Hvordan kan du opbygge et kompetent immunforsvar?

 

Breaking News om olivenbladsekstrakt

Infektioner har eksisteret i al den tid, livet har udviklet sig her på vores smukke planet: Der er utallige mikroorganismer, virus, bakterier, svampe og parasitter, som planter, dyr og mennesker må lære at sameksistere med.

 

Af Eva Lydeking

 

Når der kommer en ny bakterie eller virus i omløb, er det altid mere belastende, fordi ingen har udviklet naturlig immunitet, og de med underliggende risiko, oftest inflammatorisk betingede lidelser i hjerte-kredsløb, nyrer, lunger, diabetes – får mere alvorlige forløb, når de bliver smittet. Fordi kroppen i forvejen er i en proinflammatorisk tilstand, ofte en kombination af alder og underliggende sygdom.

 

Hvad sker der i kroppen under en infektion?

De fleste mikroorganismer kommer ind i kroppen via slimhinderne i luftvejene, blæren eller underlivet, og her vil mikroorganismerne

1. Møde slimhinde IgA (immunoglobulin A) – som tit kan forhindre videre indtrængen. Hvis der er et effektivt IgA-niveau, bliver man enten ikke eller kun lidt smittet. Op til et par procent af befolkningen har IgA-mangel og er derfor mere sårbare.

2a. Bakterier vil blive mødt af det medfødte forsvar i form af hvide blodlegemer og ædeceller, som så tager første del af processen, indtil anden del; det specifikke forsvar er oppe i aktivitet.

2b. Virus kan kun formere sig inden i cellerne, så når virus er trængt ind i et stort nok antal celler (via forskellige adgangsveje), vil immunforsvaret først mobilisere interferon-proteinerne, så T-celle-respons og sidst B-celle-respons med antistofdannelse. Nogle virusinfektioner giver mange døde celler/vævsskade, men bliver overstået, andre bliver i kroppen i årevis i en ny balance med immunforsvaret. Et effektivt medfødt forsvar stopper infektionen.

3. Det specifikke forsvar sørger for langtidsimmuniteten – denne kan dannes både i T-celle-systemet (infektionsspecifikke T-celler) og i B-celle-systemet med antistofdannelse i IgM (første fase) og IgG (næste fase) samt hukommelsesceller. Et velfungerende immunsystem stoler på, at hukommelsescellerne kan iværksætte gendannelse af antistoffer, næste gang man møder den samme infektion, idet det ikke er specielt gunstigt at gå rundt med høje antistofniveauer i mange år (for en enkelt infektion), da det beslaglægger ressourcer og dræner fleksibiliteten. Det er i høj grad det medfødte forsvar, der kontrollerer de specifikke forsvar, både med hensyn til start start og stop, kompetence uden overreaktioner. Ca. 10 pct. i en befolkning er svage i forhold til antistofdannelse, så man kan aldrig opnå 100 pct. antistofbaseret immunitet.

Der er en lang række af (medfødte) genkendelsessystemer i det medfødte forsvar, aktiverings-, kommunikations- og reguleringsmolekyler i spil. Derfor kan det være vanskeligt at forudsige individuelle immunologiske reaktioner på infektioner. Nogen klarer næsten alting let, andre har tendens til træge, langtrukne forløb eller overdrevne inflammatoriske reaktioner (cytokin-storm med oxidativ-stress-betinget-celle eller vævsskade til følge eller autoimmunitetslignende reaktioner).

 

Figur 1 viser immunsystemets trinvise funktion

 

Skal vi BOOSTE immunforsvaret?
Vi hører sikkert alle sammen udtrykket at ”booste immunforsvaret” som begrundelse for at gøre et eller andet. Det er temmelig uvist, hvad det egentlig betyder, men al den stund at det, der gør en akut og løbsk infektion problematisk (uanset om det er en bakterie, A- eller B-influenza, Covid-19, RS virus hos børn eller noget, vi ikke kender endnu), er, at immunforsvaret skyder med så store kanoner, at der opstår alvorlige vævsskader i fx lungerne, hjertet, leveren, nyrerne eller fx mitokondrierne eller de røde blodlegemers ilttransport-evne. Hvis stamcellerne ikke kan nå at følge med til at reparere, får man organskade.
Derfor skal man sørge for en super optimal ernæring med passende tilskud, der ikke som sådan overstimulerer noget som helst, men giver immunforsvaret rigelige byggesten, bredt set.
Hvis man vil bruge urter, skal man vælge nogle, der er regulerende og muligvis være lidt forsigtig med højdosis immunstimulerende produkter. Et kompetent immunforsvar er langt mere gavnligt end et hyperaktivt et.

