Støtteterapi til det metaboliske syndrom

Metabolism

 

Man kan sagtens være super sund, mens man har noget på sidebenene. Eller man kan være super usund. Det handler i høj grad om, hvordan dine organer har det, og især om du er på vej til at udvikle det såkaldte metaboliske syndrom.

Af Marianne Palm

Det lyder indviklet, men sådan helt nede i knæhøjde handler det om, hvorvidt du er på vej ind i en kaskade af problemstillinger, som meget vel kan ende med diabetes 2. De første symptomer er:

  1. Øget bugfedt som det mest synlige.
  2. Svingende blodsukker og dermed svingende humør som udtryk for en nedsat insulinfølsomhed. Måske ikke synligt for dig selv, hvad humør angår, men synligt for mange andre …
  3. Stor trang til søde ting eller i det hele taget at være overspiser, aldrig at føle sig mæt.
  4. Forhøjet kolesterol, som jo i dag er et tveægget sværd.
  5. Forhøjet blodtryk, hvornår det er forhøjet, er også til debat.
  6. Træthed, der kommer i bølger, det mærker du sikkert selv.
  7. Og oceaner af mange andre symptomer, men det er især punkt 1, 2, 4 og 5, der indikerer, at der er problemer på vej. Alle punkter kan handle om så meget andet, men tit er der en sammenhæng, som man måske ikke får øje på, før der er gået en årrække.
  8. Diabetes 2, hvor mange går rundt med sygdommen uden at ane det. Og er du nået hertil, kan du ikke komme uden om, at du skal i gang med at ændre livsstil. Så hvorfor ikke gå i gang nu?


Nedsat reaktion på sukker

Kort fortalt handler det om, at vores kroppe af mange forskellige årsager ikke længere reagerer almindeligt på sukker (især hurtige kulhydrater) i alle mulige afskygninger. Bugspytkirtlen danner den insulin, der er brug for, men kroppens celler får det sværere og sværere med at reagere på sukker. Det ender med, at den ikke længere er i stand til at lukke sukkeret ind i cellerne. Det svarer til at have den korrekte nøgle, men en lås, der ikke virker. Låsen er i det her tilfælde en celle og dens cellemembran, som ikke længere reagerer, fordi den ikke får tilført de grundlæggende stoffer, den skal bruge for at være velfungerende. Og måske fordi forskellige gener fra vores forfædre blander sig.
Der skal fedtsyrer til, der skal chrom og magnesium, sunde motionsvaner og et ophør med at fylde kroppen med junk (læs sukker, hvidt brød, kager, slik, sodavand etc.), og så kan der være en støtteterapi at hente fra urternes verden.

Du er selv nødt til at mærke efter i din krop. Insulinresistens kan først måles på blodprøver, når du er på vej derhen. Læg især mærke til punkt 2, 3 6 og 7, så du undgår punkt 8.

Det er værd at følge Anette Sams, ph.d., forsker, forfatter og foredragsholder. Hun er ekspert i madens biologiske samspil med kroppen.

Annette Sams har skrevet flere meget lærerige bøger om sukker, og hvorfor det er så vigtigt at få det ud af vores daglige kost. Uden løftede pegefingre, men med masser af nyttig viden, der er let at forstå.

Planterne som støtteterapi

Der findes flere muligheder for støtteterapi fra planteriget. Nogle af disse planter er samlet i Speed Diet, et nyt produkt fra New Nordic.

De tre droger plus chrom skaber en balancerende mulighed for kroppen i at imødegå for stor sukkertrang i kombination med at undgå ballade på cellernes overflade, så de bliver mindre følsomme over for sukker, der efterfølgende ikke nedbrydes korrekt og kan skabe vægtproblemer, insulinresistens og en mulig risiko for diabetes 2. De er med andre ord med til at stoppe en dominoeffekt, begyndende med hvad vi putter i munden af mærkværdige fødevarer rundt om tarmsystemet og videre ud i cellerne.

Bladene fra Peberrodstræet, også kaldet Moringa (Moringa oleiferea Lam.), fra Asien har vist en evne til at hjælpe med at regulere blodsukkeret, så man mindsker problemer med for højt sukkerindhold i blodet.

Den danske mælkebøtte (Taraxacum officinalis Web.) støtter leveren i at nedbryde fedtstoffer korrekt, så vi fordøjer vores mad bedre. Den kan også være en fin hjælper udi at undgå træg tarm og har i det hele taget en regulerende effekt på mange af leverens funktioner.

Allerede i 2011 fandt japanske forskere, at ekstrakt fra hvide morbærblade (Morus alba L.) kan regulere blodsukkeret hos diabetikere. I et studie fra 2014 opdagede et hold af italienske forskere endnu en god nyhed ved morbær. Studiet blev udført med Mulberry-tabletter fra New Nordic, og det viste, at personer, der tager hvid morbærekstrakt sammen med en kaloriereduceret diæt på 1.300 kalorier, taber sig tre gange mere end personer på diæten alene.

Det lyder indviklet med insulinresistens og blodsukker, bugfedt og alle de andre symptomer, der er med til at skabe det metaboliske syndrom. Men i din hverdag skal du blot huske at spise en tablet 20 minutter før hvert måltid for at opnå en mulig støtte til din krop.

Brug evt. www.madlog.dk til hverken at spise for lidt eller for meget.


Genetikken spiller en rolle

At der er nogle genetiske forhold, der gør sig gældende, er der ingen i tvivl om længere. Hvor nogle familier kan skovle grillmad, chips og flødeskum ned i deres åbenbart velfungerende tarmsystem, sådan helt hæmningsløst, kan andre familier det ikke. Med andre ord er der ingen grund til at pege fingre ad hinanden.

Læs meget mere på sund-forskning om emnet, bl.a. artiklen ” Sæt turbo på vægttabet på den sunde måde”.

Læs også om for lidt eller for meget mavesyre, da dine problemer meget vel kan begynde med for lidt mavesyre, så du har sværere ved at nedbryde din mad og dermed skaber en skæv kaskade af problemer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *