Bæredygtig have

urtehave

 

“Hyldene dufter i stuen ind ude fra Danmarks haver …” står der i den gamle sang. Og det ikke så få – der er nemlig ca. 1,2 millioner private danske haver, som rummer et stort potentiale for biodiversitet. Men man får ikke en naturlig have med masser af liv blot ved at ”lade græsset gro vildt”. I denne artikel får du grundlæggende viden om bæredygtigt havebrug for begyndere.

 

Af Rose Maimonide, rosemaimonide.com

 

Rette plante på rette plads
Hvis du skal tage ét tip med dig fra denne artikel, så lad det være: Rette plante på rette plads. Du kan komme enormt langt med biodiversitet og plantesucces i din have ved at have dette princip som rettesnor. Pointen er at vælge en plante, der passer til jorden, lysforholdene og mikroklimaet på det sted, hvor den skal vokse. På den måde kan du bl.a. få sunde flotte planter, begrænse vanding og brug af bekæmpelsesmidler. Det er en anden måde at tænke planter på end at lade sig spontant friste af roser og kulørte sommerblomster i supermarkedet. Din lokale planteskole og infosøgning på nettet kan hjælpe dig med at vælge planter, der vil trives i netop din have. En rose vil fx se halvtrist ud, kræve meget vanding og skadedyrsbekæmpelse, hvis den plantes i en sandet jord. Et solåbent staudebed med planter, der ikke er tørketålende, vil lide i en regnfattig sommer. En klassisk blomstereng bliver ikke en succes i en leret jord. Og så videre …

 

Sådan vælger du den rette plante

  • Kend din jord – er den sandet, leret eller ”almindelig havejord”?
  • Tjek, om planten trives i sol, halvskygge eller skygge.
  • Vælg gerne hjemmehørende buske og træer og flerårige stauder og løgvækster.
  • Tag højde for vindforhold og naboplanter.

 

Nøglen er i jorden
Men i virkeligheden handler havedyrkning ikke om planter – men om jord! Nøglen til en bæredygtig have ligger i jorden. En næringsrig jord er ikke noget, man lige etablerer på en eftermiddag. Til gengæld kan man ad åre skabe en sprællevende, sund jord via havens egne materialer og en ordentlig gang dyremøg – som man måske endda kan få ganske gratis. En sund jord er depot for næring, fugt og luft og holder tilpas fast på planternes rødder. Dyrkningsjord har brug for tilføring af gødning. Her kan man være bæredygtig ved at vælge naturlig gødning i form af især haveaffald og dyremøg i stedet for kunstgødning.

 

Haveaffald er guld
Man bør fjerne mindst muligt fra haven. Haveaffald kan beskytte væksterne og skabe biodiversitet. Det kan blive til kompost, jorddække, jord eller gødning – og man undgår miljøbelastende transport til genbrugspladsen. Kompost af haveaffald er jordforbedring, ikke decideret gødning. Der vil være masser af ukrudtsfrø i komposten, også i en såkaldt varmkompost. Man kan kun skabe ukrudtsfri jord i professionelle anlæg.

 

Undgå bar jord
Jorddække er vigtigt. Det giver bedre optag af næringsstoffer, flere smådyr, mere ilt til jorden, bedre jordstruktur, bedre og mere jævn fugt og temperatur og modstandskraft mod sygdomme. Jorddække beskytter mod udtørring og modvirker regnslag på lerjord.
Man kan jorddække med fx bark eller bunddækkende planter. Men også græsafklip, som med fordel kan lægges rundt om hækken, især når den er nyplantet. Nogle steder kan der være brug for ukrudtsdug, som kan dækkes med sand, grus eller flis.

 

Blomsterengen er for viderekomne
Mange drømmer om en frodig lille blomstermark med kornblomster, valmuer, margueritter og fjerlette græsser, der duver i sommervinden. Så man lader håbefuldt græsplænen gro vild, drysser indholdet af en stor frøpose ud og håber på det bedste. Men ofte ender drømmen – om ikke første, så andet år – i et brunligt virvar af vissent græs, tidsler og brændenælder. En bæredygtig blomstereng kræver nemlig meget omhu, pleje og viden. Ofte er det også nødvendigt at ændre jorden til en sandet udgave.
Derimod viser et uhøjtideligt staudebed sig oftest at være nemmere at holde og kan byde på mindst lige så meget biodiversitet og romantisk blomstring som en blomstereng.

 

GRØNT TIP

I artiklen ”Grøn i haven uden kemi”, www.sund-forskning.dk,  kan du læse, hvordan du undgår kemisk krigsførelse i det grønne og stadig kan have en præsentabel have til glæde for både dig og naturen.

Du finder artiklen her: https://sund-forskning.dk/artikler/gron-i-haven-uden-kemi/

 

Om Rosemaimonide
Rose Maimonide hjælper børnefamilier og gravide med at have nemt ved at leve sundt, bæredygtigt og kemifrit i en travl hverdag. I Roses onlineunivers, Grøn Stue, får du genveje, personlig rådgivning og varmt fællesskab omkring alt til din bæredygtige hverdag. Se mere på rosemaimonide.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *