På sporet af aloeplantens mangfoldighed

 

 

Resultater fra ny forskning viser, at polysakkarider varierer i forskellige aloeplanter. Det kan give en indikation om, at aloeplanten i virkeligheden kan opdeles i flere underkategorier. Hver plante har altså forskellige egenskaber.

 

Af Benedikte Mikkelsen
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – februar/marts 2019

 

Planten aloe veras popularitet vil ingen ende tage, hvilket heller ikke er så underligt, da vidunderplanten har gavnlige egenskaber på alt fra slimhinder i mave og tarm til behandling af solskader og brandsår. I forskerverdenen er aloe derfor også stadig et ”hot topic”, og ønsket om at opnå den fulde forståelse af de individuelle polymerkomponenter i aloe veras blad mesofyl brænder stadig. Hvordan komponenterne interagerer med hinanden, og hvilken effekt de så har på den menneskelige krop, er også kilde til videre forskning. I skrivende stund undersøger Statens Naturhistoriske Museum og Københavns Universitet, hvordan aloe kan artsbestemmes, ud fra hvilke antistoffer polysacchariderne binder sig til.

Kortlægges de gode egenskaber i hver plantesort i undergrupperne, åbner det lovende muligheder for at kombinere planterne og skabe forbedrede aloe vera-præparater.

 

Blad mesofyl er det fotosynteseaktive væv i bladet. Det sidder under palisadevævet, som er overfladen på bladet. Det væv rummer 80 % af et blads grønkorn, hvis funktion er at fange solens stråler og give bladet dets grønne farve. Resten af bladet består af svampevæv, der fungerer som udluftning af bladets indre.

 

Når aloe artsbestemmes

Nu er det muligt at artsbestemme aloe, ud fra hvilke antistoffer polysakkariderne binder sig til. Du plejer at sætte vera efter aloe, men faktisk kan der også sættes ferox efter. Der er tale om to planter i aloefamilien, som har grundlæggende biologiske ligheder, dog er der fundamentale forskelle. Interessant er det, at det kun er xyloglucan fra aloe vera, som binder til antistofferne, hvorimod xyloglucan fra aloe ferox ikke binder til antistofferne. Det påvises altså her, at sammensætningen af polysakkarider varierer fra art til art.

Vores immunforsvar indeholder antistoffer, som aktiveres, når antigener udefra binder sig til antistofferne. Det kan være en forklaring på, at aloe vera kan styrke vores immunforsvar.

Metoden CoMPP anvendes til at studere mængden af, og interaktioner imellem, hundrede tusinder af molekyler samtidig, og metoden anvendes ligeledes til analyse af aloe vera.

Vores immunforsvar indeholder antistoffer, som aktiveres, når antigener udefra binder sig til antistofferne.

 

Analyse af aloe vera hedder Carbohydrate MicroarrayProfiling, CoMPP og kan groft sagt inddeles i følgende trin:

  1. Ekstraktion: i vand, i svag base og i base (det er for at binde de organiske syrer)
  2. Duplikering (8x pr. ekstrakt)
  3. Blanding med antistoffer (mAbs) og med sekundære antistoffer
  4. Visualisering af antistofbinding (bånd i geler)
  5. Sammenligning af forskellige arter

 

Aloe vera til din udvendige pleje

Aloe vera kan gavne dig både indefra og udefra. Dit største organ, nemlig din hud, udsættes for mange strabadser. Vinterkulde, luftforurening og dårligt indeklima er blandt de største syndere til for tidlig aldring i form af rynker og slap hud. Dit immunforsvar vil forsøge at beskytte dig, men måske tager de mange frie radikaler overhånd og nedbryder collagen og liposomer, som ellers hjælper dig mod trist og rynket hud. Du kan med fordel benytte aloe vera creme som en forebyggende behandling både mod fx solskader, men også mod ældning af huden.

Oplever du akutte skader i huden, som forbrænding eller for meget sol, kan du duppe aloe vera gel på det ramte område. Lider du af eksem, tør hud, eller vil du bare gerne have en dagcreme, kan du anvende Avivirs aloe vera creme xtreme, som er intensiv pleje til ekstra tør og belastet hud. De fine linjer omkring øjnene kan bekæmpes med aloe vera eye gel, som plejer og er uparfumeret, så den kan anvendes til den sarteste hud.

Aloe vera kan gavne dig både indefra og udefra.

 

Aloe vera til din indvendige pleje

De berømte polysakkarider, som findes i aloeplanten, kan normalisere den naturlige fordøjelse, og du kan have glæde af dem, hvis du lider af diarre eller træg mave. Mavesækken falder til ro, da gelen virker regulerende på pH-værdien. Selv dine sure opstød eller for meget mavesyre kan afhjælpes, hvis du to til tre gange dagligt drikker 15 ml Avivir drikke aloe vera eller tager to til tre Avivir aloe vera kapsler. Aloe vera kan styrke slimhinderne og mindske inflammationer og irritation. Faktisk tyder meget på, at udover at aloe vera hjælper det lokale immunforsvar, så beskytter gelen også mod virus og bakterier og sætter en stopper for dem, inden der opstår inflammation.

Forskerne mener, at aloe veras indhold af gruppen af polysakkarider påvirker bl.a. makrofagerne. Makrofagerne er en del af immunsystemet, som skal sørge for, at der altid er den rette mængde af nogle andre immunstoffer, cytokinerne, til stede. Nogle af dem skaber inflammationer og dermed sygdom, mens andre hindrer sygdom. Ved at give aloe vera gel i kapselform eller i flydende form ses således en regulering af immunsystemet.

 

Følg os, og følg forskningen i aloeplanten

Ja, aloe vera kan bruges til næsten alt, men aloe er altså ikke bare aloe. Avivir kender vi herhjemme som førende inden for aloe vera både til indvortes og udvortes brug. Firmaet følger forskningen tæt, herunder både aloe vera-plantens mangfoldighed, og hvilke gavnlige effekter hver art kan give os mennesker. Sund-forskning følger ligeledes sporet, som bringer os dybere ind i aloe vera-plantens forunderlige verden.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *