Sådan går du en stor bue uden om trætte, tunge ben

shutterstock_294510365

 

Trætte, tunge ben, hævede fødder, åreknuder og øget risiko for blodpropper er typiske problemer for mennesker med svage vener og defekte veneklapper. Vejen frem er at styrke dit kredsløb på naturlig vis med fransk maritim fyrrenålebark.  

 

Af Kristine Bindslev
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning og //mig// – august/september 2015

 

Trætte, tunge, hævede, krampende og kløende ben er tegn på, at dine vener er svage. Udover at være en daglig belastning, kan svage vener ligeledes være kosmetisk generende pga. karsprængninger og åreknuder. I starten er belastningen ved venesygdomme forholdsvis lav, men behandles venesygdomme ikke, kan tilstanden med tiden blive ubehagelig og kronisk. Svigter klapperne i de overfladiske vener, får man åreknuder, også kaldet varicer. Svigter klapperne i de dybe vener, får man hævelse, hudforandringer, åreknuder og eventuelt sår på benet. Når klapperne i de dybe vener er ødelagt, kaldes det kronisk venøs insufficiens, og i værste fald kan det forårsage blodpropper.

 

Hvem skal være særlig på tæerne for forebyggelse og behandling af veneproblemer

Har din mor eller far svage vener, er du gravid, overvægtig, inaktiv, ryger, p-pille-bruger, eller tilhører du den ældre generation, så har du større risiko for at få venesygdomme. Det er også værd at vide, at alkohol virker karudvidende, og visse former for medicin samt vedvarende forstoppelse fremmer venesygdomme. Og så er det et faktum, at kvinder rammes hyppigere end mænd. Hvordan opstår veneproblemer? Menneskekroppen har cirka 5 liter blod, der skal pumpes rundt i vores karsystem. Blodets kredsløb går fra hjertet til de store arterier til muskulære arterioler og til kapillærer for derefter at gå til venoler, til vener og tilbage til hjertet. Venerne er altså de blodårer, som fører blodet tilbage til hjertet ved hjælp af veneklapper. Men hvis disse klapper af en eller anden grund bliver ødelagt, vil blodet kunne hobe sig op i venen. Da kan der sive væske ud af blodkarret, og ud i vævet opstår hævelse.

 

Pycnogenol styrket kapillærvæggene – kroppens mindste blodkar

Pycnogenol har vist i kliniske undersøgelser at styrke kapillærvæggene og forebygge ødem. Forskning har vist, pycnogenol tætner porøse kapillærer og stopper udstrømningen af blod i vævet, som forårsager hævelser, ødem og mikro-blødninger. Sammen med sine anti-inflamma-toriske egenskaber og evne til at reducere trombose-anfald, er pycnogenol vejen til venøs sundhed.

 

Pycnogenol styrker venøs sundhed

Ekstraktet fra det maritime fyrretræsbark indeholder planteekstraktet pycnogenol. Træet vokser langs kysten i Frankrig, og barken indeholder en unik kombination af procyanidiner, bioflavonoider og organiske syrer, som i utallige forsøg har vist sig at fremme venøs sundhed. I mere end 40 år er ekstraktet blevet undersøgt, og mere end 220 publicerede studier og oversigtsartikler peger på både sikkerheden og effekten af pycnogenol. De seneste resultater er offentliggjort i Journal of Clinical og viser, at pycnogenol forbedrer blodgennemstrømningen og styrker venøse vægge. Ekstraktet fra det maritime fyrretræsbark viste sig ydermere effektiv til at reducere ødemer, det vil sige hævede ben, hudforandringer og smerte under gang.

 

Medicin virker halvt så godt som fyrretræsbark

I Italien har forskere desuden sammenlignet effekten af pycnogenol med lægemidlet Daflon. Daflon anvendes ved lokale væskeansamlinger, som skyldes dårligt fungerende veneklapper i benene samt til behandling af hæmorider. Resultatet var positivt. Forsøget blev gennemført ved L’Aquila University. I en sammenlignende analyse fik 86 patienter med kronisk venøs insufficiens enten 150 mg pycnogenol, 300 mg pycnogenol eller 1000 mg Daflon dagligt i otte uger. Herefter vurderede man ankelhævelser, ødemer, smerter, urolige ben, hudforandringer og rødme i begyndelsen af undersøgelsen, efter fire og otte ugers behandling. Efter otte ugers behandling oplevede patienter, som fik pycnogenol, en reduktion af ankelhævelser med 35 procent, mens Daflon-gruppen kun oplevede en reduktion på 19 procent. Smerte, uro i benene, følelse af tunge, hævede ben og hudforandringer blev i pycnogenol-gruppen nedsat med 64 %, mens Daflon-gruppen oplevede halvt så effektiv en behandling

 

Fyr op for blodet med fyrrebark

Når det værker i benene, gør det underværker at sørge for at få bedre blodcirkulation i benene samt styrke blodkarrene. Det er lige præcis, hvad det aktive stof pycnogenol i fransk fyrrebark kan gøre. I det italienske forsøg målte lægerne ved hjælp af små sensorer desuden den transdermale oxygen og carbondioxid koncentration i underbenene. Patienterne, der fik pycnogenol, øgede ilten og sænkede CO2-indholdet, hvilket tyder på en betydelig forbedring af blodcirkulationen i benene. Daflon derimod gav ikke nogen signifikant effekt på iltning af vævet. Endelig kunne man konkludere, at et tilskud af 300 mg pycnogenol ikke gav en signifikant bedre virkning end behandling med 150 mg pycnogenol med undtagelse af ødemer. Den højere dosis pycnogenol gav væsentlig større reduktion af ødemer.

Active legs fra New Nordic består af fransk maritim fyrrenålebark i kombination med rødvinsblade og peber, der ligeledes hjælper med at give en god blodcirkulation i benene. Tabletten indeholder desuden vitamin C. C-vitamin er med til at sænke karvæggens gennemtrængelighed og hindrer således væske i at trække ud i benet. Elasticiteten og muskelkraften forbedres i karvæggene med C-vitamin.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *