Infektioner, del 1

[envira-gallery id=”259973″]

 

Det homøopatiske hjørne

Dette Homøopatiske Hjørne er dedikeret til specielt infektioner med influenzavirus. Så hvad kan forårsage en infektion?

 

Af Thomas Kjærsgaard

 

En klog franskmand ved navn Louis Pasteur sagde engang:

Mikroben er intet, miljøet er alt”.Man bliver ikke syg ved at blive smittet, man er allerede syg, hvis man kan blive smittet.”

Dermed menes, at hvis kroppens miljø ikke er belastet i forvejen, kan den sagtens udsættes for smittekilde uden at blive syg. Det hele handler nemlig om vores immunforsvars kvalitet. Er forsvarets miljø presset på flere fronter med dårlig kost, stress, for voldsom medicinering og dårlig søvn? Ja, så er man faktisk allerede ”syg”, før en evt. virus eller bakterie lægger vejen forbi.

 

Kend forskel

Det er først vigtigt at kende forskel på en infektion og en inflammation. En infektion kommer udefra i form af en virus, bakterie eller svamp, der angriber kroppen. Vores forsvar er ofte en inflammation med feber og øget kredsløb (rødmen, varme). Det er vores primære immunforsvars modangreb for at nedkæmpe det indtrængende antigen, der vil ind. Så umiddelbart er inflammation et godt tegn på, at vores immunforsvar virker.

Problemet er, at inflammation også kan opstå, når vores indre miljø bliver for ringe og surt. Fx hvis vi hver dag laver en gentagen bevægelse med armen, der irriterer vores sener i skulderen. Resultatet vil ligeledes blive en inflammation, men her pga. en irritation. 

Tilbage til infektionen. Vi vil nu tale lidt om vira. Forskellen på en virus og en bakterie er, at vira ikke har sit eget stofskifte og ikke kan formere sig af sig selv uden at invadere en værtscelle og lade den kopiere sig ved almindelig celledeling, men nu med virus i. Virus ligner på den måde meget en parasit, der ødelægger det raske cellemiljø. Penicillin virker ved at ødelægge stofskiftet i en celle, men da en virus ikke har et stofskifte, har det ingen virkning ved virale infektioner.

Der er ca. 117 forskellige virusfamilier, hvoraf en tredjedel kan inficere mennesker. Der kan være mange forskellige proteiner i virus’ overflade. Det gør kombinationsmulighederne næsten uendelige, og vira kan derfor forekomme i mange unikke former, som løbende kan mutere og derfor er svære at vaccinere sig ud af.

Kombinationerne gør også, at nogle vira kun kan smitte en type dyr, fx en and eller en gris. I værtsdyret kan vira så igen mutere via genetiske forskydninger, så det nu pludselig kan smitte et menneske. En fugl kan sjældent smitte et menneske, men smitter fuglen grisen, vil den ofte mutere virusset, så det nu kan smitte et menneske. Der eksisterer teorier, som mener, at svømmefugle er den oprindelige kilde til alle influenzavira hos andre arter, inklusive mennesker.

Disse vira har så deres egne karakteristika, som at de fx kan forårsage mere lungebetændelse, højere feber, længere varighed, mere diarré eller oftere rammer yngre, ældre, gravide etc.

 

Smitte

Influenza A-virus giver symptomer, der hos voksne kan defineres som “akut luftvejssygdom med feber og hoste samt en eller flere af følgende: Ondt i halsen, ledsmerter, muskelsmerter eller afkræftelse”. De mest udsatte er ældre og børn. De er så mindre tilbøjelige til at få en feberreaktion, men udvikler oftere symptomer i mavetarmkanalen.

Influenzavirus spredes primært ved luftbårne dråber, som rammer slimhinderne i luftvejene, eller ved kontakt med smittede hænder eller andre hudoverflader. Det smitter forholdsvist let, da der ikke skal meget til at inficere slimhindecellerne.

Mange vira har desuden en fedtkappe. Dvs. at virussen mister sin evne til at klæbe og sprede sig, hvis fedtkappen er blevet ødelagt ved håndvask med sæbe, desinficerende midler eller tørring. Det er derfor en af ​​de bedste metoder til at reducere overførsel af influenzavirus.

 

Forebyggelse

Efter smitten forårsager influenzavirus en betydelig mængde oxidativt stress eller oversyring i bindevævet, som danner ​​proinflammatoriske signalstoffer, der udvikler symptomerne. Derfor er et godt antioxidanttilskud af fx selen, glutathion, zink samt C- og D-vitamin god forebyggelse.

Homøopatisk er hovedmidlet til både forebyggelse og behandling af virusangreb, produktet Engystol. Der foreligger meget god klinisk dokumentation på produktets effektivitet til hæmning af virale sygdomme som influenza og respiratorisk virus, RSV i de øvre luftveje.

 

Tilstoppet næse eller feber?

Er der infektioner i næse og bihuler, følger jeg op med Euphorbium comp. næsespray, der virker antiviralt lokalt og endda kan hæmme forkølelsessår, hvis man sprayer den direkte på såret.

Ved høj feber bruger jeg Belladonna Homaccord, da det hæmmer infektionen og derved nedsætter feberen. Men da kroppens første forsvar mod viral infektion er feber, bør man generelt undgå at undertrykke den ved ikke-livstruende feber.

Andre homøopatiske lægemidler, der kan anbefales ved influenza, er Gripp-Heel ved sværere tilfælde af influenza, Tartephedreel ved lungesymptomer samt Brocosin ved både tør og slimfyldt hoste.

Ved influenza er det i øvrigt vigtigt at drikke rigeligt med vand, få luftet ud, hvor man ligger og sørge for, at folk omkring én har et ekstra højt hygiejneniveau for at holde vira væk.

Ved gentagne infektioner og generelt lavt immunforsvar vil jeg overveje at afgifte mellem infektionerne med fx Detox Kit for at forbedre immunforsvarets vilkår i bindevævet samt leverens og nyrernes afgiftningsevne.

Ellers dyrk motion, mindsk stressen, spis sundere og mere basisk, og vær glad. Det er den bedste forebyggelse, så smitten ikke giver sygdom.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *