Slå Candida albicans svampen ned med krydderurter og kostændringer

tarmvaeg
Har du et sukkerbehov, der får dig til at hugge sukkerknalder på arbejdet? Tager du flere hovedpinepiller end vitaminpiller? Er du uoplagt, har humørsvingninger og fordøjelsesbesvær? Og er du bare træt som et ondt år? Så er du muligvis ramt af en overvækst af Candida-albicans-svampen.
Af Kristine Bindslev
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning og //mig// – april/maj 2016
 
De fleste mennesker i dag udsætter sig selv for både indre og ydre stress, hvilket påvirker vores immunforsvar giver Candidasvampen gode vækstbetingelser. Candidasvampen lever af sukker og gær samt alle de kostemner, som i fordøjelsesprocessen omdannes til sukker eller indgår i en gæringsproces. Candidasvampen lever normalt i og med os helt naturligt – det er din livsstil, som afgør, om den skal have lov at brede sig. Forrykkes mikrofloraen, kan Candida albicans udvikle sig fra at være en primitiv gærcelle til en skimmelsvampelignende organisme, der kan danne lange gevækster – såkaldte pseudohyfer – som kan perforere slimhinderne og i værste fald gå i blodet og brede sig til andre organer og systemer.
Candida albicans overvokser ikke i sunde tarme
En af de forhold, der forrykker tarmbakteriefloraen, er antibiotika. Antibiotika slår bakterier ihjel, som den jo skal. Desværre slår den også de naturlige bakterier ihjel i fordøjelsessystemet, og svampen får herved mulighed for at overtage hele pladsen. Derfor kan det være en god idé at huske fremover altid at tage mælkesyrebakterietabletter sammen med antibiotikakuren. Hormonbehandling som P-piller, binyrebarkhormon o.l. er ligeledes fremmende for svampevæksten.
Tarmsvampen med de mange symptomer
Candida i udbrud kan give mange forskelligartede symptomer, som man ikke umiddelbart kæder sammen til én årsag, og der kan derfor gå lang tid, inden man opdager den. Måske har du fodsvamp, skedesvamp eller svamp i hovedbunden. Måske lider du af PMS, intolerancer, allergier eller oppustet mave. Måske døjer du med koncentrationsbesvær, væskeophobninger eller en ustyrlig sukkertrang. Det er blot nogle af de symptomer, som kan sættes i forbindelse med overvækst af Candidasvampen. Men trætheden og det ustabile blodsukker er næsten altid en del af symptombilledet. Er du i tvivl, kan det være en god idé at opsøge en biopat.
Et værre bryghus i tyktarmen
Svampens stofskifteprodukter virker jf. luft i maven. Svampens affaldsprodukter kan belaste systemet. Samtidig produ- cerer svampen snesevis af toksiner, som kan påvirke hormonsystemet og nervesystemet. Behandling med antibioti-ka/penicillin er også guf for svampen.
Har du let til lavt blodsukker ledsaget af træthed, hovedpine, humørsvingninger og trang til søde sager, kaffe, røg eller alkohol? Måske skal du overveje en Candidakur.
Dida fra New Nordic er en kanelbaseret tablet med et kombinationsekstrakt af krydderier som bl.a. nelliker, oregano, kardemomme, pebermynte og hvidløg.
HVAD KAN DU SELV GØRE:
Svampen skal udsultes
Vil du af med den uønskede svampegæst, skal du ud over svampedræbende urter undgå alt, der føder svampen, dvs. hurtigtoptagelige kulhydrater som de hvide kostemner sukker og mel. Udover gluten er sukker svampens livret. Fjern de raffinerede fødevarer fra kosten (det har du andre gevinster ved), undgå mælk, alkohol og gærprodukter.
Styrk tarmfloraen
En god tarmflora er alfa omega i kampen mod den hidsige svamp. De gode bakterier skal rustes til kamp og styrke kroppens slimhinder. En del mener, at den primære årsag til et forøget niveau af Candida albicans er behandlinger
med antibiotika.
Tag et kosttilskud med svampehæmmende ingredienser
Oregano, hvidløg, nellike, pebermynte, kanel og kardemomme er nogle af de krydderurter, der kan hjælpe med at balancere bakterie- og gærflora, og som kan være med til at bekæmpe svampeovervækst.
Kanel (Cinnamomum zeylanicum J.)
Mange mennesker nyder kanel for den søde, krydrede smags skyld, men ikke alle ved, at kanel også virker svampe-dræbende. På University of Maryland Medical Center burger man kanel til behandling af gærinfektioner. Kanel anses som en forebyggende foranstaltning, der holder svampeinfektioner i skak, når det indtages over en periode.
Pebermynte (Mentha x Piperita L.)
Planten har en letgenkendelig firkantet stængel, og den bliver 40 til 80 centimeter høj med mange forgreninger på toppen. Pebermynteolie er effektiv mod oppustethed, og ved skiftevis forstoppelse og diarré kan pebermynte måske hjælpe. Mentol i pebermynte er også antiinflammatorisk, og olien kan nedkæmpe visse bakterier, svampe eller vira.
Kardemomme (Elettaria cardamomum L.)
Kardemomme er en flerårig urt i ingefærfamilien. Frøkapslerne på urten tørres, og de få store frø anvendes enten hele eller malede. Smagen er stærk, og duften kan minde om eukalyptus. Kardemomme hjælper mod luft i maven og fordøj-elsesbesvær, som ofte er symptomerne på overvækst af svamp.
Hvidløg(Allium sativum)
Hvidløg er en løgplante, der bliver anvendt som krydderurt og lægeplante. Fx har kineserne brugt hvidløg i tusinder af år til behandling af bakterie- og svampeinfektioner. Hvidløg er kendt for at indeholde et stof kaldet allicin, og en undersøgelse i 2009 på Taihe Hospital YuYang Medical College i Kina viste, at ren allicin er stærkt svampedræbende.
Nelliker (Dianthus)
Nellikers æteriske olie har stærke svampedræbende egenskaber. Ifølge en undersøgelse fra 2007 fra Tunesien har man afprøvet den æteriske olie af nelliker mod forskellige arter af Candida. Nelliker støtter desuden en god fordøjelse og modvirker tarmluft og kvalme.
Oregano (Origanun vulgare)
Mange undersøgelser siger, at oregano har en antiseptisk og svampedræbende virkning. I et forskningsprojekt udført i 2001 ved Georgetown University Medical Center blev det konstateret, at caravacrol og thymol, som er til stede i oregano, hæmmer væksten af Candida på en dosisafhængig måde. Forskere så, hvorledes oregano hæmmede gærcellens mycelievækst.