Vinter og kulde … skal hunden have tøj på?

Hunde med tøj2

 

Man kan undre sig over, at hunde før i tiden har levet i bedste velgående uden menneskers indblanding, og nu er der opstået et behov. Forklaringen skal findes i vores avl af hunde.

 

Af Charlotte Dinesen & Team

 

Vores kæledyr er vant til at opholde sig indendørs i varme stuer, og derfor er deres pels ikke udviklet til at modstå den bidende kulde sammenlignet med deres forfædre, ulvene. Vi har avlet hundene til at udvikle sig på en bestemt måde, og derfor er hundenes behov for tøj menneskeskabt.

Dertil kommer, at vi i dag importerer hunde fra alle verdenshjørner, hvor de ofte lever under andre klimaforhold. For eksempel stammer mange af vores hunde fra varme lande, og de hunde kan ikke pludselig gro sig en underuld tilpasset Danmarks kolde vejr. Derfor kan vi være nødt til at hjælpe dem lidt på vej med en lille hundefrakke.

Hvem skal have tøj på?

Mængden af pels og ikke mindst underuld og hundens race er afgørende for, hvordan hunden klarer kulden. En hund med tynd pels eller uden underuld skal måske have hjælp til at holde varmen med tøj. Hvis din hund opfører sig helt normalt, når der er regn, rusk og måske sne, er det et godt tegn. Men hold øje med, om hunden begynder at bevæge sig anderledes i det kolde vintervejr og viser tegn på, at den synes, det er ubehageligt at være ude i.

Pynt, pjat eller nødvendigt?

Mennesker har brug for overtøj, men gælder det samme for hunde, eller er alt tøjet blot et udtryk for hundeejeres kærlighed til dyremode?

December til marts er årets koldeste måneder i Danmark. Kulden kalder på varme vinterstøvler og vanter, men om vores kæledyr også skal klædes på til årstiden er et omdiskuteret emne, som kan dele vandene mellem hundeejere.

Hundens pels afgør behovet for tøj

Der er stor forskel på, om man taler om en lille og tyndpelset dansk-svensk gårdhund, en mellemstor langpelset jagthund som fx en setter uden underpels, eller om man taler om en cockerspaniel eller en labrador, der begge har en tykkere og mere isolerende underpels.

Alle hunde er forskellige, og derfor er behovet for overtøj ikke ens. Man kan fristes til at tro, at små hunde, grundet deres lille størrelse, vil fryse mere end andre hunde, men sådan hænger det ikke sammen. Det afgørende for, om hunden kan holde varmen eller ej, er hundens pelstykkelse og underuld. Herudover har hundens alder og sundhedstilstand også en betydning.

Hunde kan generelt ikke generere mere varme fx ved at indtage mere foder. Skal hundeejerne gøre en forskel for deres firbenede venner i vinterkulden, må de give hundene varmt tøj på. Det er altså ikke et spørgsmål om mode for hundeejeren, men et reelt behov for ekstra isolering.

Hvornår fryser min hund?

Hunde, der ikke bærer på et tykt lag underuld, er mindre modstandsdygtige over for kulde sammenlignet med andre hunde. Man kan tydeligt se på hunden, hvis den fryser. Bevæger den sig frit på gåturen, eller ryster den? Hvis hunden har en forkrampet kropsholdning, tyder det på, at den er kold.

Bliver hunden alvorligt nedkølet, specielt ældre hunde, er den mere modtagelig over for sygdomme, bl.a. gigt, på samme måde som mennesker. Hunhunde kan få urinvejsinfektion, hvis de bliver for kolde. Et godt råd er derfor at gå flere korte ture i løbet af dagen i stedet for én lang tur, når kulden bider. Kropsdele, der stikker ud, som ører, halespids og pungen hos hanhunde, er mest udsat for kulden. Vi opfordrer også til, at man tager hånd om poter, snude og ører med de dertil producerede produkter, olie eller bivoks. Undlad vandbaserede produkter.

Tøj til hundens klædeskab

Der er mange forskellige muligheder for hundetøj og -dækkener. Vær opmærksom på stofkvaliteten, at jakken isolerer hele ryggen samt mave, at den sidder rart, og stropperne ved bagben ikke er for stramme. Gå til en specialbutik med et stort udvalg, og få rådgivning, så du undgår fejlkøb.

Arbejds- og brugshunde (fx jagthunde) bør efter ekstrem aktivitet i våde omgivelser have et vandsugende og varmende dækken for at undgå at blive afkølet i jagtpauserne.

Skyl også hundens poter fri for salt og isklumper, når I er hjemvendt fra gåturen, og smør evt. med en god potecreme. Nogle må benytte en sko, hvis der er sår eller sart hud.

Ud over at hundetøjet skærmer for kulde og vind, dækker det også for skidt, snavs og sne, som særligt langhårede hunde slæber med sig efter en gåtur. Hundetøjet er derfor også til stor gavn for hundeejere, der kan spare tid på pelsplejen efterfølgende.

God vinter til jer alle fra Team Den Grønne Pote

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *