Smuk og spændstig hud med mælkesyrebakterier !

[gdgallery_gallery id_gallery=”61″]

 

 

Nedsæt dannelsen af rynker, slap hud, cellulitis, og forebyg skader fra solens stråler.

 

Af Marianne Fjordgård, Ernæringsterapeut DET
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – august/september 2017

 

Smuk og spændstig hud på den naturlige måde, uden brug af kniv og sprøjter – det vil vi alle have.

Du er, hvad du spiser, og det ses på huden, da den næres af nutrienter, som findes i kosten. Vi danner nye hudceller hver 28. dag, og huden er et stort organ, både hvad angår vægt og areal på ca. 2 m2. Huden er grænsen mellem det indre og ydre, og grænsen skal holdes intakt. Hudens funktion er blandt andet at beskytte os mod varme, kulde, strå-ling og mikroorganismer. Huden regulerer også vores legemes temperatur og er med i dannelsen af D-vitaminer.

NDS Probiotic SkinActive er et nyt kosttilskud, som hjælper huden med at bevare en gunstig tilstand. Produktet fylder hudens tre lag op med næringsstoffer, så den bevarer sin elasticitet og spændstighed.

 

Hudens tre lag – overhuden, læderhuden og underhuden

Overhuden består af et hornlag af døde hudceller, et vækstlag af nye hudceller, zink og mange gavnlige bakterier.

Læderhuden består af et fast bindevæv med kollagen-peptider og elastinfibre, der giver huden fylde og elasticitet. Læderhudens vandindhold er bundet i hyaluron, hvor det vandopløselige C-vitamin er vigtigt som antioxidant og til dannelse af bindevævet.

Underhuden består af løst bindevæv med kollagen (fibroblaster danner kollagen ud fra peptidkæder), mikrofager (immunceller), vand og fedtceller. Fedtstoffer, som vi får igennem kosten, skal beskytte mod solens stråler, oxidativt stress og andre frie radikaler, og her er det nødvendigt med det fedtopløselige E-vitamin.

 

Hudvenlig livsstil

Mad, som indeholder sunde fedtstoffer og vitaminer (nutrienter) er afgørende for, at hudens tre lag fyldes med op med næringsstoffer, så den bevarer elasticiteten og evnen til at forblive sund.

 

Huden styrkes af gavnlige nutrienter:

 • Proteiner, peptider og aminosyrer, fx fra letfordøjeligt fedtfattigt kød, fisk, æg, bønner, linser og kikærter
 • Fedtstoffer fra mandler og nødder, frø, fx hørfrø og chiafrø, kerner, fx græskarkerner og solsikkekerner, koldpressede olier, avokado og oliven. Fiskeolie og kæmpenatlysolie og andre fedtstoffer med omega 3, 6, 7 og 9
 • Fedtstofferne danner bl.a. det antiinflammatoriske cytokin IL-10 og dæmper inflammation med forhøjet CRP
 • Farvede grøntsager, gerne 600 gram eller mere, bær og en smule frugt
 • Fuldkornsprodukter, fx quinoa, havregryn, boghvede, ris og rug
 • Vand, friskpresset grøntsags- og frugtjuice og urtete
 • Antioxidanterne A, C, E, zink og selen
 • Vitaminer, fx B vitaminer, og mineraler, fx magnesium og kisel

 

Huden svækkes af nedbrydende faktorer:

 • Mangel på de gavnlige nutrienter
 • Ustabilt og højt blodsukker, som giver inflammation, der skader alle vores celler
 • Ustabilt og højt blodsukker, der øger dannelsen af AGE (Advanced Glycation End-products), som er karamelliserede sukker-proteinforbindelser, der bl.a. giver slapt bindevæv og oxidative celleskader
 • Mættet fedt fra de firbenede landdyr, fx svine- og oksefedt og transfedt, fx fra margariner
 • Fysisk og psykisk stress
 • For lidt søvn
 • Overdreven solbadning med udsættelse for UV-stråler fra solen især mellem kl. 11 og 15. Radioaktiv bestråling og forurening
 • Rygning og andre kilder til frie radikaler og oxidativt stress
 • Rynker opstår på grund af mangelfuldt bindevæv, slapt elastin, mangel på C-vitamin og væske.
 • Cellulitis kommer på grund af flere og større fedtceller i forhold til kollagen i underhuden.

