Sommerferien er lige om hjørnet, og forhåbentlig venter der dejligt daseri i solen og masser af læskende is. Her har du nogle af mine favorit-is.
Citroner indeholder meget natrium og kalium, hvilket gør citron til en perfekt elektrolyt-drik, da den opretholder en normal mineral-balance – ganske som de isotoniske drikke, man kan købe i træningscentre. Bare helt naturlig og uden kemiske tilsætningsstoffer og glukosesirup – perfekt til en varm sommerdag. Så hvad er bedre end citron-is i varmen?
Af Caroline Fibæk, naturopath IBM og madskribent
Opskrifterne blev bragt i magasinet sund-forskning.dk – sommer 2013
Citron Is
”Flødeis” lavet på basis af nødder har en meget lettere tekstur end almindelig flødeis – den er rundere og mildere. Citron is er frisk, cremet og let. Server gerne med en Vanilje Cookie. Antal portioner: ca. 4. Udstyr: Blender, ismaskine
Det skal du bruge:
- 2 dl cashew- eller macadamianødder
- 1½ dl vand
- 3 spsk. rå agavesirup eller rå honning
- 2 spsk. lecitingranulat
- Revet skal fra en økologisk citron
- 3 spsk. citronsaft
- 2 tsk. gurkemeje
Sådan gør du:
Blend alle ingredienser, og køl cremen ned i køleskabet. Hæld den afkølede creme i din ismaskine, og følg instrukserne. Er du ikke den heldige ejer af en ismaskine, kan du også fryse cremen ned ca. 4 timer – men rør gerne i den hvert 20 min. Til den er frossen. Hvis den alligevel bliver for hård, kan du køre den cremet igen i en food processor.
Vanilje Cookie
Det skal du bruge:
- 4 store medjouldadler
- 3 spsk. fint kokosmel
- 2 tsk. vanilje
- 1 tsk. kokosolie
Sådan gør du:
Mos medjouldadlerne til en blød dadelmasse, og ælt grundigt med kokosmel, vanilje og kokosolie.
Rul kookie-dejen flad mellem 2 stykker bagepapir, og udstik små, runde kookies med en småkageudstikker eller et glas. Frys dine Kookies i 10 min, så de er faste og seje at bide i. Server sammen med citron-isen.
Citrongranita
Granita er egentligt bare det oprindelige italienske ord for vores ”iskoner” eller slush ice, som man kan købe i mange boder og tivolier sommeren igennem. Denne er bare uden glukosesirup, kunstig aroma og farvestoffer.
Det skal du bruge:
- 2 dl vand
- 1 dl friskpresset citronsaft
- 3 spsk. agavesirup, Birkesød eller honning
- 1 knivspids himalayasalt
Sådan gør du:
Bland alle ingredienser og rør godt, så saltet opløses, og hæld i en lukket beholder, som kan tåle frost. Frys natten over eller ca. 4- 6 timer.
Skrap isen ud med en gaffel og viola – citron iskoner! Server evt. i de tomme citronskaller. Skal du bare have granita i en fart kan du i stedet blende (eller køre gennem en food processor):
Det skal du bruge:
- 3 dl isterninger
- 1 dl friskpresset citronsaft
- 3 spsk. agavesirup, Birkesød eller honning
- 1 knivspids himalayasalt
Du kan finde flere opskrifter på www.CarolineFibaek.dk og www.GreenGoddessGuide.dk