 

Den genetiske regulering af de grundlæggende processer bagved immuncellernes funktion

Siden menneskets DNA blev fuldt kortlagt i 2003, har molekylærbiologien taget kvantespring, og der er eksponentiel vækst i vores viden om biologiske processer.
To af de grundlæggende reguleringsstoffer, som begge dannes i næsten alle celletyper, er Nrf2 og NF-κβ, og de regulerer også immunsystemet på cellekerneniveau. De virker som yin og yang, så de skal være i balance, for at immunsystemet er kompetent; ”effektivt uden at overdrive”.

Når der forekommer en truende situation, hvad enten det er en infektion/immunologisk begivenhed, skadelig/stressende miljøpåvirkning eller anden biologisk stress, bliver DNA aktiveret i en cirkulær proces.

 


NYHED:
ImmuBalance fra Engholm NDS®
er et helt nyt koncept, hvor det er lykkedes at opretholde den naturlige balance mellem de to aktive stoffer i olivenbladsekstrakt, Oleanolsyre 10 pct. og Oleuropein 30 pct., hele vejen igennem ekstraktionen.
Hidtil har ekstraktionsprocessen næsten fjernet oleanolsyre, når oleuropein blev opgraderet fra de naturlige seks pct. til mere koncentrerede former.

Dette er nu fortid – for første gang har vi et helt naturligt plantebaseret tilskud, produceret bæredygtigt og miljøvenligt, med denne dobbeltrettede effekt i forhold til immunsystemets (og mange andre cellers) grundlæggende genetiske regulering i forhold til immunbalance, inflammation og miljøhåndteringskompetence. 

 

Referencer

Yam D1Aluisio AR2Perera SM3Peters JL4Cho DK4Kennedy SB5Massaquoi M5Sahr F6Smit MA7Locks L8Liu T1Levine AC Association between multivitamin supplementation and mortality among patients with Ebola virus disease: An international multisite cohort study. Afr J Emerg Med. 2020 Mar;10(1):23-29. doi: 10.1016/j.afjem.2019.11.001. Epub 2020 Jan 3.

Aluisio AR1Perera SM2Yam D3Garbern S1Peters JL4Abel L4Cho DK5Kennedy SB6Massaquoi M6Sahr F7Brinkmann S2Locks L8Liu T3Levine AC1. Vitamin A Supplementation Was Associated with Reduced Mortality in Patients with Ebola Virus Disease during the West African Outbreak. J Nutr. 2019 Oct 1;149(10):1757-1765. doi: 10.1093/jn/nxz142.

Akiko Iwasaki, Ruslan Medzhitov Control of adaptive immunity by the innate immune system

Nature Immunology volume 16, pages343–353(2015)

 

https://www.genome.gov/human-genome-project

Rafael M. da Costa1,2*Daniel Rodrigues1Camila A. Pereira1Josiane F. Silva1Juliano V. Alves1Núbia S. Lobato2 and Rita C. Tostes1 Nrf2 as a Potential Mediator of Cardiovascular Risk in Metabolic Diseases Front. Pharmacol., 12 April 2019 https://doi.org/10.3389/fphar.2019.00382

 

Qiang Ma Role of Nrf2 in Oxidative Stress and Toxicity Annu Rev Pharmacol Toxicol. 2013; 53: 401–426. doi: 10.1146/annurev-pharmtox-011112-140320

https://www.vitad.org/Adaptive+and+innate+immune+system%2C+vitamin+D+genes%2C+and+Rheumatoid+Arthritis+%E2%80%93+June+2019

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7262697/

Alaattin Sen Prophylactic and therapeutic roles of oleanolic acid and its derivatives in several diseases. World J Clin Cases. 2020 May 26; 8(10): 1767–1792.

Published online 2020 May 26. doi: 10.12998/wjcc.v8.i10.1767

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Giv mig besked om:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x