Et nyt dansk forskningsprojekt vil undersøge betydningen af selen i blodet og i særlig grad selenoprotein P i relation til dødeligheden af prostatakræft. Allerede i 1977 viste amerikaneren Gerhard Schrauzer, at kræftdødeligheden falder med mere selen.
Selenstatus blandt europæere og herunder danske mænd er relativt lavt. Forskning tyder på, at det kan have betydning for dødeligheden af prostatakræft. Derfor vil en gruppe forskere fra DTU Fødevareinstituttet i Danmark, som overvåger danskernes kostvaner og fødevarernes sikkerhed, undersøge sammenhængen mellem selen i blodet og forekomst af prostatakræft samt sygdommens prognose.
Prostata
Prostata eller blærehalskirtlen er en kastanjestor kirtel der producerer sædvæske. Den er placeret lige under urinblæren og omkring urinrøret. Kræft i prostata er den næsthyppigste kræftsygdom i verden blandt mænd og den hyppigst forekommende i Danmark. Prostatakræft ses dog sjældent hos mænd under 50 år.
Hos mennesker indgår selen som en nødvendig del af mindst 25 forskellige selenholdige proteiner hvis primære opgaver er at forhindre skader fra oxidation, det vil sige at beskytte kroppens celler mod skader forårsaget af ustabile oxygenholdige molekyler. Mangel på selen fratager cellen dens evne til at lave selenoproteiner. Sammenhængen mellem selen og kræft er, at kræft netop begynder med en skade på cellens arvemasse som cellen ikke formår at reparere.
Bedste selen-markør
Selentilskud til personer med selenmangel har vist, at aktiviteten af selenoproteinet glutathion peroxidase optimeres før koncentrationen af selenoprotein P er optimal, hvilket indikerer, at blodets indhold af selenoprotein P er en bedre markør for optimal selenstatus end glutathion peroxidase. Forskerne Joyce McCann og Bruce Ames har tidligere beskrevet dette.
I Europa ligger befolkningernes serum-selen-niveau typisk mellem 80-100 µg/L. I Danmark ligger det gennemsnitlige niveau på 92 µg/L. En amerikansk observationsundersøgelse har vist, at dødeligheden af prostatakræft faldt med stigende selenniveau indtil 125 µg/L. Disse tal peger på at en forbedring er mulig.
Forskerne vil derudover kikke på, hvilke kilder der til selen fra kosten, og om det er muligt at opnå en maksimal aktivitet af selenoprotein P ved et højt indtag af fisk og skaldyr.
Kilder:
- DTU Fødevareinstituttet
- Schrauzer GN, et al. Selenium in the blood of Japanese and American women with and without breast cancer and fibrocystic disease. Jpn J Cancer Res. 1985;76(5):374-7.
- Hertz N. Selen – Et livsvigtigt spormineral. Ny Videnskab 2002
Kommentar
Problemet er, at danskere næppe vil ændre kostvaner og begynde at spise fisk og skaldyr i de nødvendige mængder på baggrund af et forskningsprojekt. Under alle omstændigheder vil den nemmeste, sikreste og den sandsynligvis mest realistiske kilde til et optimalt selen-niveau i kroppen være et dagligt selentilskud af god kvalitet.