Selen beskytter ufødte børn mod forhøjet blodtryk

Gravid

 

Børn født af mødre, som under graviditeten har manglet selen, er mere tilbøjelige til at rende ind i problemer med forhøjet blodtryk i barndommen, afslører ny amerikansk forskning. En britisk undersøgelse viser ligeledes, at selen ser ud til at beskytte den gravide mod en særlig farlig form for forhøjet blodtryk, der hedder svangerskabsforgiftning eller præeklampsi.

Af Bjørn Falck Madsen

 

Hvis du er gravid eller planlægger at blive det, er det en fordel for dit barn, hvis du indtager rigeligt af det livsvigtige sporstof selen. En ny undersøgelse, som forskere fra Johns Hopkins University Bloomberg School of Public Health står bag, viser nemlig, at hvis børn igennem fosterperioden har fået tilført tilpas meget selen via moderen, har de lavere risiko for forhøjet blodtryk i løbet af barndommen.

Analyserede 1.200 kvinder

De amerikanske forskere analyserede indholdet af giftige metaller samt sporstoffer som selen og mangan i blodprøver taget fra knap 1.200 kvinder i Boston-området, der fødte i perioden 2002-2013. Det viste sig, at højere blodindhold af selen og mangan hos mødrene var forbundet med lavere blodtryksmålinger hos deres børn helt op til 15-årsalderen. Det var især selen, som forebyggede blodtryksforhøjelse.

Forebygger svangerskabsforgiftning

Selen har efter alt at dømme også en beskyttende indvirkning på morens eget blodtryk, har tidligere britisk forskning vist. Omtrent 10 procent af gravide oplever forhøjet blodtryk i forbindelse med deres graviditet, og hos to til fem procent opstår den potentielt livstruende form for forhøjet blodtryk, som kaldes svangerskabsforgiftning eller præeklampsi. En undersøgelse, som i 2014 blev offentliggjort i British Journal of Nutrition, viser dog, at forebyggende behandling med selen har en gunstig indvirkning.

Forsøg med patenteret dansk selengær med 230 gravide

I denne dobbelt-blinde, placebo-kontrollerede undersøgelse, som er udført på 230 gravide, blev deltagerne inddelt i to grupper, som enten fik det danske selenpræparat SelenoPrecise eller snydepiller fra den tolvte til fjortende uge efter ægløsning og frem til selve fødslen. Ikke overraskende steg selenindholdet i blodet hos de kvinder, som fik den aktive behandling. Men det interessante var, at selenkoncentrationen tilsvarende faldt hos de kvinder, som fik snydepiller. Dette kunne tyde på, at den selenbeholdning, disse kvinder i forvejen havde i blodet, blev opbrugt, og det kan forklares med, at selen indgår i nogle mekanismer, som beskytter mod blandt andet højt blodtryk og præeklampsi.

Dansk kost er selenfattig

Resultaterne af undersøgelsen viste tydeligt, at behandlingen med selentabletterne havde en signifikant reducerende indvirkning mod præeklampsi, så der er god grund til, at gravide sørger for at dække sig ind med hensyn til dette livsvigtige sporstof. Den danske kost er i forvejen relativt selenfattig, da der ikke findes særlig høje koncentrationer af stoffet i landbrugsjorden. Dette gælder for store dele af Europa, og af samme grund anbefaler mange forskere et dagligt selentilskud, især til folk, der har et øget behov for stoffet eller i forvejen ikke spiser sundt og varieret.

Sænker hjerte-kar-dødeligheden

En af de undersøgelser, som indtil videre har leveret de mest overbevisende resultater af et øget selenindtag, er den svenske KiSel-10-undersøgelse. Næsten 450 ældre, men raske kvinder og mænd blev tilfældigt inddelt i hold, som enten tog to tabletter SelenoPrecise og to kapsler Bio-Qinon Q10 eller lignende snydepiller. Hos de personer, som fik aktivbehandlingen, var risikoen for at dø af en hjerte-kar-sygdom reduceret med 54 procent, og hjertemuskelfunktionen var forbedret markant. Forskningen blev offentliggjort i 2013 i International Journal of Cardiology.

Kilder: 

Environmental Health Perspectives, juni 2021

British Journal of Nutrition, juli 2014