Kan Jang, de små tabletter i dit husapotek

Andrographis-2

 

Forkølelser, bihulebetændelser, en hals med sandpapir eller en omsiggribende træthedsfølelse med ondt i leddene.

Vi kender godt de første tegn på en forkølelse eller influenza, vi ignorerer dem måske, men pludselig slår de små vira sig ned i hele kroppen.

Kan vi gøre noget for at stoppe dem på vejen, så invasionen bliver mindre? Ja, siger forskningen og erfaringerne.

Af Marianne Palm

Er du ved at være træt af vinterhalvårets forkølelser og influenzaer, træt af at passe unger med småfeber og konstant snot i næsen, er du bange for, at den næste forkølelse sætter sig som en bihulebetændelse ligesom sidste gang, så vær på forkant. Køb ind til dit husapotek, og der er meget at vælge imellem, som du også kan se på de næste sider. Lige her og nu er det de små grågrønne tabletter med det sære navn, Kan Jang, vi sætter fokus på.

Pæresvensk forskning

Godt nok er navnet meget lidt dansk, og det fortaber sig vist lidt i det uvisse, hvorfor det ikke bare hedder noget mere europæisk, men det kunne skyldes, at begge planter, der anvendes i produktet, har fundet vej fra de østeuropæiske og asiatiske egne. Her er det især en meget dygtig forsker, biokemiker Panossian, der har lavet grundforskningen på de to planter Andrographis paniculata (Andrographis) og Eleutheroccocus senticosus (russisk rod), og så kan vi da blive meget lettede over, at vi blot skal sige Kan Jang, når vi går ned i helsekostbutikken.

Der har igennem 90’erne været publiceret ni dobbeltblindede, placebokontrollerede studier med Kan Jang, omfattende i alt 1.600 forsøgspersoner (ref. 1-6, 10-12). Desuden tre farmakologiske studier (ref. 7-9). Studierne viser samstemmigt, at Kan Jang modvirker og lindrer almindelige forkølelsessymptomer samt modvirker træthed og utilpashed under forkølelsen. På grund af den grundlæggende gode forskning er produktet klassificeret som naturlægemiddel under Lægemiddelstyrelsen og ikke som mange andre produkter som et kosttilskud under Fødevarestyrelsen. Det borger for kvalitet.

Kan Jang er dokumenteret effektiv mod forkølelse

Naturlægemidlet Kan Jang er baseret på ekstrakter af urterne Andrographis paniculata og russisk rod, der begge er kendt for deres lindrende og styrkende effekt. Kan Jang er dokumenteret sikker og effektiv ved forkølelse og andre infektioner i de øvre luftveje (ref. 1-12).

Hurtigere symptomfri

Et placebokontrolleret studie med 50 patienter viste, at dobbelt så mange af de patienter, der blev behandlet med Kan Jang i stedet for placebotabletter, var helt raske efter fem dage. Samtidig oplevede patienterne i Kan Jang-gruppen, at antallet af fraværsdage fra jobbet blev reduceret med 80 pct. i forhold til placebogruppen (ref. 3).

Mildere symptomer

I en gruppe af 185 patienter med infektioner i de øvre luftveje, bl.a. forkølelse og bihulebetændelse, havde gruppen, der blev behandlet med Kan Jang signifikant mildere symptomer fra hals og næse, hovedpine samt utilpashed. Kan Jang var lige så effektiv hos de 68 patienter, der havde bihulebetændelse (ref. 10).

Mindre behov for medicinsk behandling

Et fase III-studie med 179 patienter viste en 55 pct. forbedring af både lægebedømte og patientbedømte symptomer i forbindelse med infektion i de øvre luftveje hos patienter i Kan Jang-gruppen allerede efter tre dage. Et andet interessant resultat var, at tre gange så få patienter i Kan Jang-gruppen havde brug for medicinsk behandling efter de tre dages behandling som i placebogruppen (ref. 6).

Derfor er der gode grunde til at tro, at du kan slippe for, at en banal forkølelse bliver til en langtrukken kronisk infektion i luftvejene.

Virksom også ved influenza

Under to influenzaepidemier i Rusland udførte man i 1999 og 2000 to kontrollerede studier med i alt 677 patienter. Kan Jang gav en langt hurtigere og bedre rekonvalescens sammenlignet med placebogruppen. Samtidig blev risikoen for følgekomplikationer oven på influenzaen markant mindsket (ref. 11).

Start ved de første symptomer

Så snart forkølelsen melder sig med snue eller kradsen i halsen, skal behandlingen med Kan Jang påbegyndes. Ved at starte tidligt mindskes risikoen for, at forkølelsen får rigtig fat og skaber yderligere komplikationer såsom hals- og bihulebetændelse (ref. 5).

Opstår der bihulebetændelse, eller du lider af hyppige bihulebetændelser, så suppler med Sinux også fra Midsona.

Dagsdosis

Dagsdosis til voksne er fire tabletter tre gange dagligt, og det er bedst at fortsætte, indtil alle symptomerne er væk.

De aktive ingredienser i Kan Jang

Andrographis paniculata

Urten stammer fra Indien og er også meget udbredt i Kina, Vietnam og Thailand, hvor den anvendes inden for den ayurvediske medicin. De aktive stoffer, andrographoliderne, findes i plantens blade og stængler. Virkningsmekanismen er stadig ikke fuldt afklaret, men meget tyder på, at den skyldes et samspil mellem en antiinflammatorisk effekt (ref. 8, 13) og en antiviral effekt (ref. 14). Andrographoliderne har også vist sig at være immunstimulerende (ref. 15).

Russisk rod – Eleutheroccocus senticosus

Kaldes på engelsk ”Siberian ginseng”, mest fordi denne rod i generationer har været anvendt i Sibirien og Østen til at modvirke træthed, give mere energi og mindske stresssymptomer. Russisk rod er ligesom ginseng en adaptogen, som virker regulerende på mange af kroppens funktioner og øger kroppens modstandskraft via dens regulerende effekt på binyrerne.
Et nyligt kontrolleret studie med 76 patienter med kronisk træthedssyndrom viste således, at russisk rod kunne reducere trætheden hos personer, der led af moderat træthed (ref. 16).

Kliniske referencer

  1. Hancke J, et al. A double-blind study with a new monodrug Kan Jang… Phytother Res 1995; 9: 559-62. 3. Melchior J, et al. Controlled clinical study of standardized andrographis… Phytomed 1996/7; 3(4): 315-8. 5. Caceres DD, et al. Use of visual analogue scale measurements (VAS) to assess the effectiveness … A randomized double blind-placebo study. Phytomed 1999; 6(4): 217-23. 7. Panossian A, et al. Pharmacokinetic and oral bioavailability of andrographolide from Andrographis paniculata… Phytomed 2000; 7(5): 351-64. 9. Panossian A, et al. Effect of andrographolide and Kan Jang… Phytomed 2002; 9(7): 598-605. 11. Kulichenko LL, et al. A Randomized, Controlled Study of Kan Jang versus Amantadine… J Herb Pharmcother 2003; 3(1): 77-92. 13. Madav S, et al. Anti-inflammatory activity of andrographolide. Fitoterapia 1996; LXVII, 5: 452-8. 15. Kumar RA, et al. Anticancer and immunostimulatory compounds from Andrographis paniculata. J Ethnopharmacol 2004; 92(2-3): 291-5.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *