Probiotika til børn og følsomme voksne

Barn fordøjelse

 

Af Eva Lydeking

 

Helbredsproblemer hos børn og unge
Danmarks befolkning er godt 5,8 mio., og heraf er 20 -21 pct. børn og unge op til 18 år.
Flertallet har det relativt godt, men når emnet er børn og unge, må man må medtænke, at ca. 65-70 pct. af voksenbefolkningen har kroniske lidelser, der ganske vist overvejende formodes at komme med alderen, men de vaner og biologiske ressourcer grundlægges i barn- og ungdommen.

En relativt stor del af børn og unge har problemer med helbredet og den generelle trivsel.

  • 16 pct. af 0-9-årige børn i Danmark (98-100.000) oplever betydelige mentale- og trivselsmæssige problemer, heraf bliver otte pct. (49-50.000) diagnosticeret med en psykisk sygdom i hospitalsvæsenet, inden de fylder 10 år.
  • Allergier i form af børneeksem, astma og høfeber forekommer hos ca. en tredjedel af både børn og voksne og starter typisk før 5-årsalderen (370-400.000 af de under-18-årige, hvor ca. en mio. danskere lever med forskellige allergier).
  • Fordøjelsesbesvær i en bred vifte, fra ustabil fordøjelse til luftdannelse, koliksmerter, ubehag og forstoppelse, forekommer hos minimum 20 pct. af befolkningen generelt (1,1-1,2 mio.), samme tal for de 4-18-årige. Forstoppelse hos småbørn er almindeligt.
  • Opmærksomhedsforstyrrelser som ADHD og AAD forekommer hos to til tre pct. førskolebørn, fire til fem pct. fra 10-24 år og to til tre pct. hos voksne. Symptomerne starter før 7-årsalderen.

Fælles for disse hyppige folkesundhedsproblemer er, at der må sættes bredt ind ift. bedre normeringer/flere ressourcer i pasningstilbud, undervisningsinstitutioner og andre børnesammenhænge, fordi disse vigtige opvækst- og modningsår er med til at forme helbredet i mange år frem. Det er trist, at der er en høj grad af selvmedicinering med tobak og alkohol hos teenagere, og at mange har fysiske symptomer som hovedpine, ondt i maven/ryggen med en generel følelse af ikke at passe ind socialt. Angst, humørsvingninger, stress og tristhed er ikke usædvanligt.

I aldersgrupperne 6-8 år, 9-13 år samt 14-16 år er henholdsvis 12 pct. 18 pct. og 19 pct. af børnene overvægtige, og ca. 10 pct. har motoriske vanskeligheder ved skolestart.

Mange af de helbredsproblemer, børn, unge og deres familier kæmper med, kan kædes sammen med grundlæggende forstyrrelser i ernæringen (fx mangel på D-vitamin, olier og visse spormineraler) og forstyrrelser i tarmens mikroflora – som i væsentlig grad styrer både fordøjelsen og samspillet i nerve-, hormon- og immunsystemet.

Antibiotikaforbruget i Danmark er ganske højt (op til 20-25 pct. hos børn, unge og unge voksne, hvert år), hvilket skubber den naturlige, sunde kommunikation mellem bakteriefloraen og resten af kroppens væv og celler.


Tarmfloraens indflydelse på helbredet

Børn fødes med en tarm, hvor der ikke bor nogen bakterier og ”podes” med den bakterieflora, mor har under fødslen, og når der ammes. Modermælk indeholder bifidogene faktorer, der stimulerer bifidobakterier i babyens tarm og slimhinder.
Bifidobakterierne giver normal babyafføring den karakteristiske remouladefarve og yoghurtduft, og de udgør næsten 100 pct. af babytarmfloraen.

Hos babyer, der ammes eller får tilskud med bifidobakterier, ændres tarmfloraen i mere voksen retning med introduktion af skemad. Mange faktorer i opvæksten og gennem livet er medvirkende til, om der udvikles en robust, sund tarmflora og et fleksibelt helbred på den lange bane – eller det modsatte.

Probiotika er levende, venlige bakterier, der har en gunstig effekt på helbredet, når de bliver indtaget i tilstrækkelig mængde.

Det meste forskning i probiotika er lavet med voksne, hvor der er dokumentation for effekt på irriteret tyktarm, ustabil fordøjelse, diarre, forstoppelse, infektionstendens, mundhulesundhed/huller i tænderne, men også områder, der ligger uden for fordøjelsen som hovedpine/migræne, humørstabilitet, allergier og overfølsomheder, leverens sundhed, vægtproblemer, inflammatoriske tilstande.


De første 1.000 dage
De første 1.000 dage refererer til, at barnets vilkår fra forældrenes sundheds- og livsstilstilstand seks måneder før undfangelsen (180 dage), hele graviditeten (270 dage) og frem til 2-årsalderen (720 dage) lægger fundamentet for den langsigtede sundheds- og ressourceprofil, mht. risiko for udvikling af helbredsproblemer. Effekten er størst, jo tidligere gode vaner og gode bakterier der indføres.
Mikrobiotaen i hele kroppen: Mundhule, luftveje, tarme, underliv, urinveje og hud – er en af de store kodnings- og styringsfaktorer i vores biologi.


NDS probiotika

Venlige bakterier konkurrerer med de problematiske bakterier, virus, svampe og parasitter. Venlige bakterier koder immunsystemet til at være roligt, effektivt og kompetent, så allergisk forskrækkelse og stressmønstre dæmpes.

NDS probiotika er dels generelt virkende ift. at genoprette og opretholde en god fordøjelse og dermed helbred (Panda 2, Classic), dels er de indikationsspecifikke (henvender sig til særlige tilstande) og findes i to versioner, ift. hvilken basis bakterierne er blandet i.

Classic, Probiolax, ILD, W-8 og AAD har en madpakke med, som sikrer, at de vækkes af frysetørringsdvalen i levende tilstand:

  • Frugtoligo-sakkarier og inulin, som begge er præbiotika, dvs. opformerer gode bakterier. Desuden lidt ikke-GMO majsstivelse og maltodextrin, kulhydrater, der giver mad til bakterierne, og en mineralblanding med lidt enzym Afligevel er der nogen mennesker, der har besvær med de to præbiotika, da de får luft i tarmene og ubehag, selv af små mængder. Det skyldes som regel en fejlvækst af bakterier i den allerede eksisterende tarmflora.
  • Panda 1, Panda 2, Barrier, Performance, S-60 og SIB-X er lavet uden FOS/inulin og kun med en smule ikke-GMO ris- eller majsstivelse samt amylase og mineralblanding. Disse henvender sig til babyer, meget små børn, sarte og traumatiserede voksne, men kan bruges af alle, afhængigt af behovet.
  • Alle varianterne virker optimalt ved at blive opløst i lidt lunt vand et kvarter før, de indtages på tom mave. Derved passerer de hurtigt igennem mavesækken ned i tynd- og tyktarmen, hvor de skal virke.

Man kan også bruge ikke-sure frugtsafter eller drikkeyoghurt samt plantedrikke baseret på soja, havre, ris, mandel. Kakaoversioner er også brugbare, og hvis der er meget selektive børn i ligningen, kan der bruges så lidt vand som et æggebæger og derfra blande i bananmos (æblemos er for surt) eller is (ikke sorbet, det er for surt).

NDS probiotika er meget potente med mindst 15 mia. CFU (levende bakterier, når de er vækket fra frysetørringen) og kan doseres med ½ tsk. til babyer og småbørn, 1 tsk. fra 3-5-årsalderen.


Gennemgang af de enkelte produkter

Ved valg af produkt så husk på, at de består af forskellige stammer, der samarbejder med kosten og miljøet i barnet. Barnets helbred påvirkes i høj grad af forældrenes sundhed allerede før undfangelsen, da æg- og sædcelle har de bedste udviklingsbetingelser, når begge forældre lever sundt, tarmen inklusive. Det må anbefales at tage et bredt sammensat probiotika, fx Classic eller Panda2 – også i graviditeten.

Figur 1. opsummerer børnerelaterede tilstande, hvor NDS probiotika kan medvirke til forbedring og heling.

  • Flere FIBRE i kosten (fuldkorn, bønner, linser, nødder) medfører øget fordøjelseseffektivitet, især ift. kulhydrater, tarmfloraens funktion forbedres.
  • Mere FERMENTERET mad: yoghurt, kefir, kombucha, fermenterede grøntsager og kimchi giver en øget bredde/diversitet i tarmfloraen og nedsat inflammationsrespons ift. immunsystemet.
  • Probiotika er mere specifikt virkende, ift. hvilke stammer der er i sammensætningen.

 

 

 


Panda 1

Blev oprindeligt udviklet til forebyggelse af allergi/eksem hos babyer, fordi man ved, at forstyrrelser i tarmfloraen starter tidligt hos børn, der er i allergirisiko.
Normaliserer tarmtømning /flow (både ift. diarre og træg tarm). Hvis baby ikke ammes, hjælper Panda 1 til at opretholde en tarmflora, der ligner ammebørns. Hjælper immunsystemet under infektion.

Forbedrer tarmfloraens sammensætning, vækst og kan medvirke til at forebygge tarminfektioner hos for tidligt fødte børn. Sidste seks til otte uger af graviditet til mor, hvis der er allergirisiko. Første 6-12 måneder til baby. Kan bruges bredt til sarte voksne for at opbygge immuntolerance i tarmen.


Panda 2
Støtter tarmflorasammensætning ved allergi, høfeber og beslægtede områder hos børn over 12 måneder og voksne. Normaliserer tarmtømning/flow (både ift. diarre og træg tarm). Hjælper immunsystemet under infektion. Forældrerapporterede gavnlige virkninger fra seks måneder ift. antibiotikabehandling, irriteret tarm/ mere stabil afføringskonsistens, fødevareoverfølsomhed, generelt helbred, humørstabilitet og appetit. Kan bruges bredt, alle aldre over 6-12 måneder.


Barrier

Blev udviklet som antiinflammatorisk støtte ved migræne, hvor den nedsætter anfaldshyppigheden. Nyere forskning har dokumenteret de inflammatoriske processers indflydelse i adskillige andre helbredsproblemer, som humør-ustabilitet, gråt humør, eksamensstress, bekymringstendens og besvær med psykisk at give slip på besværlige tanker. Generel heling af slimhinder.


Performance
Udviklet til at dæmpe utæt tarm/leaky gut og pludselig løs mave/ diarre ved hård træning og sportsudøvelse. Senere erfaringer har vist, at mange har glæde af Performance ved ”nervøs eksamensmave” og andre typer stress, herunder belastende sygdom og genoptræning.


S-60

Blev udviklet til de børn (og voksne), der har besvær med at tåle Lactobacillus Acidophilus, da den i sjældne tilfælde kan danne uønskede metabolitter. Tåles godt ved alvorlig stress, traumer, udviklingsforstyrrelser, svært fordøjelsesbesvær med nedsat enzymdannelse.


SIB-X
Til de meget overfølsomme og sarte med svært og variabelt fordøjelsesbesvær i håb om gradvist at forbedre immuntolerancen ift. at dæmpe ”alarmtilstande i tarmen”, forbedre immuntolerancen (ligesom Panda2), samtidig med at immunkompetencen bevares. Der er minimalt med hjælpestoffer i SIB-X, ingen L. Acidophilus, fokus på immunkompetente bifidobakterier og udvalgte lactobacillus-stammer, der bekæmper uønskede beboere i tarmen.

NDS Probiotika hæmmer uønsket tarmflora (alle), hjælper til generel heling af stressede barrierefunktioner (alle), og derudover har de hver deres specialområde ift. immunsystemets kompetence og tolerance.


Kilder:

Tabeller i Statistikbanken: Børn – Danmarks Statistik (dst.dk)

Boern-og-unges-sundhed-og-trivsel.ashx (sst.dk)

Mental sundhed og psykisk sygdom hos 0-9-årige børn | Vidensråd for Forebyggelse (vidensraad.dk)

Antibiotika – Sundhedsdatastyrelsen

Antibiotika (esundhed.dk)

D-vitaminmangel hos børn og unge i Danmark | Ugeskriftet.dk

Moore, T.G., Arefadib, N., Deery, A., & West, S. (2017). The First Thousand Days: An Evidence Paper. Parkville, Victoria; Centre for Community Child Health, Murdoch Children’s Research Institute.

Reframing the First 1,000 Days | 2018 Global Wellness Trends (globalwellnesssummit.com)

(362) The first 1000 days of life | Sergio Pecorelli | TEDxHECParis – YouTube

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *