Smertefri gennem træning og kyllingebrusk

Slidgigt knæ

 

Af Marianne Palm

Smerter i leddene kan slå selv den mest aktive person omkuld, især når det gælder hofter og knæ, som jo på mange måder skal bære os gennem livet.

Det er en opgave, som kræver styrke, og den kommer ikke kun fra de forhåbentlig stærke muskler, du har oparbejdet ved god motion og træning, den kommer også via dine led, der for knæs og hofters vedkommende indeholder en del brusk. Det interessante ved brusk er, at der ingen blodforsyning er, og derfor skal brusken holdes hel og velsmurt netop ved at bruge den meget aktivt. Men kan man det, hvis der er alt for mange smerter, fordi der netop er ved at ske en nedbrydning? Det kan let blive en ond spiral, for jo mindre du bruger dine led, jo mindre tryk kommer der på brusken, og jo dårligere bliver den til at holde sig selv intakt. Måske skal der operation til ved større bruskskader og slidgigt, mens mindre brudskader ofte kan repareres ved den rette motion. Og fra kyllingernes brystben.

Det lyder måske makabert, men så længe vi spiser kyllinger, kan vi lige så godt udnytte skroget. I Moveflex er det brystbenet fra kyllingen, der indeholder en pæn portion kollagen, som i studier har vist sig at kunne hjælpe vores trætte knæ og hofter eller andre steder, hvor vi har brusk som støddæmpere mellem to knogler. Den aktive og måske kritiske læser vil tænke, at nogle små kapsler med kyllingebrusk næppe kan gøre den store forskel, men kollagenet arbejder sammen med vores immunforsvar, hvor en kaskade af positive muligheder begynder allerede i tyndtarmen, hvor immunforsvaret går i gang med at skabe en gunstig effekt.

Når Moveflex lander i tyndtarmen og passerer forbi de små immunøer, som ligger hele vejen i tyndtarmen, vil immunforsvaret holde øje med, hvad der er godt og skidt for kroppen. Bliver der sagt ”go”, vil de aktive stoffer blive sluppet ind gennem tarmens slimhinde og ind i blodbanen, hvor fx indholdet af Moveflex-kapslerne bliver aktiveret af immunforsvaret, som skaber en inflammationshæmmende effekt i leddene. Det giver styrke til bruskdannelsen, og små revner og slitage kan repareres hurtigere og mere effektivt end ved motion alene.

At det overhovedet har kunnet lade sig gøre med en forholdsvis lille portion kollagen, skyldes en metode, hvor man undgår, at mavesyren får lov til at nedbryde kollagenet på dets vej gennem fordøjelsen.

Forskning på helt almindelige mennesker med smerter i knæene

Et klinisk studie offentliggjort i 2013 viser, at gruppen af deltagere, som fik det aktive stof frem for placebo, havde en signifikant forbedring af deres knæbevægelighed i forhold til placebogruppen. Alle 55 deltagere var blevet opdelt i de to grupper ved hjælp af lodtrækning, og hverken lægen, der uddelte kapslerne, eller deltagerne vidste, hvordan resultatet ville blive, før de 120 dage var gået. Og det var ikke kun evnen til at bevæge knæet mere frit, der blev også målt en større udholdenhed, hvor der bl.a. gik målbart længere tid, før der opstod knæsmerter for deltagerne, når de under kontrollerede forhold anvendte stepmaskine, som efterligner vores gang på trapper.

Mindre stivhed og færre smerter hos deltagere, der fik de aktive stoffer, et forsøg med 191 deltagere

I et forsøg fra 2016 med 191 deltagere så man lige så fine resultater: Der var mindre stivhed i leddene, færre smerter, og der var ingen bivirkninger ved anvendelsen i de 180 dage, som forsøget varede. Forsøget var ligesom det foregående lavet som blindtest, så hverken deltagerne eller terapeuterne vidste, hvem der fik Moveflex, og hvem der fik snydekapsler.

Husk strækøvelserne

Vi kommer ikke uden om det: Små og store led skal bruges, uanset om de gør ondt, men til gengæld kan du forebygge, at det bliver værre. Og inden du måske tænker katastrofetanker om nye knæ og hofter, så tjek lige, hvor god du er til at lave strækøvelser for baller, lårmuskler og lægge. For det kan meget vel være manglende fleksibilitet i de muskler, der hæfter rundt om knæet, og faktisk kan knæsmerter også stamme fra både fodled og lændehvirvler.

Tjek også dit fodtøj, så du går så korrekt på foden som muligt, det skåner også resten af kroppen. Fodtøjet skal ikke slubre, og mange knæ ville blive glade, hvis man valgte sko med snører, der sidder fast på foden. Prøv det! Og prøv Moveflex, mens du træner videre!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *