Har du skimmel?

 

 

Lider I af uforklarlig snue, kløe og træthed hjemme hos dig? Måske også astma? Så kan der være skimmelsvamp på spil. Skurken bag skimmel er ofte et fugtigt indeklima. Og skimmel bør tages alvorligt.

 

Af Rose Maimonide, rosemaimonide.com
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – august/september 2018

 

Skimmel rammer helbredet
Hvis der er sundhedsskadelig skimmelsvamp i din bolig, kan det typisk give hovedpine, hud- og øjenkløe, snue, irriterede slimhinder, åndedrætsbesvær, svimmelhed, træthed og problemer med koncentration og hukommelse. Hvis du har astma eller allergi, er du i øget risiko, og skimmelsvampen kan forværre dine symptomer.

 

Tegn på skimmel
Det er ikke okay, at der gror hår på skoene i entreen eller mug på væggen i soveværelset! Hvis det vel at mærke er sundhedsskadelig skimmel, der er på færde.

Skimmel viser sig ofte som pletter eller større plamager. Skimmel kan have alle farver. Har du mistanke om skimmel, så få det testet. Når testen så forhåbentlig afgør, at det bare er en lille ufarlig slags, som I har boende, så kan du slappe mere af. Du kan bl.a. bestille en skål- eller aftrykstest. Vælg en type med artsidentifikation.

 

Skrub med brintoverilte
Hvis du vasker ned med kost, sæbe og vand, vil svampesporer sprede sig i hele rummet og ikke dø. Når skimmelen dør, “spytter” den svampegiftstoffer ud, som gør os syge. Særligt gravide, men også ammende og småbørn, skal holde sig langt væk fra håndtering af skimmel!

Hvis mængden af skimmel er relativt lille, er det en god grøn løsning at nedvaske den ved at skrubbe hårdt med en 20-30 % brintoverilteopløsning. Private kan købe brintoverilte i fx Matas, dog kun i 10 %, som kun tvivlsomt virker effektivt nok. Derfor anbefales professionel afrensning med brintoverilte. Brintoverilte bleger en anelse, hvilket gør, at man nemmere får aftegninger bort.
Brug meget gerne en damprenser efterfølgende.

 

Tørdamp og pesticider
Den grønneste og sundeste men dyre løsning er at få et firma til at tørdampe skimmelen væk. Det er klart det bedste valg, hvis du har meget skimmel, fx i kælder, ved fugtskader eller lign.

Et alternativ til brintoverilte er pesticidholdige produkter som Kefawash eller Hysan. Aktivstoffet er et pesticid, der kan sammenlignes med noget, landmanden kan have i sin tank bag traktoren. Det er et potent kemikalie, der er meget effektivt. Brug handsker og åndedrætsværn, hvis du vælger denne løsning, og luft ud efterfølgende i flere uger, hvor du ikke bør opholde dig i rummet. Det bedste er at få en professionel virksomhed til at håndtere opgaven.

 

Vidste du …
at ifølge skimmeleksperter er Rodalon en dårlig løsning? Skimmelen vokser nemlig ud på ny samme sted. Rodalon er desuden voldsomt miljøbelastende.

 

Sådan forebygges skimmelsvamp
Det er altid vigtigt at forebygge skimmelsvampeangreb. Det gør således ingen forskel, om du fjerner den observerede skimmelsvamp, hvis ikke du også gør noget ved selve årsagen til skimmelsvampene – nemlig fugtproblemerne. Skimmel vokser nemlig ikke, hvis der ikke er fugtigt. Sørg for at holde din bolig så tør som mulig, så du hæmmer skimmelsvampenes vækstbetingelser.

Du kan også få skimmel, fordi en eller flere af væggene i din bolig ikke er isolerede ordentligt. Så bliver de kolde. Og det bliver værre, hvis dørene er lukkede.

Derudover kan du også med din adfærd sørge for at hæmme svampens vækstbetingelser.

Fugt kan nemlig også opstå i forbindelse med madlavning, badning og lignende.

Hvis dit barn vokser op i et dårlig indeklima med høj luftfugtighed, giver det øget risiko for at udvikle astma.

 

For at holde din bolig tør kan du …

 • være opmærksom på for meget fugt fra bad og madlavning
 • brug en god emhætte, hver gang du laver mad
 • hav udsugning i badeværelset
 • sørge for, at emhætten og udsugningen er rene og velfungerende
 • brug en affugter i fugtige rum
 • holde taget tæt
 • reparere vandskader
 • rense tagrender, nedløbsrør og tagbrønde
 • tjekke, om kloakker, afløb og dræn fungerer ordentligt, og at der ikke løber vand ned ad muren, når det regner
 • reparere fuger og revner i facader og fundamenter
 • sikre, at fuger omkring vinduerne er tætte
 • holde friskluftsventiler i vinduesrammer og vægge åbne
 • se efter, om aftrækskanaler og udsugningsventiler fungerer
 • lave aftræk i badeværelset med en ventilator, der er aktivt sugende og fugtstyret
 • lufte godt ud, og lav gennemtræk i din bolig 5-10 minutter flere gange om dagen
 • hænge dit tøj til tørre udenfor, eller bruge en tørretumbler med aftræk i det fri
 • holde samme temperatur i alle rum i din bolig og ikke lavere end 18 grader

 

Om Rose Maimonide

Rose Maimonide hjælper børnefamilier med at have nemt ved at leve sundt og grønt i en travl hverdag. I Roses online univers Grøn Stue får du genveje, personlig rådgivning og varmt fællesskab omkring alt inden for din bæredygtige hverdag. Se mere på rosemaimonide.com. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *