Fede mejeriprodukter beskytter måske hjertet

shutterstock_71336182 (2)

 

To nye undersøgelser viser en sammenhæng imellem højt indtag af fede mejeriprodukter og lavere risiko for hjertesygdom. Det tyder på, at forklaringen ligger i stoffet CLA.

Vi er altid blevet rådet til at spise magre mejeriprodukter i den tro, at det var bedst for hjerte og kredsløb, men to nye undersøgelser, en fra Autralien og en fra Costa Rica, viser overraskende nok, at det forholder sig lige omvendt. I begge undersøgelser fandt forskerne en sammenhæng imellem højt indtag af fede mejeriprodukter og lav risiko for hjerte-kar-sygdom, men hvor de australske forskere undrer sig over det uventede resultat af deres studie, har forsker-teamet fra Costa Rica en umiddelbar forklaring på fænomenet. Ifølge dem hænger det nemlig sammen med, at fede mejeriprodukter har et højt indhold af den naturlige fedtsyre, CLA, som i forvejen er kendt for at kunne reducere kroppens fedtmængde men som tilsyneladende også har en “neutraliserende” indvirkning på fedt i mælk og andre mejeriprodukter.

 

Opvejer skadevirkning af mættet fedt
Den australske undersøgelse1, som er udført på ialt 1.529 mænd og kvinder i alderen 25-78 år og strækker sig over 16 år, viser en 67% lavere dødsforekomst af hjerte-kar-sygdomme hos dem med højest indtag af fede mejeriprodukter. I den costa ricanske undersøgelse2, hvor 1.813 overlevere af akut hjerteanfald blev sammenlignet med et tilsvarende antal raske, fandt man en 20% lavere risiko for blodprop i hjertet hos de personer, der indtog den største mængde fede mejeriprodukter. Forskerne bag sidstnævnte undersøgelse konkluderer, at CLA-indholdet muligvis kan opveje de skadelige effekter af de mættede fedtsyrer i fede mejeriprodukter.

 

Naturligt stof
CLA, som står for konjugeret linolsyre (eller conjugated linoleic acid), er en naturligt forekommende fedtsyre, der dannes i fordøjelsen hos drøvtyggere ved en enzymatisk konverting af linolsyre fra græs. Forskning har vist, at CLA indtaget som kosttilskud kan mindske mængden af kropsfedt og endda øge muskelmassen ganske lidt.

Pharma Nords kosttilskud med CLA, både med og uden tilsat grøn te ekstrakt, er blandt de mest populære produkter i mange lande.

 

Kilder:

1. European Journal of Clinical Nutrition (2010) 64, 569-577

2. American Journal of Clinical Nutrition, 92: 34-40, 2010

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *