En undersøgelse, der sammenlignede selenindholdet i blodet hos folk med kronisk nyresygdom, har vist, at dødeligheden er højere hos de patienter, som har lavest selenindhold i blodet.
Af Bjørn Falck Madsen
I Danmark lider omtrent ti procent af befolkningen af kronisk nyresygdom i varierende grad. Sygdommen er i mange tilfælde knyttet til diabetes og forhøjet blodtryk. Da kronisk nyresygdom kan føre til nyresvigt og øge risikoen for hjerte-kar-sygdom, er det vigtigt at sætte ind med den rigtige behandling, da sygdommen i værste fald kan være dødelig.
En ny undersøgelse, som er offentliggjort i tidsskriftet Biological Trace Element Research, peger på, at stoffet selen har en vigtig rolle. Kronisk nyresygdom er forbundet med oxidativt stress og inflammation, og da selen både beskytter mod oxidativt stress og har antiinflammatoriske egenskaber, giver det god mening, at stoffet kan være med til at regulere sygdommen.
Fem gange højere dødelighed
Forskerne bag undersøgelsen rekrutterede 75 patienter med kronisk nyresygdom og sammenlignede deres selenindhold i blodet med dødeligheden efter en periode på tre år. De observerede, at selenniveauet hos dem, der døde, var signifikant lavere end hos de øvrige patienter. Helt konkret kunne de se, at hvis selenindholdet i blodet lå lavere end 66,35 mikrogram pr. liter, var der en fem gange højere risiko for at dø af sin nyresygdom inden for en treårig periode. I den forbindelse er det interessant, at den grænseværdi ligger meget tæt på det selen-indhold, som er blevet målt blandt ældre mænd og kvinder i den svenske befolkning. Her lå tallet på 67,1 mikrogram pr. liter.
Undersøgelsen peger således på en signifikant sammenhæng imellem lavt selenindhold i blodet og øget dødelighed blandt patienter med kronisk nyresygdom og bør ifølge forskerne opfølges med flere undersøgelser af samme art.
Kilde:
Selenium, a Notable Micronutrient: A Crucial Element in the Context of All-Cause Long-Term Mortality in Renal Failure
Biological Trace Element Research (november, 2024)