Atleter kan undgå ondt i halsen med beta-glukaner

 

marathon

 

Daglig anvendelse af naturlige beta-glukaner giver en betydelig reduktion af infektioner i de øvre luftveje hos elitesportsfolk, som normalt har øget risiko for nedsat immunforsvar.

 

Ekstrem sportudfoldelse har vist at øge risikoen for infektioner i de øvre luftveje og menes ligeledes at kunne medføre humørforandringer men en undersøgelse udført på maraton-løbere har vist, at problemerne kan forebygges med tilskud af immun-stimulerende beta-glukaner. Forskerne sammenlignede tre forskellige hold løbere – to hold som fik henholdsvis en lav og en høj dosis beta-glukaner samt en placebo-behandlet kontrolgruppe – og observerede, at der hos dem, der fik beta-glukaner, var betydeligt færre symptomer på luftvejsinfektioner samt tegn på bedre psykisk velbefindende. Forskningen er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift, the Journal of Sports Science and Medicine.

 

Markant forskel
Ialt 75 maraton-løbere (35 mænd og 40 kvinder) i alderen 18-53 år medvirkede i undersøgelsen, som var dobbelt-blind og placebo-kontrolleret. Løberne blev inddelt i tre hold: 250 mg eller 500 mg beta-glukaner eller identiske snydepiller med inaktiv placebo.

Hver dag i fire uger, umiddelbart efter at have gennemført et maraton-løb, førte deltagerne sundhedsdagbog. Desuden udfyldte de før undersøgelsen samt efter henholdsvis to og fire uger en såkaldt POMS (Profile of Moods State) evaluering samt et sundhedsspørgeskema. I løbet af de fire uger var der betydeligt færre symptomer på luftvejsinfektion hos de beta-glukan-behandlede, de havde generelt et bedre helbred, var mindre forvirrede, trætte, anspændte og vrede og havde mere vigør sammenlignet med dem i placebo-gruppen.

 

Styrker det medfødte immunforsvar
Det er almindeligt kendt, at elitesportsfolks humør kan påvirkes negativt i perioder med intensiv træning, samt før og efter for eksempel et maraton-løb. Den fysiske og psykiske stresspåvirkning forårsaget af intens sportsudfoldelse kan ligeledes hæmme kroppens immunforsvar. Dette kan modvirkes med biologiske “response modifiers” som blandt andet beta-glukaner, der forstærker det medfødte immunforsvar og fremmer aktiviteten af neutrofiler, makrofager og naturlige dræber-celler med hæmmende indvirkning på sygdomsfremkaldende (patogene) stoffer.

Kilde: Journal of Sports Science and Medicine (2009) 8, 509-515

 

Hvad er beta-glukaner?
Beta-glukaner (eller β-Glukaner) er polysakkarider, som forekommer naturligt I blandt andet ølgær, visse svampetyper, og en række forskellige bakterier. Beta-glukaner fra ølgær menes at have højere biologisk aktivitet end beta-glukaner fra andre kilder. Gær-baserede beta-glukaner er blandt andet kendt for at stimulere immunsystemet og er derfor velegnede til ernæringsformål

Beta-glukaner holder immunsystemet i højeste beredskab ved at stimulere naturlige processer. Tilskud af beta-glukaner er især velegnet til:

·      Folk der oplever daglig stress (stress svækker immunsystemet)

·      Børnefamilier

·      Personer som dyrker intensiv sport

·      Individer der rejser meget

 

8. juni 2010

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *