Økologisk bomuldsgarn er spundet af kvinder i Uganda

 

Egentlig tog jeg til Uganda som sygeplejerske for at arbejde for at bedre de daglige sociale og pædago-giske forhold for forældreløse børn på et børnehjem. Men i stedet måtte jeg flikke en klinik sammen i et gammelt lagerrum, for behovet var så stort. De 250 børnehjemsbørn, de fattige kvinder og børn i landsbyen havde brug for hjælp og behandling for alt, lige fra orm, tyfus, malaria, vitaminmangel og til lindring af ar på sjælen.

 

Af Marianne Palm
Artiklen blev bragt i februar 2017 udgaven af magasinet sund-forskning

 

Birgit fortæller om sine år i Uganda, som hun kalder verdens smukkeste land, et land med nationalparker, vilde dyr og ideelle muligheder for at dyrke bomuld.

“Og det var lige der, jeg fik ideen til at skabe en indkomst for egnens fattige befolkning. Hvor de kunne leve af at dyrke økologisk bomuld, plukke den og selv spinde den til de lækreste garner”.

Birgit ler. “Det er, og var, et spændende projekt, men bestemt ikke lige ud ad landevejen. Der er meget korruption, også blandt nogle af de mennesker, man mindst ventede det fra. Men nu har min søn Mikkel og jeg omsider fundet to lokale ugandere, Scovia og Edwin, der oplærer andre lokale mænd og kvinder, så flere i den nordvestlige del af Uganda måske i løbet af nogle år kan brødføde sig selv og deres familier”

 

Fri i weekenderne

Vi betaler familierne en god dagsløn og forlanger, at de kun arbejder i hverdagene, så de kan være sammen med deres børn i weekenderne. Det er en helt ny tankegang for de fleste i Uganda, tilføjer Birgit, mens hun henter årets høst af håndspundet garn på hylderne.

Vi sidder der, i det hvide anneks i haven i Fredensborg, med ild i brændeovnen og varm urtete meget langt fra Uganda. Omgivet af hylder med de lækreste farver af bomuldsgarn i flere tykkelser. En lille udstilling med tøj pryder et par væg-ge, som ellers vises frem på de mange markeder i Danmark, hvor Birgit sælger sit garn.

Vi er taget på besøg for både at skrive den gode historie om kvinderne i Uganda, men også for at sælge økologisk dyrket garn fra vores lille shopsund.dk. For at støtte kvinderne i Uganda og White Nile Cotton.

 

Meget mere økologisk end andre steder …

“Der er masser af jord i Uganda, og fordelen ved at dyrke økologisk lige her er mange”, smiler Birgit, mens vi nyder synet af de mange farvede garner. Normalt går der rigtig meget vand til i produktionen af bomuld, men Ugandas klima gør det hele meget nemt. Der er lige nøjagtig den temperatur og den mængde regn, der er brug for til at dyrke de fine, men også finurlige planter. Finurlige, for en af udfordringerne er at få fjernet alle de meget stærke, hårde og lidt skær-ende frøkapsler. Det skal der gode maskiner til, og vi har da også købt en lille maskine fra Indien. Inden da havde vi så udfordringen med at få strømmen til at virke, når den ellers er der, til rensemaskinen. Nu har vi fået strøm lagt ind, hvor maskinen står, men det næste projekt er at få købt nogle større og bedre, så vi let kan skille de hårde kerner fra den bløde bomuld.

“De maskiner har vi ikke råd til at købe endnu, for projektet er stadig i sin spæde begyndelse. Det koster penge at rejse til Uganda, og det koster tid at oplære flere kvinder og mænd i at dyrke jorden og spinde derudaf”.

Men det er alt besværet værd, når man ser de smilende dygtige kvinder tage fat i de gamle smukke spinderokke, som i øvrigt er doneret og købt brugt i Danmark.

“I det hele taget er det spændende, om jeg så må sige, at spinde en tråd mellem den danske effektivitet og det store smukke landskab, som har så meget rigdom, der kan høstes til fordel for lokalsamfundet. Vi når et lille skridt hver dag”, slutter Birgit, inden hun viser os vejen fra det lille hvide anneks gennem den gamle have, som lige i dag er indhyllet af en fortryllende stemning af stille regn. Et anneks i Danmark, meget langt fra de frodige marker i Uganda.

Det tager fem måneder for en bomuldsplante at udvikle sig, så vi kan høste blomsterne.

Edwin samler den håndplukkede bomuld ind og kører den til lageret i landsbyen hos Scovia, der nu sammen med tre andre kvinder spinder garnet hjemme i deres hytter.

I december starter høsten, hvor blomsten åbner sig, når solen står højest på himlen.

På marken i Uganda kan der produceres to tons bomuldsfibre svarende til 800 kilo færdigspundet bomuldsgarn.

Du kan købe garnet på www.shopsund.dk.