Så let kan ældre halvere antallet af sygedage

Q10

 

Et dagligt multivitamintilskud kan styrke ældre menneskers immunforsvar, så det tager markant mindre tid at komme sig oven på en forkølelse eller influenza, tyder en ny undersøgelse på.

 

Af Bjørn Falck Madsen

 

Mange ældre personer spiser ganske lidt og får derfor ikke nødvendigvis de vitaminer og mineraler, som kroppen behøver for blandt andet at opretholde et stærkt og velfungerende immunforsvar. Det kan derfor godt betale sig at overveje et dagligt multivitamintilskud, og en helt ny undersøgelse fra Oregon State University viser, at det rent faktisk gør en forskel. I en 12-ugers undersøgelse, hvor 42 forsøgspersoner enten fik et bredspektret vitamin- og mineraltilskud eller snydepiller, så man tydeligt forskellen.

Reduceret med næsten 70 pct.

Der var selvrapporterede sygedage hos såvel de vitaminbehandlede og kontrolgruppen, men antallet af sygedage blev reduceret med næsten 70 pct. i den gruppe, der tog multivitaminer, sammenlignet med kontrolgruppen, der fik snydepiller.
 

Forsker: Slående resultat

En af forskerne bag undersøgelsen, professor i biokemi og biofysik, Adrian Gombart, fra OSU College of Science, kalder ligefrem de observerede forskelle i antallet af sygedage slående. Selvom der var tale om selvrapporterede sygdomsdata, er forskellen på de to grupper så stor, at man bør undersøge det nærmere i store fremtidige undersøgelser, mener han.

Forskere så på selen og Q10

Der er en øget interesse i at udføre store og veldesignede undersøgelser af vitaminers og mineralers effekt på ældre mennesker, og der findes allerede nogle ganske overbevisende eksempler på sådanne studier. Et af de bedste og hyppigst omtalte er KiSel10-undersøgelsen fra 2013, hvor svenske læger påviste, at et dagligt tilskud af selenpræparatet SelenoPrecise samt coenzym Q10-præparatet Bio-Qinon Q10 havde en markant positiv indvirkning på raske ældre personers helbred og livskvalitet.

Markant bedre overlevelse

Hos dem, der fik den aktive behandling, var der 54 pct. færre dødsfald som følge af hjerte-kar-sygdom, og forskerne kunne desuden ved hjælp af både blodprøver og ultralydsskanning se, at hjertemuskelfunktionen var forbedret betydeligt sammenlignet med personerne i kontrolgruppen. Hvad der virkelig imponerer ved denne undersøgelse er, at forskerne har lavet opfølgende undersøgelser med udgangspunkt i de flere end 55.000 blodprøver, der blev taget i forbindelse med forskningen. Det viser sig blandt andet, at man fortsat kan måle en beskyttende effekt af de to præparater selv mange år efter, forsøget sluttede.

Kilde: Nutrients, august 2020

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *