I augustnummeret af sund-forskning, kunne du i Kokken og Biopaten læse om sunde madpakker til børnene, og få inspiration til hvordan du kommer væk fra den lunkne leverpostejsmad.
Her får du opskrifterne på brændeældekiks med banan grøntsagsmuffins og solskinssmør, der er lavet af Rose Maimonide, som er skribent på sund-forskning, og på sin egen hjemmeside www.rosemaimonide.com.
Du kan købe bogen “Den sunde madpakke” hvori du finder mange flere lækre opskrifter, inspiration og råd til hvordan du kan spice madpakken op her.
Solskinssmør
Gurkemeje giver en glad gul farve og masser af helsepower. Det er nemlig en heftig antioxidant og virker pronto anti-inflammatorisk og bakteriehæmmende. Brug solskinssmør som smør på brødet – eller prøv at smøre det i en optimistisk sandwich af fuldkornsbrød med kylling, godt foret med lucernespirer og agurkeskiver.
Et Glasfuld
- 200 g solsikkekerner
- 1⁄2-1 dl vand
- 2 spsk. tamari (japansk sojasovs) · 2 spsk. ekstra jomfruolivenolie
- 2 tsk. gurkemeje
- 1 tsk. karry
- Et lille nip fint himalayasalt
- Friskkværnet peber
- 4-5 spsk. citronsaft
- 1 spsk. ahornsirup
Sådan gør du
- Sæt solsikkekernerne i blød i 2-10 timer i vand, så det dækker.
- Hæld vandet fra, og blend solsikkekernerne til mel.
- Tilsæt de øvrige ingredienser, og blend, til massen er glat.
- Regulér eventuelt konsistensen med lidt koldt vand.
- Opbevar solskinssmørret i køleskabet, hvor det kan holde sig 3-4 dage.
Roses fif
Prøv at lave solskinssmørret med valnødder i stedet for solsikkekerner og tilsæt f.eks. kanel i stedet for gurkemeje – mums!
All-in-one Grøntsagsmuffins. Fotokreditering, Sakarias Wodka.
All-in-one Grøntsagsmuffins
Her er alle tiders chance for at få brugt en rest dampede grøntsager og smuglet en masse grønt, protein og fuldkorn i dit barn. Kort sagt, en all-in-one godbid til madpakken.
Ca. 10 store muffins
- 150 g dampede grøntsager · 100 g gulerod
- 150 g squash
- 1⁄2 bundt persille
- 250 g groft speltmel · 1-2 tsk. bagepulver · 4 æg
- 150 g hytteost
- 1 tsk. fint himalayasalt · Friskkværnet peber
Sådan gør du
- Blend de dampede grøntsager.
- Rens gulerødderne, og riv dem fint.
- Skyl squashen, og riv den groft.
- Skyl persillen grundigt, og hak den til ukendelighed.
- Bland mel og bagepulver.
- Pisk æg og hytteost hurtigt sammen.
- Rør alle ingredienserne sammen.
- Fyld dejen i muffinsforme, som er smurt med lidt olivenolie, ellers hænger dejen fast.
- Bag dem ved 200 grader i ca. 40 minutter
Roses fif
Variér disse muffins med alverdens grøntsager, finthakket oliven, soltørret tomat, krydderier, krydderurter, grønærter og andet godt. I stedet for persille kan du bruge dampet spinat eller fintsnittet grønkål. Du kan bruge kogte kartofler, som moses grundigt med en gaffel, i stedet for blendede dampede grøntsager.
Brændenældekiks med banan. Fotokreditering, Sakarias Wodka.
Brændenældekiks med banan
Brændenælde er en rigtig superfood, fuld af vigtige mineraler, især jern og calcium, som dit barn har rigtig meget brug for. Brændenældemel kan købes i din lokale helsekost eller hos for eksempel helsemarie.dk. Du kan også sagtens bruge knust, tørret brændenælde.
En pladefuld
- 100 g solsikkekerner
- 100 g rugmel
- 100 g fint speltmel
- 2 spsk. brændenældemel
- 1 tsk. fint himalayasalt
- 2 modne bananer
- 100 g jomfrukokosolie
Sådan gør du
- Mal solsikkekernerne til mel i en blender eller kaffemølle.
- Bland solsikkemelet med det øvrige mel og salt.
- Mos bananerne grundigt med en gaffel, og rør dem sammen med melet.
- Tilsæt kokosolien, og saml dejen med fingrene.
- Lad dejen hvile 1⁄2 time i køleskabet.
- Rul dejen så tyndt ud som muligt på et stykke bagepapir.
- Skær dejen ud i passende stykker.
- Bag ved 200 grader i ca. 15 minutter.
- Lad kiksene afkøle helt, og put dem i en dåse.
Roses fif
Hvis du ikke kan blende eller kværne solsikkekerner, kan du hakke dem så fint som muligt. Erstatter du brænde- nældemelet med kanel, har du nogle dejlige kanelkiks! Du kan også udstikke dejen med sjove forme, det vil dit barn sikkert elske at være med til.