Så vigtig er fiskeolie for din graviditet

 

 

Mødre, som har et højt indtag af omega-3-fedtsyrer, føder børn med sundere tarmflora, mindre allergi og muligvis også færre vægtproblemer senere i livet.

 

Af Bjørn Falck Madsen, videnskabsjournalist
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – august/september 2018

 

Hvis du er gravid eller planlægger at blive det, er der al mulig grund til at spise mere fed fisk eller at tage et fiskeoliepræparat. Irske og amerikanske forskere har nemlig påvist, at det gavner både i fostertilstanden og efter fødslen. Det helt nye forsøg afslører, at morens indtag af omega-3-fedtsyrer både i forbindelse med graviditeten, og når hun ammer, kan have afgørende virkning for babyens kropsvægt og tarmflora i det lange løb.

 

Sundere tarmsystem senere i livet

Man ved, at de rette tarmbakterier har stor betydning for ens generelle helbred, især når det gælder om at bevare en sund kropsvægt og en sund tarmfunktion. Forskerne bag den nye undersøgelse siger, at hvis en mor spiser flere sunde fedtstoffer under graviditet og amning, kan hun hjælpe sin baby med at udvikle de rigtige slags mikrober i tarmsystemet og opnå en sund tarm senere i tilværelsen.

 

Forebygger allergi hos babyer

Også når det gælder forebyggelsen af allergi, har omega-3-fedtsyrer stor betydning. Den svenske forsker Catrin Furuhjelm, som er læge på Linkjöping Sygehus i Sverige, har lavet en undersøgelse af 145 gravide kvinder, som enten fik kapsler med fiskeolie (hun anvendte præparatet Bio-Marin) eller snydekapsler med sojaolie. Kvinderne skulle tage præparaterne fra graviditetens 25. uge frem til tre til fire måneder efter, børnene begyndte at få brystmælk. Det fremgik tydeligt, at der var signifikant færre problemer med allergi blandt de børn, hvis mødre havde indtaget fiskeolie.

 

Omega-3 som frie fedtsyrer optages lettere

En af grundene til, at Bio-Marin egner sig til forskning, er, at præparatet indeholder omega-3 i form af frie fedtsyrer, som kroppen kan optage direkte. De fleste fiskeoliepræparater indeholder omega-3 som triglycerider, hvilket indebærer, at fordøjelsen skal spalte dem, før de kan optages. Med Bio-Marin er dette led i fordøjelsesprocessen sprunget over, og det bevirker, at man optager omega-3-fedtsyrerne hurtigere og bedre.