Omega-3 fra fisk har størst cancerhæmmende virkning

 

 

Der findes flere forskellige kilder til de livsvigtige omega-3-fedtsyrer, som blandt andet kan hæmme kræft, men dem fra fisk virker tilsyneladende langt bedre end dem fra planter.

 

Af Bjørn Falck Madsen, videnskabsjournalist
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – april/maj 2018

 

Otte gange så stor effekt. Så meget bedre er omega-3-fedtsyrer fra fisk end dem fra planter, når det gælder om at hæmme kræftsvulster. Det viser resultaterne af en ny undersøgelse fra University of Guelph i Canada. Det er den første undersøgelse, der sammenligner den kræftbeskyttende virkning af omega-3-fedtsyrer fra henholdsvis fisk og planter. Den demonstrerer tydeligt, at fiskeolie er et væsentligt bedre valg end hørfrøolie, når det gælder kræftforebyggelse.

 

Testet på brystkræft

Undersøgelsen, som er offentliggjort i Journal of Nutritional Biochemistry og ledet af Professor David Ma, handlede specifikt om brystkræft. Forskerne gav omega-3 fra henholdsvis fisk og fra planter til en gruppe mus med en aggressiv form for human brystkræft ved navn HER-2. Denne type brystkræft rammer omtrent en fjerdedel af kvinder og har ikke gode udsigter.

 

Fik tumorer til at svinde

David Ma og hans team af forskere fandt, at omega-3 fra fisk reducerede tumorstørrelsen med 60-70 %, hvorimod plantebaseret omega-3 kun var i stand til at reducere tumorstørrelsen med 30 %. Omega-3 forebygger og bekæmper kræft ved at aktivere bestemte gener, som har betydning for immunforsvaret samtidig med at blokere for biokemiske stisystemer, som fører til tumorvækst.

 

Frie fedtsyrer optages direkte

Et regelmæssigt indtag af fisk – især fede fisk som sild, laks og makrel – er en god kilde til de livsvigtige omega-3-fedtsyrer EPA og DHA. En anden mulighed er at tage et dagligt tilskud af fiskeolie. Bio-Marin Plus er et fiskeoliepræparat baseret på frie fedtsyrer, der kan optages direkte i fordøjelsen. Præparatet er blandt andet anvendt i en svensk undersøgelse, hvor forskere fandt, at børn af kvinder, som havde taget fiskeolie under graviditeten, havde langt mindre risiko for allergi og astma. Forskningen er offentliggjort i tidsskriftet Acta Paediatrica i 2009.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *