PSMF – den hurtigste slankekur – men er den sikker og holdbar ?

Overvægtig og træning

 

PSMF eller Protein Sparing Modified Fast kan oversættes til ”modificeret faste, der bevarer muskelmassen”. 

Protokollen i PSMF er en meget streng protokol med det formål at tabe mest mulig vægt på kortest mulig tid og at opretholde så meget muskelmasse som muligt. 

Af Montse Ferrat Hernandez

Grundlæggende punkter i PSMF

PSMF er en ekstremt restriktiv protokol baseret på og kendetegnet ved at have meget højt proteinindhold og meget lavt kulhydrat- og kalorieindhold. Kort sagt elimineres næsten alle typer kulhydrater og fedt fra kosten, så den baseres på en høj indtagelse af protein. Den totale kalorieindtagelse sænkes helt ned til kun 800 – 1000 kcal pr. dag.

 1. Meget højt i protein: Jo mindre kalorieindtaget er, jo større skal proteinindtaget være for at minimere muskeltab. I PSMF foreslås det at være over de generelle anbefalinger – ideelt i området mellem 2-3 gram pr. kilo vægt pr. dag. Og det er også vigtigt at understrege, at hvis du skal tabe mange kilo, skal du bruge din målvægt som reference for at regne det ud – og ikke din nuværende vægt.
 1. Meget lavt i kulhydrat: Glem al stivelse, det vil sige korn, bælgfrugter, rødder og de fleste frugter. Du kan dog inkludere en masse grøntsager med lavt kulhydratindhold, såsom spinat, salat, grønkål, agurk, squash o. lign. Disse grøntsager anbefales af to hovedårsager:
  • Mikronæringsstoffer: Ved at reducere kalorier så meget og være fokuseret på proteinet er der høj risiko for mangel på visse mineraler og vitaminer, og grøntsager giver en høj ernæringsmæssig tæthed eller mange næringsstoffer for hver kalorie.
  • Mæthed: Fibre, ligesom protein, fylder meget i maven, og kombinationen af ​​begge gør denne protokol noget mere tålelig.


Hvis du virkelig har brug for det, kan du spise en håndfuld jordbær, brombær eller hindbær om dagen, hvilket kun er nogle få gram kulhydrat.

 1. Meget lavt i kalorier: Kalorier er den vigtigste faktor, der bestemmer, hvor meget vægt du taber, men er ikke den eneste, og alle kalorier har heller ikke den samme metaboliske effekt. Derfor er det ekstremt vigtigt, at makronæringsstoffer bliver fordelt præcis efter det ønskede mål.

Hvis denne type protokol følges ofte eller i en længere periode, har den mange ernæringsmæssige mangler, og derfor skal der på samme tid suppleres med tilskud af ​​vitaminer, mineraler, essentielle fedtsyrer, salt m.fl.

Når kalorieindtagelsen er så lav, leder denne protokol kroppen til en hurtig overgang mod det, man kalder for ernærings-ketosetilstand, hvor kroppen bruger sine egne fedtdepoter og begynder at producere ketonstoffer, som den vigtigste energikilde. Konsekvensen er et meget hurtigt vægttab. En høj indtagelse af protein gør det til gengæld muligt at opretholde muskelmasse – i hvert fald på kort sigt.


Et eksempel for én dag
:

Da kosten er kendetegnet ved den høje proteinindtagelse og den ekstremt lave kulhydrat- og fedtindtagelse, er det nødvendigt at vælge meget magre proteinkilder som æggehvider, tun i vand, kyllingebryst, fedtfattigt pålæg, skummemælksprodukter, magert kød (glem svinekød), hvide fisk og proteinpulver.

Når man kun må spise omkring 1.000 kalorier om dagen, er der mange, der foretrækker at reducere antallet af måltider og måske kun spise to gange om dagen. På den måde kan de spise flere kalorier pr. måltid og tilfredsstille mæthedsfornemmelsen. Og mange gange er det nødvendigt med proteintilskud for at nå op på den høje proteinindtagelse.

Måltid 1: Grøn salat med tomat, 250 g dampet laks og 2 æg. Til dessert: en lille håndfuld hindbær.

Eller 220 g oksemørbrad med 200 g grønne asparges.

Måltid 2: 250 g kyllingebryst med 300 g forskellige lavkulhydrat-grøntsager og en lille smule olie.

Proteintilskud efter træning: En blanding af proteinpulver med vand.

Hvis du er sulten i løbet af dagen, kan du drikke en kop kaffe eller te, selvfølgelig uden mælk og sukker.

Hvad er godt i PSMF?:

Et hurtigt vægttab i starten kan fungere som et motiverende element, især for dem, der har det svært med at komme i gang.

Hvad er ikke så godt i PSMF?:

En generel tommelfingerregel i alle diæter er, at jo mere restriktive de er, jo kortere periode skal man følge dem, fordi de har flere uønskede bivirkninger. Derfor skal PSMF-protokollen ses som en kortsigtet strategi for hurtige resultater, som kan skabe et godt udgangspunkt for at fortsætte med en ændring af livsstil, og ikke som en diæt baseret på gode vaner, der skal følges i lang tid.

Langvarige kalorierestriktioner medfører ofte metaboliske problemer, som kan være alvorlige:

 • Ekstrem træthed: Ved at begrænse kalorier så meget har man mindre energi, og kroppen vil prøve at begrænse alle bevægelser og nedsætte stofskiftet.
 • Ketoflu: PSMF-metoden er faktisk en ketogen diæt med meget lavt kalorieindhold og vil derfor have de samme potentielle bivirkninger. Husk, at ketose ikke opnås ved at øge fedtindtagelsen, men ved at reducere kulhydratindtagelsen så meget, at kroppen bliver nødt til at bruge sine egne fedtdepoter. Ketonstoffer produceres i dette tilfælde af kroppens egne fedtdepoter, hvilket er det, vi leder efter. At drikke nok vand og tilsætte elektrolytter er afgørende for at minimere ketoflu-symptomer som fx hovedpine, træthed, blodtryksfald, osv.
 • De metaboliske tilpasninger, der sker i kroppen på grund af en lang periode med så aggressiv en kaloriebegrænsning, har stor indvirkning, især for hormon-systemet, og vil gøre livet efter diæten endnu mere kompliceret.
 • Man ender med at miste muskelmasse, uanset hvor meget protein man spiser. Det er, fordi der kommer et tidspunkt, hvor kalorieunderskuddet er så højt, at kroppen ikke kan opretholde muskelmassen længere, og den går derfor tabt. Hvor meget muskelmasse man taber, afhænger dog af flere faktorer.

Andre konsekvenser: 

 • Man lærer ikke at spise sundt, tværtimod! Det kan føre hele vejen til spiseforstyrrelser.
 • Man bliver SULTEN, virkelig sulten og rigtig meget! Og den viljestyrke, man starter med, kan hurtigt gå tabt, og tilbage er cravings, sult og en ekstremt ubehagelig følelse af tomhed.
 • Det er en alt for restriktiv diæt, og kun mængden af de kosttilskud, der er nødvendige for at udføre diæten på en “sikker” måde, kan få os til at indse, at det ikke er noget, der skal følges over lang tid.

Er PSMF for alle?

Nej, det er det bestemt ikke, da protokollen indebærer flere sundhedsrisici.

Hos flere befolkningsgrupper bør man overveje anvendelse af PSMF, og det bør altid vurderes og følges af en læge eller diætist. Disse grupper inkluderer personer med et BMI over 30, personer med et BMI tæt på 27, der lider af diabetes, forhøjet eller for lavt blodtryk, højt kolesteroltal, søvnproblemer, slidgigt, fedtlever eller andre sygdomme.

Og protokollen anbefales slet ikke til personer over 65 år, børn og teenagere, personer med spiseforstyrrelser, personer med et BMI under 27, personer, som har lidt af hjerteanfald eller har hjerteproblemer, nyresygdom, under graviditet eller amning, kræftpatienter, leversygdomme eller neurologiske sygdomme.

Kan vi forbedre PSMF?

Ja, helt sikkert.

I de senere år tales der i den videnskabelige litteratur i højere grad om VLCKD (meget lavt kalorieindhold ketogen diæt) eller LCKD (lavt kalorieindhold ketogen diæt). Ifølge en nylig gennemgang (1) er de et fremragende første skridt til overgang til bedre spisevaner.

En anden mulighed er at have sporadiske dage med en stor kaloriebegrænsning, men med høj proteinindtagelse, og hvor man spiser alle de grøntsager med lavt glykæmisk indeks, man har lyst til. På denne måde kan man have alle fordele fra PSMF og undgå de ovennævnte problemer.

Det vil betyde:

 • At du ikke bliver sulten, eller i det mindsteikke så meget, da du kan spise alle de grøntsager, du har lyst til. På denne måde kan man godt acceptere én dag med få kalorier, men hvor man spiser sig mæt i grøntsager. Det er ikke det samme som med PSMF, hvor man skal spise på denne måde i flere uger eller måneder. Én dag er overskuelig og acceptabel. En længere periode, nej.
 • At du undgår hele listen over kosttilskud, så der ikke er behov for noget ekstra, da en dag med underskud af mikronæringsstoffer ikke er problematisk. Men fire måneder, otte uger eller bare to uger, ja, det vil være problematisk.
 • At du undgår en stor del af de ovennævnte metaboliske tilpasninger, da den globale ugentlige indtagelse af kalorier er meget mere acceptabel end syv dage i træk med en daglig indtagelse af mindre end 1.000 kcal.

Konklusion:

For at opnå langsigtede resultater skal du ændre dine vaner. Enhver ekstrem ændring, der kun er midlertidig, ender dårligt. Problemet er mange gange, at vejen er lang og ikke nem, og mange giver op, når de ikke ser hurtige resultater. Her kan PSMF eller VLCKD hjælpe dig med at generere den indledende effekt – som et første skridt til at hjælpe med at øge motivationen og lette vejen. Men ingen af dem er diæter, der skal følges på lang sigt, da de kan have alvorlige konsekvenser. For at opnå langvarige positive effekter er det nødvendigt, at du foretager en livsstilsændring.

Kilde:

https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11154-020-09580-7

159 thoughts on “PSMF – den hurtigste slankekur – men er den sikker og holdbar ?

 • Thank you for creating such valuable content. Your hard work and dedication are appreciated by so many.

 • From the insightful commentary to the captivating writing, every word of this post is top-notch. Kudos to the author for producing such fantastic content.

 • Your blog post was really enjoyable to read, and I appreciate the effort you put into creating such great content. Keep up the great work!

 • Leave a comment and let us know what your favorite blog post has been so far!

 • Keep up the incredible work! I can’t wait to see what you write next.

 • This is really interesting, You’re a very skilled blogger. I’ve joined your feed and look forward to seeking more of your magnificent post. Also, I’ve shared your site in my social networks!

 • You’re so awesome! I don’t believe I have read a single thing like that before. So great to find someone with some original thoughts on this topic. Really.. thank you for starting this up. This website is something that is needed on the internet, someone with a little originality!

 • I’m often to blogging and i really appreciate your content. The article has actually peaks my interest. I’m going to bookmark your web site and maintain checking for brand spanking new information.

 • This is really interesting, You’re a very skilled blogger. I’ve joined your feed and look forward to seeking more of your magnificent post. Also, I’ve shared your site in my social networks!

 • For the reason that the admin of this site is working, no uncertainty very quickly it will be renowned, due to its quality contents.

 • I’m often to blogging and i really appreciate your content. The article has actually peaks my interest. I’m going to bookmark your web site and maintain checking for brand spanking new information.

 • This is really interesting, You’re a very skilled blogger. I’ve joined your feed and look forward to seeking more of your magnificent post. Also, I’ve shared your site in my social networks!

 • You’re so awesome! I don’t believe I have read a single thing like that before. So great to find someone with some original thoughts on this topic. Really.. thank you for starting this up. This website is something that is needed on the internet, someone with a little originality!

 • This is really interesting, You’re a very skilled blogger. I’ve joined your feed and look forward to seeking more of your magnificent post. Also, I’ve shared your site in my social networks!

 • naturally like your web site however you need to take a look at the spelling on several of your posts. A number of them are rife with spelling problems and I find it very bothersome to tell the truth on the other hand I will surely come again again.

 • I very delighted to find this internet site on bing, just what I was searching for as well saved to fav

 • Jom ke UNTUNG33 dan sambut kebahagiaan dalam permainan slot yang seru! Temukan berbagai pilihan game slot yang menarik dan kejar kesempatan untuk memenangkan jackpot besar. Ayo, buktikan keberuntunganmu sekarang! Gabunglah dengan UNTUNG33 dan mulailah petualanganmu menuju kemenangan yang memuaskan!

  Link : https://untung33.io/

 • I am truly thankful to the owner of this web site who has shared this fantastic piece of writing at at this place.

 • For the reason that the admin of this site is working, no uncertainty very quickly it will be renowned, due to its quality contents.

 • naturally like your web site however you need to take a look at the spelling on several of your posts. A number of them are rife with spelling problems and I find it very bothersome to tell the truth on the other hand I will surely come again again.

 • This is my first time pay a quick visit at here and i am really happy to read everthing at one place

 • I do not even understand how I ended up here, but I assumed this publish used to be great

 • I am truly thankful to the owner of this web site who has shared this fantastic piece of writing at at this place.

 • Good post! We will be linking to this particularly great post on our site. Keep up the great writing

 • Nice post. I learn something totally new and challenging on websites

 • Good post! We will be linking to this particularly great post on our site. Keep up the great writing

 • naturally like your web site however you need to take a look at the spelling on several of your posts. A number of them are rife with spelling problems and I find it very bothersome to tell the truth on the other hand I will surely come again again.

 • I’m often to blogging and i really appreciate your content. The article has actually peaks my interest. I’m going to bookmark your web site and maintain checking for brand spanking new information.

 • I am truly thankful to the owner of this web site who has shared this fantastic piece of writing at at this place.

 • For the reason that the admin of this site is working, no uncertainty very quickly it will be renowned, due to its quality contents.

 • I do not even understand how I ended up here, but I assumed this publish used to be great

 • I appreciate you sharing this blog post. Thanks Again. Cool.

 • naturally like your web site however you need to take a look at the spelling on several of your posts. A number of them are rife with spelling problems and I find it very bothersome to tell the truth on the other hand I will surely come again again.

 • Great information shared.. really enjoyed reading this post thank you author for sharing this post .. appreciated

 • There is definately a lot to find out about this subject. I like all the points you made

 • Very well presented. Every quote was awesome and thanks for sharing the content. Keep sharing and keep motivating others.

 • You’re so awesome! I don’t believe I have read a single thing like that before. So great to find someone with some original thoughts on this topic. Really.. thank you for starting this up. This website is something that is needed on the internet, someone with a little originality!

 • I’m often to blogging and i really appreciate your content. The article has actually peaks my interest. I’m going to bookmark your web site and maintain checking for brand spanking new information.

 • I very delighted to find this internet site on bing, just what I was searching for as well saved to fav

 • I very delighted to find this internet site on bing, just what I was searching for as well saved to fav

 • You’re so awesome! I don’t believe I have read a single thing like that before. So great to find someone with some original thoughts on this topic. Really.. thank you for starting this up. This website is something that is needed on the internet, someone with a little originality!

 • I appreciate you sharing this blog post. Thanks Again. Cool.

 • This is really interesting, You’re a very skilled blogger. I’ve joined your feed and look forward to seeking more of your magnificent post. Also, I’ve shared your site in my social networks!

 • There is definately a lot to find out about this subject. I like all the points you made

 • I’m often to blogging and i really appreciate your content. The article has actually peaks my interest. I’m going to bookmark your web site and maintain checking for brand spanking new information.

 • I’m often to blogging and i really appreciate your content. The article has actually peaks my interest. I’m going to bookmark your web site and maintain checking for brand spanking new information.

 • naturally like your web site however you need to take a look at the spelling on several of your posts. A number of them are rife with spelling problems and I find it very bothersome to tell the truth on the other hand I will surely come again again.

 • You’re so awesome! I don’t believe I have read a single thing like that before. So great to find someone with some original thoughts on this topic. Really.. thank you for starting this up. This website is something that is needed on the internet, someone with a little originality!

 • naturally like your web site however you need to take a look at the spelling on several of your posts. A number of them are rife with spelling problems and I find it very bothersome to tell the truth on the other hand I will surely come again again.

 • I very delighted to find this internet site on bing, just what I was searching for as well saved to fav

 • This is really interesting, You’re a very skilled blogger. I’ve joined your feed and look forward to seeking more of your magnificent post. Also, I’ve shared your site in my social networks!

 • Great information shared.. really enjoyed reading this post thank you author for sharing this post .. appreciated

 • This is my first time pay a quick visit at here and i am really happy to read everthing at one place

 • Hi there to all, for the reason that I am genuinely keen of reading this website’s post to be updated on a regular basis. It carries pleasant stuff.

 • I appreciate you sharing this blog post. Thanks Again. Cool.

 • Nice post. I learn something totally new and challenging on websites

 • I very delighted to find this internet site on bing, just what I was searching for as well saved to fav

 • Awesome! Its genuinely remarkable post, I have got much clear idea regarding from this post

 • You’re so awesome! I don’t believe I have read a single thing like that before. So great to find someone with some original thoughts on this topic. Really.. thank you for starting this up. This website is something that is needed on the internet, someone with a little originality!

 • For the reason that the admin of this site is working, no uncertainty very quickly it will be renowned, due to its quality contents.

 • I appreciate you sharing this blog post. Thanks Again. Cool.

 • I appreciate you sharing this blog post. Thanks Again. Cool.

 • I’m often to blogging and i really appreciate your content. The article has actually peaks my interest. I’m going to bookmark your web site and maintain checking for brand spanking new information.

 • Nice post. I learn something totally new and challenging on websites

 • Very well presented. Every quote was awesome and thanks for sharing the content. Keep sharing and keep motivating others.

 • I like the efforts you have put in this, regards for all the great content.

 • Nice post. I learn something totally new and challenging on websites

 • You’re so awesome! I don’t believe I have read a single thing like that before. So great to find someone with some original thoughts on this topic. Really.. thank you for starting this up. This website is something that is needed on the internet, someone with a little originality!

 • Great information shared.. really enjoyed reading this post thank you author for sharing this post .. appreciated

 • naturally like your web site however you need to take a look at the spelling on several of your posts. A number of them are rife with spelling problems and I find it very bothersome to tell the truth on the other hand I will surely come again again.

 • Good post! We will be linking to this particularly great post on our site. Keep up the great writing

 • Hi there to all, for the reason that I am genuinely keen of reading this website’s post to be updated on a regular basis. It carries pleasant stuff.

 • You’re so awesome! I don’t believe I have read a single thing like that before. So great to find someone with some original thoughts on this topic. Really.. thank you for starting this up. This website is something that is needed on the internet, someone with a little originality!

 • Awesome! Its genuinely remarkable post, I have got much clear idea regarding from this post

 • I’m often to blogging and i really appreciate your content. The article has actually peaks my interest. I’m going to bookmark your web site and maintain checking for brand spanking new information.

 • Hi there to all, for the reason that I am genuinely keen of reading this website’s post to be updated on a regular basis. It carries pleasant stuff.

 • Good post! We will be linking to this particularly great post on our site. Keep up the great writing

 • Nikmati sensasi mendebarkan dan keuntungan besar di UNTUNG33! Bergabunglah sekarang untuk merasakan permainan slot terbaik dengan kesempatan jackpot harian yang menggiurkan. Jadilah bagian dari komunitas kami dan mulailah petualangan judi Anda hari ini. Bergabunglah dengan UNTUNG33 untuk kesempatan menang besar dan pengalaman bermain yang tak terlupakan!

  Link : https://untung33.io/

 • Great information shared.. really enjoyed reading this post thank you author for sharing this post .. appreciated

 • This is really interesting, You’re a very skilled blogger. I’ve joined your feed and look forward to seeking more of your magnificent post. Also, I’ve shared your site in my social networks!

 • I’m often to blogging and i really appreciate your content. The article has actually peaks my interest. I’m going to bookmark your web site and maintain checking for brand spanking new information.

 • naturally like your web site however you need to take a look at the spelling on several of your posts. A number of them are rife with spelling problems and I find it very bothersome to tell the truth on the other hand I will surely come again again.

 • I am truly thankful to the owner of this web site who has shared this fantastic piece of writing at at this place.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *