Sådan styrker du din fordøjelse i julen

fordojelse-tegning

 

Vi går en sød tid i møde. Og vi går en hård tid i møde, hvis vi spørger vores mave og tarm. Julen med alt dens inaktivitet og overflod af flæsk og sukker lurer lige om hjørnet, men vi har et godt forslag til, hvordan du undgår ”julesygen”.

 

Af Kristine Bindslev
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning og //mig// – december 2015/januar 2016

 

 

December måned bugner af flæskesteg, brune kartofler, konfekt og risalamande. Og julen betyder ikke kun mere mad, men ofte også mindre motion. Selv de sundeste mennesker spiser nok lidt anderledes i julen end normalt. Resultatet er, at vi pludselig sidder med kvalme, halsbrand, ondt i maven eller forstoppelse. Men du kan gøre rigtig meget for at styrke din fordøjelse helt naturligt, så du kommer gennem december uden mavepine og oppustethed.

 

Skål og glædelig jul med Brottrunk
Skænk en gave til din fordøjelse, skænk et halvt glas Brottrunk efter hvert måltid. Til daglig fungerer fordøjelsen forhåbentlig, og derfor bruger du ikke ret meget tid på at tænke over pre- eller probiotika. Men Brottrunk er et prebiotika, som fodrer de gavnlige tarmbakterier og hjælper med at opretholde en god tarmflora. Stoffer, der stimulerer væksten af fordelagtige bakterier i tarmene, kaldes prebiotika. Der er tale om fiberstoffer, der ikke optages i kroppen. Det er nødvendigt at have en god mængde af sunde tarmbakterier, der deltager i fordøjelsen og holder tarmen sund, så den kan optage næringsstofferne. Fodrer du bakterier rigtigt, klarer de deres opgave langt bedre.

 

Der er noget i luften og luft i maven
Marcipanen, vaniljekransene og det hvide brød under rejerne eller laksen bidrager til gæringsprocesser i tarmsystemet, som giver luft i maven og oppustethed. De simple kulhydrater danner god grobund for en overvækst af gærsvampe i tarmsystemet. Med en pH-værdi på 2,9 og i gennemsnit fem millioner kolonidannende mælkesyrebakterier per milliliter er Brottrunk hurtig til at få ryddet op i en gærende, oppustet tarm.

 

Er prebiotika ikke nok til at opnå en sund sammensætning af tarmbakterierne, kan du tage tilskud af fx MaxiFlor, et probiotika med mælkesyrebakterier.

 

Når der sættes prop i fordøjelsen
I Danmark er julemåneden lig med frokoster, der tager fem til syv timer hver. Derfor er det ikke så mærkeligt, at vores fordøjelse står af, og vi får forstoppelse. Men hvad sker der, når motion og sund kost bliver byttet ud med ænder og marcipangrise? Når maden skal fra mavesækken ned i tarmen, bliver maden automatisk findelt for at beskytte tarmen mod, at for store ting falder derned. Og jo mere mad, der er i maven, jo længere tid tager det at findele. Desuden gælder det for den 12 meter lange tarm, at det tager lang tid for maden at komme hele vejen igennem. Og med alt det, der fyldes i maven i julen, får man heller aldrig tømt tarmene helt. De er konstant fyldte. Dertil gælder, at fed mad er længere tid om at blive fordøjet i mavesækken, og fedtet hæmmer tømningen fra mavesækken. Det tager altså længere tid at få maden ned i tarmen, når der er meget fedt. Så kan der hurtigt opstå forstoppelse.

NB! Hold igen med alkoholen. Alkohol nedsætter fedtforbrændingen, og det kan være med til at udløse en anden udbredt eftervirkning af overspisning – forstoppelse.

 

Juleudskejelserne varer næsten lige til påske
Det bedste råd er selvfølgelig at lade være med at overspise. Men traditionen tro fylder vi os med alskens gode sager i de mørke måneder. Men det ender hurtigt ligesom i sangen ”Nu er det jul igen, og nu er det jul igen”, hvor julen varer lige til påske. Du skal træne omkring 14 dage for at rette op på 14 dages synd. Træner du to gange om ugen, betyder det altså, at konditionen først er vendt tilbage til en normaltilstand i slutningen af februar. Næstbedste råd eratnyde maden – men husk at motionere. Tag eksempelvis cyklen i 20 minutter om dagen. En lille smule motion hjælper rigtig meget på forstoppelse. Man skal samtidig huske at drikke rigeligt med væske. Når man indtager en masse fed mad, er det vigtigt, at kroppen kan få renset ud, det gøres bedst ved hjælp af rent vand. Endelig kan det være en god ide at sørge for at fortynde det tunge og fede med noget, der er lidt lettere og godt for maven. Sæt fx nogle grove grøntsager på bordet sammen med kødet, så er der større sandsynlighed for, at du slipper for de uheldige bivirkninger ved den søde juletid.

 

Brottrunk fodrer de gavnlige tarmbakterier og hjælper med at opretholde en godtarmflora.

 

Brottrunk fra Natur-Drogeriet indeholder fem millioner godartede, kolonidannende mælkesyrebakterier pr. ml samt enzymer. Enzymerne i drikken kontrollerer mange biokemiske reaktioner i vores krop, mens bakterierne er positive og gavnlige for fordøjelsessystemet.

Kanne Brottrunk fremstilles af specialbagt surdejsbrød fra biologisk dyrket korn (hvede, rug, havre), som er smuldret og tilsat kildevand i store gærkar. Ud over vitaminer, mineraler og sporstoffer indeholder Brottrunk bioaktivt gær og levende laktobaciller. Brottrunk betyder brøddrik. Drik en halv kop efter hvert måltid.