 

Kollagen – kroppens bindemiddel

30 % af proteinerne i kroppen er lejret i kollagen, som er bindemidlet i kroppens bindevæv.
Der findes ca. 28 forskellige former for kollagen, men det er især type 1, der findes i huden.
Forsøg med de specielle kollagener viser, at 100 % absorberes i fordøjelseskanalen, at der findes kollagen-peptider i blodet de næste 12 timer, og mængden forøges i huden op til 192 timer efter indtagelsen.

 

Kollagens gavnlige effekter

I et dobbeltblindet, randomiseret, placebokontrolleret studie med 69 sunde kvinder mellem 35 og 55 år blev deltag-erne delt i tre grupper.

En gruppe fik placebo, den anden gruppe fik 2,5 gram, og den tredje gruppe fik 5 gram af type 1 kollagenpulver.

Doser på 2,5 gram og 5 gram viste allerede efter fire uger op til 15 % forbedret elasticitet i huden. Forsøget fortsatte endnu fire uger, og den gavnlige effekt blev påvist hos alle aldersgrupper, men mest hos kvinderne over 50 år. Desuden blev der påvist en 11–14 % forøget fugtighed i huden og mindre fordampning af vand.

 

Reduktion af ”kragetæer”

Et andet studie forløb over 12 uger – her var der 115 forsøgsdeltagere i alderen 45-65 år. Den ene halvdel af forsøgs-deltagerne fik placebopulver, og den anden halvdel fik 2,5 gram af type 1 kollagenpulver.

Rynkerne ved øjnene (kragetæer) blev målt med 3D-målinger, og før/efter fotos blevet taget. Efter de første fire uger blev der påvist 7,2 % reduktion af rynker ved øjnene, og effekten blev yderligere forbedret efter otte uger. Reduktion af øjenrynker med 20,1 %, en forøgelse med 65 % af pro-kollagen, 18 % forøgelse af elastin og øget fibrillinkoncen-tration med 6 % hos dem, der fik 2,5 gram kollagen.

 

Reduktion af cellulitis

I et tredje studie deltog 105 normal- og overvægtige kvinder i alderen 24-50 år. Alle havde forøget cellulitis. De fik placebo eller tilskud med 2,5 gram af det specifikke type 1-kollagenpulver i seks måneder. Der blev påvist en signifikant effekt i form af mindre cellulitis og fastere hud. Den var mest udtalt hos de normalvægtige kvinder, men der var også gavnlig effekt hos de overvægtige.

Alle studierne viser, at det er vigtigt med en dagsdosis på 2,5 gram kollagen type 1 for at opnå den ønskede effekt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bakteriernes samarbejde med immunforsvaret

Vi har over ti gange så mange bakterier, som vi har menneskeceller, hvor de fleste findes i mavetarmkanalen. Bakterierne skal samarbejde med immunforsvaret om, hvad der skal reageres på, om reaktionen er allergisk eller auto-immun, og hvad der tillades tæt på vores hud, slimhinder og i tarmsystemet.

Immunforsvaret bestemmer, hvorvidt eller hvordan der skal reageres på tarmsystemets indhold af mad og mikroorganismer. Vælger immunsystemet at reagere tæt på slimhinderne eller på tarmens indhold, vil der opstå inflammation, som skader vores celler.

Inflammation giver rødme, smerter og nedsat bevægelighed, også i hudens celler. Gavnlige tarmbakterier, kollagen og antioxidanterne C, E og zink beskytter mod skaderne af inflammation.

 

Barndomsårenes dejlige babyhud kan skyldes bifidobakterier

Bifidobakterier er de første bakterier på vores slimhinder og i tarmsystemet efter fødslen, og de er vigtige for hele det indre og ydre miljø. I barndomsårene har vi blød ”babyhud”, hvilket kan skyldes bifidobakterier. Her skal de fire forskellige bifidobakterier, B. Infantis, B. Lactic, B. Bifidum og B. Breve M/13, fremhæves. De probiotiske bakterier er med til at lære immunsystemet at kende forskel på ven eller fjende.

 

UV-stråling skaber inflammation

Der er især foretaget forsøg med tarmbakterien Bifidobacterium Breve M/13 og dens effekt på at beskytte vores hud mod solens skadelige UV-stråler og inflammation.

Inflammationen nedbryder kollagen og elastin, hvor overhuden bliver fortykket og tør som beskyttelse mod solens UV-stråler, og huden bliver rød og varm.

UV-skaderne giver tab af fugtighed i huden, og celleskader og et syvugersforsøg viste, at tilskud med B. Breve M/13 beskyttede mod skaderne.

Effekten af tilskud med B. Breve M/13 kommer via den immunpåvirkning, der sker i tarmens slimhinde, og det giver systemiske immunreaktioner. B. Breve M/13 kan være med til at danne antioxidanter, hvilket også er påvist for B. Bifidum og B. Infantis.

Bifidobakterier hæmmer uønsket vækst af bakterier, der kan inficere huden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sunde bakterier og vitaminer til huden

NDS Probiotic SkinActive indeholder type 1 kollagen-peptider, zink, vitaminerne E og C kombineret med fire probio-tiske bifodobakterier B. Infantis, B. Lactic, B. Bifidum og B. Breve M/13.

Desuden indeholder det prebiotika (mad til probiotika) i form af FOS (frugt-oligo-sakkarider), inulin, majsstivelse, maltodextrin og en mineralblanding af magnesium, kalium og mangan, amylase enzymer og vanilje. Alle disse ind-holdsstoffer er tilsat for at sikre en effektiv og levedygtig levering af de fire bifidobakterier på vejen gennem tarmsystemet.

Indtagelse af de kollagen–peptider påviser en forøget antioxidanteffekt. Antioxidanten Mangan-afhængigt super oxid dismutase (MnSOD) blev signifikant forøget. Forsøg med solbeskadiget hud viste en nedsat mængde af de inflammatoriske cytokiner TNFα, IL-1β og IL-6 efter indtagelsen. Den gavnlige effekt skyldes ikke kun produktets indhold af mineralet zink og vitaminerne C og E, men også næringsstofferne i kollagenet.

 

Dosis:

2 teskefulde NDS Probiotic SkinActive indtages dagligt de første tre måneder. Derefter tages 2 teskefulde 1-2 gange om ugen. Pulveret opløses i tempereret vand eller anden ikke-syrlig drik, blandingen skal trække ca. 15 minutter, inden den indtages på tom mave, fx om morgenen eller ved sengetid. Pulveret er smagsneutralt bortset fra smagen af vanilje. Blandingen er stabil og tåler det syrlige miljø gennem fordøjelseskanalen, og kun mindre betydende bivirkninger er blevet beskrevet i få enkeltstående tilfælde.

 

Indhold:

 • 2 teskefulde NDS Probiotic SkinActive indeholder:
 • Kollagen peptider 2.500 mg (2,5 g)
 • C vitamin 60 mg
 • Zink 15 mg
 • E vitamin 10 mg
 • Bifidobakterier (B. Infantis, B. Lactis, B. Bifidum og B. Breve M/13) i alt 20.000.000.000 CFU
 • FOS, inulin, majsstivelse, maltodextrin
 • Mineralblanding af magnesium, kalium og mangan
 • Amylase enzymer
 • Vanilje
 • Indeholder ingen E-numre, mælke- eller glutenbestanddele.

2 thoughts on “Smuk og spændstig hud med mælkesyrebakterier !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *