Her får du min opskrift på en skøn nøddepostej med svampe og grøntsager. Postejen har en flot rødbrun farve og den passer rigtig godt til julebordet og kan selvfølgelig også nydes på andre årstider. Postejen er dejlig både varm og kold og kan bruges til en grøn aftensmad eller som pålæg toppet med fx rødkål, rødbeder eller syltede agurker.
Af Lisbeth Tordendahl
Det skal du bruge
2 mellem store løg (200 g, renset vægt)
2 fed hvidløg
150 g rødbede (renset vægt)
50 g gulerod (renset vægt)
200 g champignon
2 spsk. ekstra jomfruolivenolie
Hel muskatnød
200 g kogt kartoffel
2 spsk. tamari
150 g hasselnødder
Frisk timian
Salt
Friskkværnet peber
Sådan gør du
Skær løg i små tern. Hak hvidløg fint. Riv rødbede og gulerod fint. Skær champignon i småstykker. Varm olien på en pande. Sautér løgene til de er klare, men uden de tager farve. Kom hvidløg, rødbede og gulerod ved, og sautér et par minutter. Tilsæt 1 tsk. fintrevet muskatnød.
Fordel blandingen jævnt ud på panden og lad det stå ved svag varme, mens du river de kogte kartofler på den grove side af rivejernet. Kom kartoflerne i en skål. Sluk for panden, og kom løgblandingen op i skålen til kartoflerne.
Sæt panden tilbage på blusset, skru op, og kom champignon ved. Sautér, til de begynder at afgive væde, og bland så tamari i. Bland godt rundt, og rør med jævne mellemrum, indtil væden er fordampet/kogt ind. Kom champignonerne op i skålen.
Kværn nødderne til nøddemel i en elektrisk nøddekværn (kan godt gøres i hånden, hvis du ikke har en kværn og er tålmodig og grundig med kniven …). Melet skal være til den grove side, ikke pulverfint, og der må godt være lidt småstykker af nødder. Bland nøddemelet sammen med alt det andet i skålen.
Pil bladene af den friske timian, du skal bruge 1 spsk. i alt. Hak dem groft og bland dem grundigt med de øvrige ingredienser i skålen. Smag til med salt (ca. ½ tsk., men det afhænger af saltstyrken på den tamari, du bruger) og peber.
Fordel massen i en postejform (jeg bruger en 1-liters form), pres det fast sammen, og jævn overfladen. Bag postejen i en 200 grader varm ovn i 40 minutter.
Få inspiration til grøn julemad og klimavenlige julevaner i e-bogen Grøn og Bæredygtig Jul, der kan hentes gratis på www.lisbethtordendahl.dk