Skinnebenssår har gavn af D-vitamin

shutterstock_116096836 (2)

Skinnebenssår kan være svære at hele op, og behandling af denne sårtype koster samfundet mange penge. Derfor er alle tiltag der kan fremskynde opheling af skinnebenssår velkomne. Nu har forskere vist, at mange af disse patienter mangler D-vitamin, og at tilskud har en effekt.

En ny dobbelt-blindet placebokontrolleret undersøgelse udført på en karkirurgisk klinik med tilknytning til et universitetshospital i Brasilien har vist, at sårheling kan forbedres med D-vitamintilskud.

Brug for mange D-Pearls

I undersøgelsen deltog 52 personer som blev delt i to grupper: 26 patienter med skinnebenssår og 26 patienter med tilsvarende alder, køn, blodtryk og tobaksforbrug, men uden skinnebenssår. I gruppen med skinnebenssår havde de 22 lavt D-vitamin i blodet. Gruppen med skinnebenssår og lavt D-vitamin blev igen delt. Ni forsøgsdeltagere fik placebo og 13 fik D-vitamin 50,000 IE (1.250 µg) om ugen i 2 måneder. Det svarer til knap 180 µg D-vitamin dagligt, hvilket absolut er en terapeutisk dosis.

Forskerne fandt ingen sammenhæng mellem sårenes størrelse og mængde af D-vitamin i blodet, men der var en tendens til bedre opheling i gruppen der fik D-vitamin. Det antages, at en større eller længerevarende undersøgelse med D-vitamin vil kunne forbedre resultatet yderligere.

Reference
Burkiewicz CJ, et al. Vitamin D and skin repair: a prospective, double-blind and placebo controlled study in the healing of leg ulcers. Rev Col Bras Cir. 2012;39(5):401-7.

Kort om huden
Huden består af tre lag. Fra neden: Underhuden (subcutis), læderhuden (dermis) og overhuden (epidermis). Den øverste del af overhuden er et 10µm tyndt hornlag (Stratum corneum) der fungerer som barrierelag.

Sårheling sker i tre faser
I første fase størkner blodet. Hvide blodlegemer bekæmper tilstedeværende bakterier. Fiberdannende celler vokser ind i såret og danner kollagen.

I næste fase dannes granulationsvæv, som består af små, nydannede blodkar, bindevævsceller, hvide blodlegemer og plasmaceller.
I sidste fase begynder der af dannes hud over granulationsvævet.

Skinnebenssår
Skinnebenssår kan vare fra måneder til årtier. Når et skinnebenssår ikke vil hele op, skyldes det, at  sårheling ikke kan gå til næste fase før den foregående er færdig. De blokerende faktorer kan være dødt væv og betændelse i såret, som granulationsvævet ikke kan vokse ind. Nedsat blodforsyning til vævet af forskellige årsager og dermed iltmangel som forhindrer kollagendannelse. Derudover åreforkalkning, der kradses i såret som medfører vævsskade og infektion.

Hyppigheden af skinnebenssår stiger 4 gange, når personens alder når over 65 år.

D-vitaminmangel er almindelig i flere aldersgrupper, men især ældre mennesker er tilbøjelige til at mangle dette vitamin. Det skyldes en kombination af nedsat indtagelse og optagelse sammen med en lille udsættelse for sollys.