Få kontrol over dit kolesterol-niveau helt naturligt

APRIL 2024 Røde ris

 

Ifølge Hjerteforeningen har to millioner danskere forhøjet kolesterol og dermed øget risiko for hjerte-kar-sygdomme, som med tiden er blevet den største dræber i vores del af verden.

Samtidig har mange oplevet, at den receptpligtige medicin ofte medfører bivirkninger. Derfor kan du, hvis dit kolesteroltal ikke er ekstremt højt, overveje at prøve naturlige metoder.

Af Marianne Palm

En sund kost, motion, et stressfrit liv, tilstrækkelig hvile og søvn er alle vigtige faktorer, når du ønsker at regulere dit kolesterol-niveau. Genetik og vægt spiller også en rolle, men uanset hvilke faktorer du kan påvirke, kan naturlige ingredienser som røde ris, Q10 og omega-3-fedtsyren ALA i form af kosttilskud muligvis være en støtte i dine bestræbelser.

De naturlige stoffer har vist sig effektive i undersøgelser til behandling af mildt forhøjet kolesterol og kan sammen med livsstilsændringer være et alternativ til den skrappe, receptpligtige behandling:

  • ALA (alfa-linolensyre) – en omega-3-fedtsyre, som typisk er udvundet af chiafrø eller hørfrø – har i en meta-analyse vist sig at reducere totalkolesterol, LDL-kolesterol samt triglycerider. Selv den strenge europæiske fødevareautoritet har undersøgt ALA og anerkendt, at fedtsyren bidrager til at opretholde et normalt kolesterolniveau.

  • Monacolin K, der er kendt som “naturens egne statiner,” og som er udvundet af røde gærris og brugt i Østen i tusinder af år, kan endda i lave doser på 2-3 mg om dagen reducere totalkolesterol med op til 15 pct. uden nævneværdige bivirkninger.

  • For nogle mennesker kan monacolin K teoretisk set forårsage milde gener som muskelømhed og generel træthed. Derfor er coenzym Q10 interessant, da det kan reducere eventuelt ubehag.


Patienter med forhøjet kolesterol har typisk også forhøjede niveauer af aminosyren homocystein, hvilket øger risikoen for åreforkalkning og blodpropper. Her er det vigtigt at overveje dit indtag af B12-vitamin, da dette vitamin er afgørende for at nedbryde homocystein og opretholde balance i niveauet af denne aminosyre.

Hvis du har mildt forhøjet kolesterol (i området 5,0 til 6,4 nmol/), kan du med fordel undersøge et produkt som Porsano Kolesterol Balance, som indeholder en afbalanceret kombination af disse næringsstoffer.

Porsano er en dansk leverandør af evidensbaserede kosttilskud og udvikler præparater med vægt på optagelighed, dokumentation og sikkerhed. Du finder produkterne hos udvalgte helsekostforretninger samt direkte hos leverandøren på www.porsano.dk


Det er hvide ris, der bliver røde …

Gærsvampen Monascus purpureus vokser på hvide ris og giver dem deres røde farve. Svampen fjernes, når du køber røde ris, men den efterlader forskellige typer statiner, herunder monacolin K, som er naturens svar på de syntetiske lova-statiner. Statiner, hvad enten de er naturlige eller syntetiske, er meget effektive til at sænke kolesteroltallet ved at hæmme visse enzymer. Men det er vigtigt at huske, at kolesterol er et livsvigtigt fedtstof med mange vitale funktioner i kroppen. Kolesterol er derfor et omstridt emne, da det både spiller en rolle i udviklingen af hjerte-kar-sygdomme og beskyttelsen imod dem.

Kolesterol er afgørende, også for dit hormonsystem og dit stofskifte

Kolesterol er bl.a. ansvarligt for transporten af essentielle fedtsyrer til kroppens celler og er afgørende for vores evne til at få børn og klare hverdagens udfordringer. Kolesterol spiller også en rolle i dannelse af hormoner, hvilket er særligt vigtigt for mennesker med stofskifteproblemer. Du kan finde mere information på www.porsano.dk og læse artiklen om stofskifteproblemer i februarnummeret af Sund Forskning, skrevet af Anja Lehmann Rød, på www.sund-forskning.dk


Q10-mangel og statiner

Det hævdes ofte, at brugen af kolesterolsænkende lægemidler øger behovet for Q10. Dette skyldes, at Q10 og kolesterol syntetiseres ad samme vej i kroppen, og derfor kan en kraftig hæmning af kolesterolproduktionen føre til Q10-mangel. Nyere undersøgelser har vist, at ved de lave doser, der gives i kosttilskud, udgør det ikke et problem. Så du kan med sikkerhed bruge Porsano Kolesterol Balance som en naturlig metode til at sænke kolesteroltallet til et sundt niveau.

ALA-fedtsyrer i en meta-analyse

Der er igennem årene foretaget mange undersøgelser med ALA-fedtsyrer. En af de største er en såkaldt meta-analyse, hvor forskerne kiggede på resultaterne fra i alt 47 videnskabelige studier med sammenlagt mere end 2.500 deltagere. Og konklusionen var klar: Alfa-linolensyre (ALA) hjælper med at vedligeholde et normalt kolesterolniveau.

 

Ris, der er dyrket med en særlig svampeart, der giver risene en rød farve, bruges som et naturligt alternativ til syntetiske lægemidler mod forhøjet kolesterol.

Videnskabelige forsøg viser en reduktion i LDL-kolesterol hos hjertepatienter eller personer med forhøjet kolesterolindhold i blodet, når rød gærris anvendes som kosttilskud med et garanteret indhold af det aktive stof monacolin K.