Tit syg eller udmattet – får du vitaminer og mineraler nok?

ginseng
Hvis din krop er en motor, er vitaminer dine tændrør, der får benzinen til at virke. Og mangler du bare et enkelt vitamin, kan det bringe kroppen ud af balance. Stress, dårligt immunforsvar og manglende energi – måske skyldes det mangel på bestemte vitaminer.
Af Kristine Bindslev
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning og //mig// – april/maj 2016
Hvordan sørger vi for at have en optimal vitamin- og mineralbalance? Svaret er enkelt nok, spis varieret og sundt nok. Men at spise tilstrækkeligt varieret er faktisk ikke så let endda, og mange får ikke tilstrækkeligt med vitaminer via deres kost. Enten fordi de spiser for lidt, spiser for ensidigt eller har en livsstil, der gør, at der er ekstra behov for vitaminer. Og så har vi slet ikke talt om, at maden kan være forurenet, stærkt forarbejdet eller ud pint. Dertil kommer, at vitaminerne har fjender, som dræner os for vitaminer og mineraler. Det være sig stress, alkohol, kaffe, medicin mv. Med et tilskud af vitaminer og mineraler sikrer du dig, at du får alle de vitaminer, du har brug for. Men nogle gange skal der noget ekstra til. Panax ginseng giver immunsystemet en ekstra hjælp.
Ginseng styrker immunforsvaret
Ginseng anvendes verden over ved nedsat mental og fysisk ydeevne som mathed, træthed og svækket koncentration samt under rekonvalescens.
Den flerårige plante Panax ginseng, der vokser i Østasien og Nordamerika, har en adaptogen effekt. De aktive ginsenosider påvirker hypothalamus og støtter produktion af kroppens binyrebarkhormoner. Når den stressfulde tilstand er overstået, falder binyrebarkhormonerne hurtigere til det normale niveau. Ved kronisk stress nedsætter Panax ginseng produktionen af glucocorticoider, mens binyrebarkens kapacitet for produktion af hormonerne fremmes. Resultatet er modstandskraft og udholdenhed. Ginseng er også godt for immunforsvaret. Den lille plante inde-holder en særlig kraft i roden under jorden. Her sidder de mange virksomme stoffer, der kan svække bakterier under infektion og opløse virusangreb, så du kommer dig hurtigere.
Øg velværet, og dæmp stressen
“Gudernes gave til mennesket” kalder kineserne den trevlede ti centimeter lange rodklump. I Kina anvendes ginseng til at forlænge livet, lysne sindet og øge potensen. Det har de gjort i mere end 5000 år, men herhjemme nøjes vi med at mene, at ginseng styrker immunforsvaret, dulmer stress og giver ekstra energi. Men det er heller ikke så ringe endda med vores moderne livsstil. Mange kliniske studier peger netop i den retning, og EU godtager, at man anbefaler ginseng mod træthed og svaghed. De, der har prøvet ginseng, rapporterer netop om en let opkvikkende og vitaliserende effekt.
Husk ekstra C-vitaminer, når immunforsvaret bliver sat på prøve. C-vitamin virker bedst, hvis du spiser fx 1000 mg, når du mærker de allerførste tegn på infektion.
Børn har et immunforsvar, som skal bygges op
Vi har alle et medfødt og et erhvervet immunforsvar. Børns erhvervede immunforsvar skal bygges op, netop med besøg af bakterier og vira. Børns immunforsvar er som en helt ren tavle, der er modtagelig over for alle infektioner. Og hver gang dit barn er syg, bliver infektionen “skrevet på tavlen” . På den måde kan dit barns immunforsvar huske bakterierne eller viraen og kan bedre bekæmpe sygdommen, næste gang den banker på døren. Så selv om det kan lyde noget mærkeligt, kan du glæde dig over, at jo flere sygdomme dit barn får, jo flere sygdomme rustes dit barn imod. Men det skal du nok ikke sige til en mor eller far, der står midt i et væld af feberdage. Er dit barn særlig hårdt angrebet, kan det være en god ide med en multivitamin fast.
Har du særligt brug for et vitamintilskud?
Se om du kan finde dig selv på listen over dem, der med fordel kan tage en multivitamintablet om dagen. Og har du brug for højere doser af enkelte vitaminer, end dem der er i din multivitamin, kan du fint supplere.
  • Nyfødte børn og spædbørn har særlige behov for ekstra jern og D-vitamin
  • Børn i voksealderen. Børn skal opbygge og udvikle helt nye celler og væv under vækstprocessen, og immun-systemet er ofte svagere
  • Allerede fra 40 til 50 års alderen bør man sikre sig ekstra D-vitamin og calcium
  • Småtspisende mennesker
  • Ældre mennesker
  • Stressede mennesker
  • Mennesker, der dyrker meget sport
  • Mennesker, der tit bliver syge eller har kroniske sygdomme
  • Mennesker, der ikke spiser varieret nok
  • Mennesker, som optager næring dårligt fra mave-tarmsystemet

 

Husk også dine B-vitaminer, hvis humøret og koncentrationen driller
Mangel på B-vitaminer påvirker ikke kun din fordøjelse, men har også stor betydning for, hvordan dit nervesystem har det i hverdagen. Mangel på B1 kan give koncentrationsbesvær, og mangel på fx B12-vitamin kan også påvirke dit humør i en ugunstig retning. Du kan læse mere om de enkelte B-vitaminer på http://www.sund-forskning.dk
Maximum EXTRA er en multivitamin, som indeholder den ginseng, der kaldes ægte Panax ginseng fra planten C.A. Meyer. Panax ginseng indeholder mindst 4,1 mg ginsenosider, hvilket garanterer, at der er tale om virksom ginseng.
Bamse Bomstærk fra Natur-Drogeriet er en vitaminpille til børn, hvor både barnets smag og de voksnes kvalitetssans forenes. Der er fx taget hensyn til børn med allergirisiko, for bamsetabletterne er sødet med stevia helt uden brug af sukker, kunstige sødestoffer eller smagsstoffer.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *