Skal man amme, selv om der er miljøgifte i modermælken?

 

Modermælk indeholder miljøgifte. Betyder det, at man skal droppe amningen og give modermælkserstatning i stedet for? Nej – heldigvis ikke. Fordelene ved amning trumfer nemlig ulemperne.

 

Af Rose Maimonide, rosemaimonide.com

 

Miljøgifte i modermælk
Miljøgifte ophobes især i fedtvæv og udskilles bl.a. via modermælk, som indeholder 50 pct. fedt. Modermælk er dog stadig den bedste mælk til dit barn. Fordelene ved amning – også langtidsamning – opvejer ulemperne ved miljøgiftene. Langt størstedelen af miljøgiftene i modermælk kommer fra den mad, som den ammende mor spiser. Amningen kan ovenikøbet hjælpe baby med at udskille tungmetaller, som er ophobet i fostertilværelsen. Modermælk indeholder probiotika og præbiotika, som styrker barnets tarmflora og beskytter mod miljøgiftenes skadelige effekter. I øvrigt får baby langt de fleste miljøgifte i fostertilstanden, ikke via modermælken.

 

Hvor længe er det godt at amme?
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man fuldammer sit barn de første seks måneder og derefter delvis amning til mindst ét år, gerne længere. WHO anbefaler delvis amning i mindst to år. EU’s “sundhedsstyrelse” anbefaler, at modermælk er den primære ernæring i hele barnets første år. De anbefaler også, at familiens mad først gradvist bliver den primære ernæring i løbet af barnets andet leveår.

Amning er guld, og langtidsamning (dvs. amning ud over 1 år) er bare for sejt! Delvis amning fra seks til 12 måneder – og gerne længere! – er fuld af helsegevinster. De sundhedsmæssige fordele ved amning er meget veldokumenterede. Amning giver reduceret risiko for en lang række sygdomme.

Selv om der kan måles miljøgifte i modermælk, ved man ikke særligt meget om, hvordan modermælkens indhold af miljøgifte påvirker barnet, og i hvor høj grad de optages.

 

Sådan bliver din mælk renere

Du kan påvirke graden af miljøgifte i den mælk, din krop producerer.

  • Begræns din eksponering for miljøgifte allerede i graviditeten, ja, faktisk allerede inden du påtænker at blive gravid.
  • Undgå at spise fede/gamle fisk med kendt risiko for højt indhold af miljøgifte.
  • Vælg økologiske fødevarer, særligt de animalske.
  • Vær opmærksom på, at mælkeprodukter, næst efter fisk, er danskernes største kilde til indtag af det giftige dioxin.
  • Undgå detox, udrensning og slankekure, når du er gravid, ammer eller påtænker graviditet.
  • Undgå at drikke grøn og hvid te, når du ammer, medmindre du har drukket det dagligt i en længere periode, inden du blev gravid. Det virker nemlig udrensende.
  • Spis en sund og næringsrig kost af rene råvarer og mange grøntsager til alle måltider.

 

Undgå detox, hvis du ammer
Der er stor risiko ved at pille ved kroppens afgiftningssystem under graviditeten. Det kan ikke anbefales, da fosteret kan få livsvarige mén af det, hvis man reagerer anderledes end standard. Når du piller ved leverens funktioner, fx ved urtebaserede eller homøopatiske detoxtilskud, kan du ændre på dit blods niveau af miljøgifte og eksponere dit barn i meget følsomme vinduer af dets liv. Detox er således en dårlig kombi med graviditet og amning.

 

Slankekure er ikke godt for ammende
Når du som ammende taber fedt, frigives miljøgifte, og nogle af dem havner i modermælken. Om du må tabe dig som ammende, afhænger helt af, hvor mange kilo over hvor kort tid. Og hvor meget ophobet kemi, du har i kroppen i forvejen. Fem kilo over et ammeforløb på et år er fint. Men 15 kilo er ikke. Og fem kilo på to til tre måneder er faktisk også for meget. Men du kan sagtens gøre meget for at optimere din kost og dyrke motion. Du kan fx starte med at udelukke sukker og sødestoffer fra din kost og gå en lang tur hver dag med barnevognen. Pointen er at spise sund og nærende mad af rene råvarer. Motion i sig selv har ikke det store at sige for udskillelsen af miljøgifte i din mælk – ikke i forhold til fx vægttab eller detoxtiltag.

 

Kilder:  

Mead, M. Nathaniel: Contaminants in Human Milk: Weighing the Risks against the Benefits of Breastfeeding. Evironmental Health Perspectives, 2008; 10. https://doi. org/10.1289/ehp.116-a426

Standard recommendations for the European Union: Infant and young child feeding, 2006

https://www.who.int/health-topics/breastfeeding

 

Om Rose Maimonide

Rose Maimonide hjælper børnefamilier og gravide med at have nemt ved at leve sundt, bæredygtigt og kemifrit i en travl hverdag. I Roses onlineunivers Grøn Stue får du genveje, personlig rådgivning og varmt fællesskab omkring alt til din bæredygtige hverdag. Se mere på rosemaimonide.com