Danske forskere har kastet lys over årelangt mysterium: Hvorfor oplever så mange personer i behandling med de kolesterolsænkende statiner muskelsmerter og i nogle tilfælde også nedsat glukosetolerance. Svaret er på grund af Q10-mangel!
Det er lykkedes forskerne at vise, at den kolesterolsænkende medicin Simvastatin nedsætter mængden af coenzym Q10 i musklerne, hvorved den såkaldte oxidative fosforylering nedsættes. Oxidativ fosforylering er den proces, hvor musklerne spalter ATP-molekyler som er kemisk bundet energi. Teorien går i korthed ud på, at når musklerne skal arbejde med for lidt energi til rådighed, opstår smerter.
Også blodsukkeret påvirkes
10% af de der ikke bevæger sig ret meget op til 75% af sportsfolk som behandles med et statin-præparat oplever bivirkninger i form af muskelsmerter. Derudover har forskerne påvist, at de forsøgsdeltagere, der fik et statin-præparat havde blodsukkerproblemer i form at nedsat glukosetolerance og insulinfølsomhed, hvor kroppens celler ikke optager glukose fra blodet så godt.
Den nye undersøgelse lægger sig til den voksende bunke af beviser på, at statiner, selv om de er effektive kolesterol-sænkende stoffer, har deres pris.
Nedsat Q10-produktion
Det der synes at være den underliggende årsag til de nævnte symptomer er, at statiner ikke kun hæmme leverens produktion af kolesterol, men også kroppens produktion af coenzym Q10, som er ansvarlig for at generere energi i cellerne “kraftcentre” mitochondrierne, hvilket mærkes mest i meget energiforbrugende celler som eksempelvis muskelceller.
Når muskelcellerne er ikke i stand til at producere nok energi til at fungere ordentligt, opstår problemer som smerte og nedsat muskelkraft som gør det svært at motionere. Der virker derfor logisk at atleter oftere klager over bivirkninger fra statiner end ”sofakartofler”.
Tilskud af Q10 hjælper
Tager man et dagligt tilskud af Q10 sammen med sit statin-præparat, kan man modvirke risikoen for bivirkninger fra statin-præparatet. Dette blev vist i en undersøgelse fra 2007, hvor amerikanske forskere gav smerte-ramte statinbrugere enten et dagligt tilskud af coenzym Q10 på 100 mg eller et lignende placebo-præparat i en måned. Undersøgelsen viste, at de patienter, der supplerede deres medicin med coenzym Q10 havde en 40% reduktion i muskelsmerter og følte sig langt mindre plaget af bivirkninger end dem i kontrolgruppen, der fik placebo.
Referencer:
- Larsen S, et al. Simvastatin Effects on Skeletal Muscle. Relation to Decreased Mitochondrial Function and Glucose Intolerance. J Am Coll Cardiol. 2013;61(1):44-53.
- Caso G, et al. Effect of coenzyme Q10 on myopathic symptoms in patients treated with statins. Am J Cardiol. 2007;99(19):1409-12.
Tre kommentarer
- Der er forskel på bivirkningsprofilen på forskellige statin-præparater. I udlandet fås præparatet StatiQinon med en sammensætning, der effektivt kombinerer et naturligt statin fra røde gærris med alfa-linolensyre) (ALA) og coenzym Q10.
- Hvis man ikke tåler statinpræparater kan omega-3-fedtsyrer sandsynligvis også hjælpe. I en videnskabelig undersøgelse af patienter der havde haft et hjerteanfald, nedsatte et dagligt tilskud af 400 mg EPA og DHA (findes i fiskeolie) og 2 g alfa linolensyre (findes i hørfrøolie) nedsatte risikoen for hjerteanfald med 54% i forhold til gruppen, der ikke fik disse tilskud.
- En uofficiel tommelfingerregel siger, at man bør tage 100 mg Q10 for hver 20 mg statinpræparat.
Hvad er statiner?
Statiner er en klasse af kolesterolsænkende lægemidler, der virker ved at hæmme enzymet HMG-CoA reduktase, som spiller en central rolle i leverens dannelse af både cholesterol, dolichol og coenzym Q10.
Hvad er alfa linolensyre?
Alfa linolensyre (ALA) er en type af omega-3 fedtsyrer, der findes i planter som hørfrø, raps, soja og valnødder. ALA er effektiv til opretholdelse normalt kolesterolniveau. Kroppen er kun i mindre omfang i stand til at omdanne ALA til EPA og DHA som findes i fiskeolie.