Falsk strubehoste

echinacea1

 

Andre navne:  Pseudocroup, Laryngotis stridula

Falsk strubehoste er en infektion hos børn, der medfører en hævelse af slimhinden i strubehovedet. Det begynder som regel med en forkølelse, der efter et par dage med hoste og hæshed kan udvikle sig til, at slimhinden inde i strubehovedet hæver, hvorved luftpassagen vanskeliggøres. Symptomerne opstår oftest om natten, når barnet har ligget ned i nogle timer. Indåndingen er besværlig – barnet har lufthunger og bliver bange. Vejrtrækningen ledsages af en hivende lyd. Kontakt lægen, og lad barnet indånde varm, fugtig luft (damp) ved f.eks. af hælde varmt vand i badekarret.

 

Kurforslag

Kost:

Undgå mælkeprodukter som skaber mere slim, der kan være medårsag til at trække en forkølelse i langdrag og derved forårsage falsk strubehoste. Drik hyldebærsaft, og spis hyldebærsuppe i vinterhalvåret til at forebygge infektioner. Lægen vil ofte ordinere antibiotika for at stoppe udviklingen hurtigst muligt. Brugen af immunstimulerende, betændelseshæmmende og slimhindestyrkende urter kan også gøre en forskel.

 

Vitaminer og mineraler:
Et stærkt vitamin- og mineralpræparat og ekstra C-vitamin. D-vitamin er også vigtigt, især i vinterhalvåret.

 

Fedtsyrer:
Spis gode planteolier hver dag og fisk flere gange om ugen. Tag omega-3 som tilskud.

 

Urter:
Sambucus nigra (hyldebær), Echinacea purpurea rod (rod af rød solhat), Glycyrrhiza glabra (lakridsrod), Thymus vulgaris (timian). Solidago virgaurea (gyldenris). Ved kroniske infektioner hos voksne Astragalus membranaceus (astragel), Andrographis paniculata (andrographis). Hyldebærsaft i dagligdagen kan sagtens gøre en forskel. Vælg en saft, som ikke er oversødet med sukker. Tilsæt eventuelt lidt honning.

 

Andet:
Dampbade et par gange om ugen over et par måneder vil også hjælpe på falsk strubehoste.

Læs om bihulebetændelse. (Kilde: “Sundhedshåndbogen”, af Pernille Lund og Marianne Palm)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *