I do not recognise who you are however definitely
  you are going to a well-known blogger when you are not already.
  Cheers!

 • Hi there to every single one, it’s actually a pleasant for me to pay a visit
  this site, it contains valuable Information.

 • Hi colleagues, its enormous paragraph on the topic of cultureand entirely explained,
  keep it up all the time.

 • Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement
  account it. Look advanced to far added agreeable from you!

  However, how could we communicate?

 • Today, while I was at work, my sister stole my
  iphone and tested to see if it can survive a 25 foot drop, just so
  she can be a youtube sensation. My iPad is now destroyed and she has
  83 views. I know this is totally off topic but I had to share it with someone!

 • Hi would you mind letting me know which hosting company you’re utilizing?

  I’ve loaded your blog in 3 completely different internet browsers and I must say this blog loads a lot faster then most.
  Can you suggest a good hosting provider at a fair price?
  Many thanks, I appreciate it!

 • naturally like your web-site but you have to take a look at the
  spelling on several of your posts. Several of them are
  rife with spelling problems and I to find it very bothersome to tell the truth however I will surely come again again.

 • Wow, this article is good, my sister is analyzing these
  kinds of things, so I am going to convey her.

 • I know this site gives quality dependent content and
  other information, is there any other web page which gives these kinds of stuff in quality?

 • Your style is so unique in comparison to other folks I’ve read stuff
  from. I appreciate you for posting when you’ve got the opportunity,
  Guess I’ll just bookmark this page.

 • Hey there! I could have sworn I’ve been to this website before but
  after reading through some of the post I realized it’s new
  to me. Anyhow, I’m definitely delighted I found it and I’ll
  be bookmarking and checking back frequently!

 • Hi, yeah this post is actually fastidious and I have learned lot of things from it on the topic of blogging.

  thanks.

 • I love your blog.. very nice colors & theme. Did you make this website yourself or did you hire
  someone to do it for you? Plz answer back as I’m looking to
  construct my own blog and would like to know where u got this from.
  thanks a lot

 • Hello to every body, it’s my first go to see of this website; this webpage includes awesome and truly good data for visitors.

 • Highly descriptive article, I liked that bit. Will there be a part
  2?

 • Asking questions are genuinely good thing if you are not understanding anything
  entirely, but this post offers good understanding even.

 • What a data of un-ambiguity and preserveness of precious experience on the topic of unpredicted emotions.

 • With havin so much written content do you ever run into any
  issues of plagorism or copyright violation? My website has a lot of unique content I’ve
  either written myself or outsourced but it looks like a lot of
  it is popping it up all over the internet without my agreement.

  Do you know any techniques to help prevent content from being ripped off?
  I’d really appreciate it.

 • I’m not that much of a online reader to be honest but
  your blogs really nice, keep it up! I’ll go ahead
  and bookmark your website to come back down the road.

  Cheers

 • whoah this weblog is great i like studying your articles.
  Keep up the great work! You know, many people are searching around for this information, you could help them greatly.

 • Hi! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and tell you I
  genuinely enjoy reading through your articles.

  Can you suggest any other blogs/websites/forums that cover the
  same subjects? Thanks for your time!

 • hello!,I really like your writing very much!
  share we keep up a correspondence more approximately your article on AOL?
  I need an expert in this house to unravel my problem. Maybe that’s you!

  Taking a look ahead to look you.

 • It’s going to be ending of mine day, however before end I am reading this wonderful piece of writing to increase my experience.

 • Admiring the persistence you put into your blog and detailed
  information you offer. It’s great to come across a blog every once in a while that isn’t the same old rehashed information. Wonderful read!
  I’ve bookmarked your site and I’m adding your RSS feeds to my Google account.

 • Can I simply just say what a comfort to discover somebody that truly knows what they are discussing
  on the internet. You actually understand how to bring an issue to light and make it important.
  More people should look at this and understand this
  side of the story. I can’t believe you’re not more popular
  since you surely possess the gift.

 • Hello, I think your website might be having
  browser compatibility issues. When I look at your blog site in Opera, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.
  I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, excellent blog!

 • I like the valuable info you provide in your articles.
  I’ll bookmark your weblog and check again here regularly.
  I am quite sure I will learn plenty of new stuff right here!
  Good luck for the next!

 • Thank you for every other excellent article.
  The place else may anyone get that kind of info in such a perfect means of writing?
  I have a presentation subsequent week, and I am at
  the look for such info.

 • It’s actually a nice and helpful piece of info.
  I am happy that you simply shared this useful information with us.
  Please stay us informed like this. Thank you for sharing.

 • This article is actually a good one it helps
  new the web people, who are wishing in favor of blogging.

 • Hey There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article.

  I will make sure to bookmark it and return to read more of
  your useful information. Thanks for the post. I will definitely comeback.

 • This info is priceless. Where can I find out more?

 • Its like you read my mind! You seem to know a lot about this,
  like you wrote the book in it or something. I think that you can do with
  a few pics to drive the message home a little bit, but other than that,
  this is magnificent blog. A great read. I will certainly be back.

 • I am regular visitor, how are you everybody? This paragraph posted at this site is actually pleasant.

 • Wonderful site. A lot of helpful information here.
  I am sending it to a few buddies ans also sharing in delicious.
  And naturally, thanks to your effort!

 • I am genuinely grateful to the owner of this web site who has shared this
  enormous piece of writing at at this time.

 • These are really enormous ideas in concerning blogging.
  You have touched some nice things here. Any way keep up wrinting.

 • Hi mates, its fantastic article concerning teachingand fully explained,
  keep it up all the time.

 • It’s an amazing post for all the online visitors; they will obtain benefit from it I am sure.

 • Hi I am so delighted I found your weblog, I really found you by error, while
  I was looking on Google for something else, Nonetheless I am here now and
  would just like to say kudos for a fantastic post and a all round entertaining blog (I also love the theme/design), I don’t
  have time to read through it all at the moment but I have book-marked it and also added in your RSS feeds, so when I have time I will be back to read much
  more, Please do keep up the awesome b.

 • Thanks for sharing your thoughts. I really appreciate your
  efforts and I will be waiting for your next write ups thanks once again.

 • hello!,I like your writing very much! percentage we keep up
  a correspondence extra about your article on AOL? I require a specialist on this
  area to unravel my problem. May be that is you!
  Taking a look forward to peer you.

 • Nice post. I learn something new and challenging on websites
  I stumbleupon every day. It will always be exciting to read through articles from other authors and use
  something from other sites.

 • Hey there! This is my first visit to your blog! We are a collection of volunteers
  and starting a new initiative in a community in the same niche.
  Your blog provided us useful information to work on. You have done a wonderful
  job!

 • I have read so many articles on the topic of the
  blogger lovers but this piece of writing is genuinely
  a nice post, keep it up.

 • Hi there! This is kind of off topic but I need some help from an established blog.
  Is it tough to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty quick.
  I’m thinking about creating my own but I’m not sure where
  to start. Do you have any points or suggestions? Appreciate it

 • This is really interesting, You’re a very skilled blogger.
  I’ve joined your rss feed and look forward to seeking more
  of your fantastic post. Also, I have shared your website
  in my social networks!

 • This piece of writing is actually a good one it assists new
  the web viewers, who are wishing in favor
  of blogging.

 • Good day! I know this is kind of off topic but I was wondering which blog platform are you using for
  this site? I’m getting tired of WordPress because
  I’ve had issues with hackers and I’m looking at alternatives
  for another platform. I would be great if you could point me in the
  direction of a good platform.

 • Hey there just wanted to give you a quick heads up and let you know a few of the pictures aren’t
  loading correctly. I’m not sure why but I think its a linking issue.
  I’ve tried it in two different internet browsers and both show the same results.

 • You actually make it seem so easy with your presentation but
  I find this topic to be really something that I think
  I would never understand. It seems too complex and extremely broad for me.
  I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 • Amazing! Its in fact remarkable paragraph, I have got much clear
  idea on the topic of from this piece of writing.

 • Very good article. I am dealing with a few of these issues as well..

 • Good day! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and tell you I truly enjoy reading through your blog posts.
  Can you recommend any other blogs/websites/forums that deal with the same subjects?
  Thank you so much!

 • You really make it seem so easy with your presentation but I
  find this matter to be really something that
  I think I would never understand. It seems too complex and extremely broad for me.

  I’m looking forward for your next post, I’ll try to
  get the hang of it!

 • mexican drugstore online mexico pharmacy pharmacies in mexico that ship to usa

 • lisinopril 20 mg india: lisinopril 10 – lisinopril 50 mg tablet

 • canadian pharmacy no prescription pharm world canadian pharmacy coupon

 • prednisone 10 mg canada: 6 prednisone – can you buy prednisone online uk

 • Microsoft is based on a large language model and can cite sources, create poems, and even write songs.

 • where can i buy zithromax medicine: zithromax z-pak – cost of generic zithromax

 • mexican online pharmacies prescription drugs mexico pharmacy medicine in mexico pharmacies

 • The unique viewpoints in The writing never fail to impress me. Insightful as always!

 • The clarity of The writing is like a perfectly tuned instrument, making hard to understand melodies seem effortless.

 • canadian online pharmacy no prescription cheapest pharmacy canadian pharmacy world coupon

 • pharmacie en ligne fiable: cialis prix – pharmacie en ligne france livraison belgique

 • pharmacie en ligne france livraison internationale: cialis generique – pharmacie en ligne fiable

 • pharmacie en ligne france livraison internationale: kamagra gel – Achat mГ©dicament en ligne fiable

 • Hello!

  This post was created with XRumer 23 StrongAI.

  Good luck :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *