Søde citroner

 

 

Sommerferien er lige om hjørnet, og forhåbentlig venter der dejligt daseri i solen og masser af læskende is. Her har du nogle af mine favorit-is.

Citroner indeholder meget natrium og kalium, hvilket gør citron til en perfekt elektrolyt-drik, da den opretholder en normal mineral-balance – ganske som de isotoniske drikke, man kan købe i træningscentre. Bare helt naturlig og uden kemiske tilsætningsstoffer og glukosesirup – perfekt til en varm sommerdag. Så hvad er bedre end citron-is i varmen?

 

Af Caroline Fibæk, naturopath IBM og madskribent
Opskrifterne blev bragt i magasinet sund-forskning.dk – sommer 2013

 

Citron Is

”Flødeis” lavet på basis af nødder har en meget lettere tekstur end almindelig flødeis – den er rundere og mildere. Citron is er frisk, cremet og let. Server gerne med en Vanilje Cookie. Antal portioner: ca. 4. Udstyr: Blender, ismaskine

 

Det skal du bruge:

  • 2 dl cashew- eller macadamianødder
  • 1½ dl vand
  • 3 spsk. rå agavesirup eller rå honning
  • 2 spsk. lecitingranulat
  • Revet skal fra en økologisk citron
  • 3 spsk. citronsaft
  • 2 tsk. gurkemeje

 

Sådan gør du:

Blend alle ingredienser, og køl cremen ned i køleskabet. Hæld den afkølede creme i din ismaskine, og følg instrukserne. Er du ikke den heldige ejer af en ismaskine, kan du også fryse cremen ned ca. 4 timer – men rør gerne i den hvert 20 min. Til den er frossen. Hvis den alligevel bliver for hård, kan du køre den cremet igen i en food processor.

 

Vanilje Cookie

 

Det skal du bruge:

  • 4 store medjouldadler
  • 3 spsk. fint kokosmel
  • 2 tsk. vanilje
  • 1 tsk. kokosolie

 

Sådan gør du:

Mos medjouldadlerne til en blød dadelmasse, og ælt grundigt med kokosmel, vanilje og kokosolie.

Rul kookie-dejen flad mellem 2 stykker bagepapir, og udstik små, runde kookies med en småkageudstikker eller et glas. Frys dine Kookies i 10 min, så de er faste og seje at bide i. Server sammen med citron-isen.

 

Citrongranita

Granita er egentligt bare det oprindelige italienske ord for vores ”iskoner” eller slush ice, som man kan købe i mange boder og tivolier sommeren igennem. Denne er bare uden glukosesirup, kunstig aroma og farvestoffer.

 

Det skal du bruge:

  • 2 dl vand
  • 1 dl friskpresset citronsaft
  • 3 spsk. agavesirup, Birkesød eller honning
  • 1 knivspids himalayasalt

 

Sådan gør du:

Bland alle ingredienser og rør godt, så saltet opløses, og hæld i en lukket beholder, som kan tåle frost. Frys natten over eller ca. 4- 6 timer.

Skrap isen ud med en gaffel og viola – citron iskoner! Server evt. i de tomme citronskaller. Skal du bare have granita i en fart kan du i stedet blende (eller køre gennem en food processor):

 

Det skal du bruge:

  • 3 dl isterninger
  • 1 dl friskpresset citronsaft
  • 3 spsk. agavesirup, Birkesød eller honning
  • 1 knivspids himalayasalt

 

Du kan finde flere opskrifter på www.CarolineFibaek.dk og www.GreenGoddessGuide.dk

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *