Så let kan du ”chip-tune” din hjerne til at klare mere

Hjerne grønt

 

Ville du ønske, at du følte dig mere frisk og oplagt og havde lettere ved at koncentrere dig og blive opslugt af det arbejde, du sidder med? Så kan det være, at noget så elementært som et øget indtag af C-vitamin kan hjælpe dig.

 

Af Bjørn Falck Madsen

 

Det er i det mindste, hvad sydkoreanske forskere fra blandt andet Seoul National University fandt frem til i en dobbelt-blind, placebo-kontrolleret undersøgelse, hvor de målte effekten af fire ugers C-vitamintilskud hos en gruppe 20-40-årige voksne. Forskerne kunne tydeligt se, hvordan de personer, som havde fået vitamintilskuddet, havde markant lettere ved at koncentrere sig og følte sig mere opslugt af deres arbejde i sammenligning med gruppen, der fik snydepiller. De personer, som fik C-vitamin, følte sig ligeledes betydeligt mere oplagte og havde øget energi i forhold til den anden gruppe.

Markant effekt på mental præstation

Der blev udvalgt 214 mænd og kvinder til forsøget, og alle fik målt deres C-vitaminindhold i blodet. Forskerne sammenlignede vitaminindhold med en række parametre som eksempelvis træthed, opmærksomhed og humør. Herefter udvalgte de en gruppe, som havde utilstrækkeligt C-vitamin i blodet. I fire uger fik deltagerne enten 500 mg C-vitamin dagligt eller placebo. Det er på baggrund af dette delforsøg, at forskerne har fundet en markant effekt af C-vitamintilskud på mental præstation og arbejdsglæde samt øget vitalitet.

Støtter energiomsætning samt lykkehormon

Undersøgelsen, som er offentliggjort i European Journal of Nutrition, belyser C-vitamin fra en noget anden vinkel end normalt. De fleste kender vitaminet for sin evne til at støtte immunforsvaret, at beskytte mod oxidativt stress samt at indgå i dannelsen af bindevæv. Men C-vitamin er også en vigtig komponent i cellernes energiomsætning, og det kan være en del af forklaringen på den gunstige indvirkning på hjernefunktionen. Men det kan også skyldes, at C-vitamin har en indvirkning på neurotransmittere og hormoner i hjernen, mener forskerne bag undersøgelsen. C-vitamin synes især at påvirke hormonet dopamin, som forbindes med lykkefølelse og giver drivkraft til vores handlinger.

Hjernen er storforbruger af C-vitamin

I det hele taget er koblingen imellem C-vitamin og hjernen yderst interessant. Den danske forsker professor Jens Lykkesfeldt fra Københavns Universitet har offentliggjort en undersøgelse i American Journal of Clinical Nutrition, som viser, at marsvin, der fødes med C-vitaminmangel, har 30 procent færre nerveceller i hjernen. De højeste koncentrationer af C-vitamin findes i hjernens nerveceller – de såkaldte neuroner – og hvis man ikke får nok af vitaminet fra kosten, hamstrer hjernen C-vitamin til eget forbrug. Dette viser, hvor afhængig hjernen er af at få nok.

Syreneutral C-vitaminkilde skåner maven

Nogle af de bedste kilder til C-vitamin er citrusfrugter, kartofler, hyben og broccoli, så det er en fordel at spise disse fødevarer som en del af den daglige kost. Man kan også få C-vitamin i tabletform, hvor doseringen typisk ligger på mellem 500 og 1000 milligram i hver tablet. Der findes også deciderede lægemidler som Bio-C-vitamin til forebyggelse og behandling af C-vitaminmangel. Her indeholder hver tablet 750 mg C-vitamin i form af calciumascorbat, som er en syreneutral C-vitaminkilde, der er skånsom mod maveslimhinden. Det kan være en fordel for de personer, der eventuelt har gener ved høje daglige doser af vitaminet.

Kilde: European Journal of Nutrition, september 2021

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *