Når vi sover dårligt, er det ofte stress og bekymringer, der holder os vågne og forstyrrer søvnen. Men ro på nu! Forskning viser nemlig, at to stoffer i safran kan hjælpe os til tilbage i følelsesmæssig balance og til at sove hele natten, fri for tankemylder og natteroderi.
Af Marianne Palm
Vi danskere sover dårligt og ikke længe nok. Det viser flere befolkningsundersøgelser gennem de senere år. Da en god nattesøvn er lige så vigtig for vores sundhed som sund kost og motion, er det af stor betydning at få brudt med det mønster. Overraskende mange, nærmest chokerende mange, angiver bekymringer som årsagen til deres søvnproblemer.
At komme den mentale uro og kværnende tanker til livs vil ofte kræve, at man sætter ind på flere fronter. Det kan være en snak med chefen om færre opgaver, mere motion og dagslys eller en ny rutine med at praktisere mindfulness. Det har vi ofte skrevet om, bl.a. i juniudgaven af sund-forskning, som du kan finde på vores hjemmeside af samme navn.
I nærværende artikel vil vi zoome ind på krokusblomsten og dens fine røde støvdragere, som safran er lavet af. For her er der nemlig også hjælp at hente. I safran finder vi stofferne safranal og crocin, og de gemmer på noget nær en gave til menneskeheden, viser mange studier.
Følelsesmæssig balance
Studierne viser først og fremmest safrans positive effekt på vores sindstilstand. De viser, at safran bidrager til følelsesmæssig balance og en positiv sindsstemning, og at et dagligt indtag kan modvirke nedtrykthed. Det skyldes blandt andet, at safranal og crocin kan blokere for, at de hjerneceller, der producerer serotonin, genoptager den frigivne serotonin, så der er mere biologisk aktivt serotonin tilgængeligt. I Danmark kan man få safran med kosttilskuddet Saframyl Positive Mood og Saframyl Positive Sleep, som indeholder 30 mg safran (heraf 600 mcg safranal og 900 mcg crocin), hvilket er den mængde, der er anvendt i flere af studierne.
Ikke et sovemiddel i gammeldags forstand
I andre studier er crocin og safranal testet for deres evne til at afhjælpe søvnproblemer. Og selvom resultaterne er gode, kan man ikke klassificere safran som et sovemiddel – det slår dig ikke i dørken, eller gør dig døsig, sådan som vi kender sovemidler bedst.
Måske har du hørt, at hormonet melatonin hjælper os til at falde i søvn, og serotonin hjælper til at gøre os glade og vågne. Så hvordan hænger det sammen med, at safranal og crocin bidrager til mere tilgængeligt serotonin? Jo, man kan sige, at stofferne virker indirekte på søvnen ved at balancere hormonerne, der styrer vores humør, vågenhed og søvn. Man behøver nemlig tilstrækkeligt med serotonin for at kunne producere tilstrækkeligt melatonin. Og man behøver tilstrækkelig med serotonin for at føle sig frisk og veludhvilet, når man vågner. Det hele handler om balancen (som med så meget andet her i livet).
Som en ekstra hjælp til at falde til ro er der dog i søvnudgaven Saframyl Positve Sleep tilsat guldvalmue og citronmelisse. Disse urter er kendt for at kunne forbedre den naturlige søvn og for at bidrage til den dejlige døsige fornemmelse, der er kærkommen lige før sengetid.
Gode nyheder
At dømme ud fra de mange studier på safran er de fine, undseelige støvdragere en regulær gave til os mennesker, for ud over safrans positive effekt på vores sindsstemning og søvn så tyder alt også på, at det kan øge menneskers sexlyst og dæmpe kvinders besvær med PMS. Og fordi safran er en antioxidant, bliver det også undersøgt som mulig behandling af andre ting. Et nyt studie fra 2020 lover godt for colitis-patienter. Gode nyheder fra forskningens verden – lige til at sove godt på.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC517724/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24289892/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30036891/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15852492/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3637901/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32056539/